2016-02-18

Užsienis mums padės?

Lietuvos bankas ketvirtadienį pareiškė, kad vartotojams paskolos įmoka turi būti mažinama net ir tuo atveju, kai neigiama bazinė palūkanų norma tampa didesnė už banko maržą, jei sutartimi nesutarta kitaip.

Tokį sprendimą priėmė Lietuvos banko Priežiūros tarnyba, išnagrinėjusi vartotojų ginčus su „Nordea“.

„Laikytis sutarčių privaloma visoms susitarusioms šalims, taigi ir bankai privalo palūkanas skaičiuoti būtent taip, kaip numatyta sutartyje, net jei tai reiškia, kad paskolos gavėjas grąžina mažiau, nei pasiskolino“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Tačiau „Nordea“ su tuo nesutinka.

„Išeitų, jei pilietis pasiskolino 10 eurų, jis turi sugrąžinti paskolos davėjui ne 10 eurų, o 9 eurus?“ – stebėjosi „Nordea“ komunikacijos vadovas Vaidotas Cucėnas.

Atseit, bankai gali grąžint mažiau, negu noriai skolinosi, o piliečiai - ne, negali!

Ginčai tarp vartotojų ir „Nordea“ kilo dėl to, kad bankas atsisakė taikyti neigiamas palūkanas paskoloms Šveicarijos frankais, kai bazinė palūkanų norma tapo ne tik neigiama, bet ir didesnė už banko maržą. Tais atvejais bankas neigiamas palūkanas prilygino nuliui, nors ginčijamosiose sutartyse su vartotojais dėl to nebuvo sutarta.

Išanalizavęs ginčijamas vartotojų ir „Nordea“ sutartis, šalių argumentus ir kitas aplinkybes, Lietuvos bankas nusprendė, kad banko atsisakymas taikyti neigiamas palūkanas neatitinka šių sutarčių sąlygų ir yra nesąžiningas vartotojų atžvilgiu.

Lietuvos bankas įpareigojo "Nordea" banką pinigus grąžinti!

Ir ką?

Pasak Lietuvos bankų asociacijos vadovo Stasio Kropo, toks centrinio banko sprendimas tėra rekomendacinio pobūdžio. Bankas neprivalo jo vykdyti aklai, tačiau klientai, pasirėmę tokiu išaiškinimu, gali toliau ginčytis ar kreiptis į teismą.
Theism'as.

Teisė.
Lojalumas.

:)

Ir ką?

Negi nieko?

Lietuvos Res(Plebėjų?)Publika - Teisinė juk Falštybė....
Gal užsienis mums padės?
Pasvajokim!
Ką čia prisvajos neturintieji vizijos...

P.S. 
2016-02-18 12:39
78.62.153.50 LTU

10 DIDEIJU JUS MATEMATIKAI

Neigiam palukanu norma laikysis tik kazkuri laika, o paskolos paimamos dazniausiai ilgam laikotarpiui (10-30 metu). Todel tie keli menesiai su neigiamom palukanom, labai smarkiai neitakos bendrojo paskolos dydzio sumos. Tarkim paemus kredita 10 000 reiks grazinti ne 15 000, o 14 700. Bankas vis tiek uzdirbs 4700. Ir joks ne i minusa. Nesapaliokite.


2016-02-18 20:31
158.129.228.159

20 MATEMATIKAS TO 10 DIDEIJU JUS MATEMATIKAI

EURIBOR neigiamas, nes bankai "šeriami" neigiamų palūkanų EUR (eurų) paskolom "su primokėjimu", ir taip daroma tam, KAD JIE NEBANKRUTUOTŲ, KAD GALĖTŲ TOLIAU PARAZITUOT ant savo "klientų" su savo "ex nihilo", t.y., iš nieko gaminamais ir "klientams" skolinamais už palūkanas pinigais. Paprastas klausimas: O KAM JIE, PARAZITAI, REIKALINGI?




Komentarų nėra: