2015-01-20

Masalas

mãsalas sm. (3b) DŽ; LL272 kas kuo masinama, prievilas; dvėseliena medžiojamiems žvėrims vilioti: Žiemą paprastai vilkus medžiojama su varovais, tykojant prie masalo rš. ║ ant kabliuko kabinamas maistas žuvims vilioti meškeriojant: Žuvis, būdama alkana, griebia tiekiamą jai masalą rš.
masala (plural masalas)


  1. Any of many blends of spices used in Indian cuisine, most often containing cardamomcoriandermace together with peppernutmegfennel seedsjeera etc.

Hindustani मसाला (masālā) / مسالا (masālāspice(s)), from Persian مصالح (maṣālihaffairs, materials, spices), plural of مصلحت (maṣlahataffair, policy, best thing to do), both from Arabic, derived from صلح (ṣálaḥabe fit, competent, usable).
mãsinti (-yti), -ina, -ino K, masìnti, -ìna, -ìno
1. tr. Jms, Kv traukti į save, vilioti, žavėti, gundyti: Vaizduotė jo galvoje kūrė masinančius ateities planus J.Avyž. Šitie akmenys daugelį masino savo spalvų žaismingumu sp. Šitoji šiluma ir masina žaltį J.Jabl. Pelningas uždarbis ten mane masìno Kair. 
2. refl. trokšti ko, susivilioti: Verčiau be reikalo nesimasinti, verčiau pasirinkti sau kurią nors abstrakčią specialybę rš. Vaikis mãsinos ir tuo[j] prisimasino prie mergos, t. y. pasmilo, įgližo, prijunko J.
3. tr. kalbinti, vadinti, kviesti prie savęs, viliojant kuo: Kam reikėjo ir mãsinti vargšą šunelį, kad dabar spardai! Brs. Ją visi aplinkui linksmintis masinarš. Nemãsink vaiko iš numų, vis tiek neleisu Slnt. Mãsini gyvolį namoniui eiti, jeigu duosi jeib ką ėsti, gerti J. Būdamas pustelnyku, gyvenk vienas, kam tus žmones masini? M.Valanč. Visaip jus masina žadėjimais S.Dauk. | Vaikinas mãsina merginą, ale negalia primasinti J. Kam tu da mane mãsini, kad turi kitą! Dov. Vai, broliukai, negerai, kad mergeles masini, anų šlovę gadini Kltn. Priviliojo mane jauną, visaip mane masino LMD(Klp). prk.:Šešėliai žiūri į mane, masina į save A.Vien.
4. tr. stengtis išvilioti, išgauti: Nereikia mãsinti nū vaiko piningą, paskuo ims verkti Grdm.
5. tr. žadinti norą kuo, duodant pamėginti: Nemãsink arklių avižoms Kal.
6. tr., intr. D.Pošk, Skd meluoti, apgaudinėti: Mãsini, kad mirė – juk mačiau mieste Dr. Kam tu mãsini, kad tavo kojos sausos, kad klumpiai pilni vandens Pln. Kam tu mane mãsini niekais kaip mažą vaiką, t. y. suvadžioji, apgaudinėji J. ║ tr. erzinti, tyčiotis: Kerdis … pradėjo aną (velnią) masintiG20.
◊ ãkį mãsinti žavėti, traukti: Tai masino vaikų akį rš.
apmãsinti tr. suvilioti: Apmasino ir apgavo mergaitę Šts.

Nagi...

Patraukliomis palūkanomis pasižyminčios paskolos Šveicarijos frankais kaimynėje Lenkijoje tapo populiariausiu skolinimosi įrankiu. Tačiau Lietuvoje jų era dar neišaušo.

Kada tai buvo...

Net prieš pusseptintų metų:

Lenkijoje frankas tampa mėgstamiausia skolininkų valiuta, taip pat įsibėgėja ir paskolų refinansavimo paslauga. Tuo tarpu Lietuvoje abi minėtąsias paslaugas aktyviai teikia tik du bankai, tačiau jau netrukus jos gali išpopuliarėti. Lenkijos finansininkų skaičiavimais, keičiant paskolos valiutą arba ją refinansuojant (t.y. perkeliant paskolą į kitą banką) galima nemažai sutaupyti. 

Kaip sekas taupyti paklausiusiems Lenkijos fainųjų fainansininkų?

Koks netikėtas patikimumo sąvokos išbandymas: 

Patikimiausios valiutos vardą pelnęs Šveicarijos frankas atsietas nuo euro!

Su kuo buvo susidėjęs!

Ir ką gi?

Kartu su Šveicarijos franku pabrango lietuvių paskolos...

Ups:(((
:)))
Visa laimė, kad, paskolos valiutai pabrangus 30%, paskolos įmokos tebrango 10%.

Va! 

Įdomu, šitie, ar, tarkim, konkrečiai, masonai fainųjų fainansininkų masalą irgi prarijo, nuėjo minusan kaip frankų prisiskolinę poliakai bei lietuviai?

O ar tik jie užkibo?

Įdomu, ar buvo tokių, kurie kitaip, ne taip, pamokė Šveicariją - tarkim, tą trečiadienį, kuris prieš šitą ketvirtadienį, savo indėlius pakeitė indėliais šveicariškais frankais?

Vienas toks vos nepaspringo tokia dešrele, kai šitaip paklausiau.

Tai geriau būtų Thom'o Jordan'o klausti - gal nesprings - betgi tasai nenori būt transparentiškas/skaidrus... 

Komentarų nėra: