2015-03-03

Versija Nr.7

Kaip ir buvo galima tikėtis, Rusijos opozicijos aktyvisto Boriso Nemcovo 
nužudymas prie pat Kremliaus sienų Maskvoje jau apgaubtas daugybės įvairiausių teorijų.
1. Verslo partneriai, pavydus meilužis, kitas privatus asmuo. Daugeliu atvejų, kai kalbama apie pinigus ar meilės trikampius, auka nužudoma namuose arba prie pat namų. Žudikas nenori rizikuoti ir būti užfiksuotas vaizdo kamerų ar praeivių viešojoje vietoje.
2. Ukrainos vyriausybė ar JAV valstybės departamentas. Tie, kurie tvirtina, jog ukrainiečiai ar Vakarų vyriausybės eliminavo lūkesčių nepateisinusį agentą B.Nemcovą, nesugeba paaiškinti, kodėl tariami nusikaltimo užsakovai nepalaukė kovo 1-osios demonstracijos, kad įsitikintų, ar tikrai B.Nemcovas nesugebėjo suskaldyti Rusijos.
3. Vakarų žvalgyba, siekianti destabilizuoti Rusiją. Argumentas, kad bet kokia žmogžudystė „destabilizuoja visuomenę“, gal ir galėtų įtikinti. Bet Rusijoje opozicijos lyderio, kuris šalyje net nėra gerai žinomas, nužudymas nepadeda pasiekti tokio efekto.
Per pastaruosius 25 metus Rusijoje nužudyta dešimtys žurnalistų, žmogaus teisių gynėjų, parlamentarų, teisininkų, menininkų, verslininkų, dvasininkų. Tačiau nė vienas šių nusikaltimų nesudrebino V.Putino režimo pamatų.
4. Rusijos opozicija, pavertusi B.Nemcovą „kankiniu“. Ši teorija iš esmės yra originali „savi šaudė į savus“ versija, itin populiari tarp Kremliaus informacinio karo strategų.
Antai tinklaraštininkas Olegas Kašinas, kuris 2010 metais buvo žiauriai sumuštas, atsimena, kaip tyrėjai jam bandė įpiršti nuomonę, kad jį užpuolė opozicija, norėjusi jį paversti kankiniu. O.Kašinas iki šiol įsitikinęs, kad buvo sumuštas valdžios užsakymu.
5. Ultranacionalistai arba nacionalbolševikai. Vadinamieji antimaidanininkai B.Nemcovą neseniai įvardijo kaip Maidano Ukrainoje organizatorių. Jei su opozicionieriumi susidorojo būtent jie, tai rodo, kad ekstremistai V.Putino naudai dirba ir be jo žinios. Tikėtina, kad būtent iš šių ekstremistinių judėjimų bus ištraukti įtariamieji.
6. Kremliaus užsakymas. Kai politinės žmogžudystės įvykdomos JAV, Pietų Amerikoje, Azijoje ar Afrikoje, žiniasklaida laisvai tvirtina, kad valdžia galbūt galėjo prie jų prisidėti. Bet Rusijoje tokios įžvalgos paprastai greitai nurašomos į sąmokslo teorijų kertelę.
O kurgi Versija Nr.7?

Komentarų nėra: