2016-08-16

Lietuva ne "bananų respublika"?

Prof. V. Nekrošius: mes ne „bananų respublika", kad ignoruotume Maskvos arbitražą

Ignoruoti žlugusio „Snoro" banko akcininko Vladimiro Antonovo iškeltą procesą
Maskvos arbitražo teisme Lietuvai nėra tinkama išeitis, aiškino Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Civilinio proceso ir romėnų teisės instituto vadovas prof. Vytautas Nekrošius, atkreipdamas dėmesį, kad neigiamo sprendimo atveju, ar vykdyti jį dar spręstų Lietuvos apeliacinis teismas.

„Mes ne bananų respublika, kad kažką ignoruotume. (...) Tiesiog ignoruoti proceso negalime, nes, kiek suprantu, tai yra (procesas. - ELTA) prieš Lietuvą, tai Lietuva nelabai galėtų šitoje vietoje remtis savo imunitetu, kadangi ginčas yra komercinis, civilinis, žalos atlyginimo reikalavimas. Lietuva, kaip protinga valstybė, turėtų dalyvauti procese ir pateikti savo argumentus, nes nedalyvavimas procese neužkirstų kelio teismui priimti sprendimo", - sakė V. Nekrošius.

„Kiek aš suprantu, tai yra Rusijos valstybinis teismas, tai nėra komercinis arbitražas, kaip mes suprantame, tiesiog pavadinimai tokie patys. Jeigu tai yra valstybinis teismas, tai ten pirmiausia ilgai truks visas procesas - pirmoje instancijoje, po to - be abejo, skųsis kažkas, bus procesas antroje instancijoje ir taip toliau", - dėstė V. Nekrošius.

Московский арбитражный суд, история создания:
Kadangi ginčas yra komercinis, tai nėra komercinis arbitražas, o Lietuva ne "bananų respublika".




Komentarų nėra: