2018-07-17

AntiSemitizmas ar Sionizmas?


Sakykit, jei ant durų paišomus tokius
ženklus
pakeistume šitokiais -

ką tai galėtų

reikšti: 
AntiSemitizmą* ar Sionizmą**?

Ar tiesiog atsitiktinius simbolių ir jų prasmių sutapimus?

* Kaip qali*** būt AntiSemitizmas, kai nėra Semitizmo?
 ** Svarbiu įvykiu sionistų judėjimui buvo 1917 m. lapkričio deklaracija, kurioje Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Arthuras Balfouras patvirtino apie valdžios palankumą „žydų tautinėms gyvenvietėms“ Palestinoje. Tuo dokumentu rėmėsi žydai, kurdami Izraelio valstybę. Tuo tarpu arabai atkreipė dėmesį į termino „tautinės gyvenvietės“ („National home“) daugiareikšmiškumą. Ministras Balfouro tokia deklaracija greičiausiai norėjo patraukti žydus į savo pusę per Pirmąjį pasaulinį karą

Nuo XIX a. pabaigos į Palestiną pradėjo plaukti žydų emigrantų bangos, finansuojamos daugiausiai sionistinių organizacijų ir privačių asmenų (Rotšildų šeima). 1922 m. žydai sudarė apie 1/10 Palestinos gyventojų, o Izraelio valstybės sukūrimo išvakarėse žydai sudarė jau 1/3 gyventojų.
1947 m. JTO Generalinė asamblėja priėmė 181 rezoliuciją, kurioje numatė sukurti Palestinos teritorijoje dvi valstybes, žydų ir arabų, taip pasiekiant pagrindinius sionizmo tikslus. 

1975 m. JTO organizacija, daugiausia TSRS ir arabų valstybių pastangomis priėmė rezoliuciją Nr. 3379, kuria sionizmas priskirtas rasizmo formoms. Rezoliucijai pasipriešino JAV. 1991 m. gruodžio 16 d., pareikalavus JAV ir Izraeliui (sąlyga buvo dalyvavimas 1991 metų Mastrichto konferencijoje) nuostata buvo atšaukta JTO Generalinės asamblėjos 4686 rezoliucija (Už – 111, prieš – 25, susilaikė – 13).

*** Pavėlavau šiandien, 17-tą
dieną, Simono Daukanto aikštėn, kur kiekvieno mėnesio 17-tą dieną 12-tą valandą renkasi dar nepamiršusieji Garliavos įvykių - taip ir atsirado šitas rašinys.

Евре́йская автоно́мная о́бласть (идиш ‏יידישע אויטאנאמע געגנט‏‎ yidishe avtonome Gegent)[7]  
- единственное в мире, помимо Израиля, еврейское административно-территориальное образование с официальным юридическим статусом[9]. Образована 7 мая 1934 года. 


Izraelis su šitokia vėliava 
atsirado tik 1948 metais, gegužės ... 14 dieną.

LGBT vėliava 

atsirado tik 1978 m.












2 komentarai:

Dario Budrio rašė...

http://rustod.ru/rossiya_itv/razgovor-pisatelya-issledovatelya-antona-blagina-s-zhurnalist/

Zenonas rašė...

gerą šūkį anys sugalvojo: „Žemė be gyventojų – tautai be žemės“. Jiems taip galima, kitiems - tai būtų pavadinta kraštutinis genocidas, išdegintos žemės doktrina.
Palaikau sionizmo idėją - geriau kažkur toli ten, nei čia arba šalia.