2018-01-07

Dr. A. K. Kuršius

Dr. A. K. Kuršius (lot. rašė Alex Carolus Curtius), 
kaip dabartiniai duomenys sako, atrodo, yra buvęs pirmasis lietuvis gydytojas Amerikoje. Kad jis yra lietuvis, įrodo jo Leideno universiteto matrikuliacijos dokumentai. Į universitetą jis įstojo 1661 metais gruodžio mėn. ir buvo registruotas kaip „Carolus Alexander Curtius Nobilis Lithuanus IV.D et Medicinae Candidatus“ Vol 10 p. 634.

Faktas yra, kad mūsų tautos astovui teko garbė dalyvauti New Yorko, didžiausiojo Naujojo Pasaulio miesto kūrime, kuris, jam atvykus, buvo vadinamas New Amsterdamu
The Rigging House at 120 William Street
the last remaining Dutch building of New Amsterdam. Built in the 17th century, it became a Methodist church in the 1760s and became a secular building again before its destruction in the mid-19th century.

ir turėjo vos 1500 gyventojų. Mūsų tautietis buvo vienas iš pirmųjų New Yorko gydytojų, kaip lygiai ir pirmasis aukštesniosios mokyklos rektorius.

Mums malonu, kad lietuvių kultūrinis ir medicinos indėlis į Amerikos ir vieno iš didžiausių pasaulyje didmiesčio progresą, pradėtas pačioje jo užuomazgoje ir šiandien dar tebedidinamas.

Stasys Budrys, M.D.
Amerikos Lietuvių Gydytojų Sąjungos Pirmininkas

Iš knygos
„Dr. Alexander Carolus Cursius-Curtius“

1st documented Lithuanian in USA A.Cursius founded 1st higher learning inst.in NY(1659)-1st Latin School of New Amsterdam
Aleksandras Karolis Kuršius (angl. Alexander Carolus Curtius) – pirmasis dabartiniams istorikams žinomas lietuvis, nuvykęs į Naująjį žemyną. Gydytojo praktika vertęsis Kuršius laikomas pirmosios Niujorko gimnazijos vadovu.
Į JAV, tuometinį Naująjį Amsterdamą jis atplaukė 1659 m. birželio mėn. A. K. Kuršius pasamdytas su 500 florinų alga. Jam taip pat buvo skirta 100 florinų prekėms, kurias jis gavo atvykęs į vietą. Be visa ko jis gavo sodui ir darbui patogios žemės sklypą dabartiniame Manhatane ir galimybę mokyti privačiai. Dar 1659 m. balandžio 10 d. darbo sutartyje jis įvardijamas kaip Rector Curtius.
Dėl per menko Amerikos olandų mokamo atlyginimo lietuvis atsistatydino iš rektoriaus pareigų ir 1661 m. grįžo į Europą. Įstojo į Leideno universitetą studijuoti teisės ir medicinos[1]1662 m. liepos 15 dieną lotynų kalba apgynė disertaciją apie akmenis inkstuose ir šlapimo pūslėje. Gavęs medicinos daktaro laipsnį Kuršius Leideną paliko, ir apie jo tolimesnį gyvenimo kelią žinios nutrūksta.

Komentarų nėra: