2016-09-09

Laža

lažýbos sf. pl. (1)
1. Kv dviejų susiginčijusių pusių savo tvirtinimų garantavimas kokiu daiktu ar pinigais, lažinimasis, derybos: Darykime lažýbas, t. y. susilažinkiva, ar tos žirklės kibs į drabužį, ar ne J. Greitai būčiau lažýbas laimėjęs, jei būtų pasisekę Užv. Eime iš lažybų (lažinkimės) J.Jabl. Kirskim lažýbų, jei aš nelaimėsiu Krkl. Eime (kirskim) lažybų J.Jabl. Kertu iš lažybų J.Jabl. Medžioklis su šeimininku dėjo lažybas J.Balč.
2. Ggr lažybomis laimėtas daiktas, užstatas: Atiduok lažybas J.Jabl.
3. dovana, premija: Geriausių galvijų parodantieji lažybas gaus LC1881,15.

lãžas sm. (4) [K]; N, S.Dauk istor. priverstinis baudžiauninko darbas dvare: Lažo, visokių prievolių ir čyžės dydis priklausė nuo dvarininko ar nuomininko savivalės rš. Seneliai dvarui ėjo lažą, ir duso rėžyje tėvai E.Miež. Sunkus lãžas tame dvare J. Ryt nebeinu į lažą, atsikeliu ir drožiu vietos ieškoti LzP.Kiekvienas tik mano, kad kuo greičiau atlikus, kaip kokį lažą nuo rankų atmetus Žem. Į lažą ejo su savo spragilu, su savo šake, savo šluota Grg. Oi tas lãžas paėsdavo širdį (įkyrėdavo) Krkl. Kitados žmonys ponams lažùs eidavo Kv. ^ Ne lãžas, ne vaikas mažas, kur skubi? Šts.

×lãžas (l. łaża, pranc. agio); M psn. primokėjimas, priedas, keičiant vienus pinigus į kitus, pvz., popierinius pinigus į auksinius arba sidabrinius: Už auksą, keičiant popieriniais pinigais, gauta lažo Tr. Kiek gavai lãžo? Sv.

Europarlamentaras ir verslininkas Antanas Guoga parduoda savo lažybų verslą. Prekės ženklai „TonyBet“ ir „OmniBet“ bus perduoti  švedų kapitalo bendrovei.

Švedijos bendrovė „Betsson“ už šį sandorį sumokės bent 4 milijonus eurų, o sandorį ketinama baigti per ateinantį mėnesį, pranešė bendrovė.

×laža sf. (4)
1. žr. 2 lažas: Tris skatikus lažõs gausi už auksiną J.
2. užstatas: Jis lãžą padėjo penkius dorelius, kol aliai žabelio surinks J.

Komentarų nėra: