2019-06-10

5G


Ilgus metus technologijų srityje dominavo amerikiečiai. Tačiau kalbant apie naujojo 5G tinklo diegimą jie smarkiai nusileidžia kinams. Dėl to kilo konfliktas, kuriame pasiduoti nenori nė viena pusė.

Jau trys Denniso Honrudo šeimos kartos gyvena ir dirba 6 tūkstančių arų fermoje Montanos valstijoje.

Pagrindiniai ryšio tiekėjai šioje vietoje paslaugų neteikia, bet kartu ūkininkui yra svarbu išlikti pasaulinio tinklo dalimi.

Jam reikia stebėti pasėlių kainas, vairuojant traktorių matyti orų prognozes, tad ūkininkui teko kreiptis į vietinio ryšio tiekėją, kad pastatytų ryšio bokštą jam priklausančioje teritorijoje.

Šiandien ryšys čia yra geras. Greitkelyje šalia D.Honrudo teritorijos įvykus nelaimei pareigūnams nebereikia važiuoti kelių kilometrų, kad pagautų ryšio signalą. Bet yra viena problema.

Kaip ir maždaug ketvirtadalis tokio lygmens rajonus JAV aprūpinančių 4G tinklo bokštų jis sumontuotas iš didžiausios pasaulyje telekomunikacijų įmonės „Huawei“ įrangos, rašo „Time“.

O ši įmonė yra pagrindinė JAV priešininkė kovojant dėl vis sparčiau tobulinamo 5G tinklo.
Prilygina branduoliniam karui

Kompanija prekiaudama su 170 valstybių klientais praėjusiais metais uždirbo 95 mlrd. eurų pajamų. Bet kartu „Huawei“ yra viena prieštaringiausiai vertinamų kompanijų pasaulyje.

„Huawei“ jau seniai kaltinama intelektualinės nuosavybės vagystėmis, JAV technologinių paslapčių pardavinėjimu Iranui ir Šiaurės Korėjai bei tuo, kad yra Kinijos komunistų partijos Trojos arklys.

Dėl to netrukus „Google“ pradėjo blokuoti dalį „Huawei“ operacinių sistemų.

Taisyklių buvo priversti laikytis ir prekybą nutraukti JAV mikroschemų gamintojai, kurie vien pernai „Huawei“ pardavė 10 mlrd. JAV dolerių (8,87 mlrd. eurų) vertės produkcijos.

Ekspertai tokį JAV žingsnį prilygina branduolinio ginklo paleidimui.

„Tai ne tiktai žlugdo „Huawei“ kaip firmą, bet ir luošina visą globalią technikos tiekimo grandinę“, – tvirtino „New America“ analizės centro kibernetinio saugumo analitikas Sammas Sacksas.

Gegužės 20-ąją priemonių prieš „Huawei“ galiojimas buvo nukeltas 90 dienų, tačiau jie jau seniai pradėjo ieškoti kitų tiekėjų nei JAV kompanijos.

Šis technologijų šaltasis karas yra itin svarbus, nes jis nulems artimiausio dešimtmečio interneto ateitį. Kova dėl 5G ryšio yra tapati Jungtinių Valstijų ir Sovietų Sąjungos kovai dėl pirmojo skrydžio į Mėnulį.

Cha cha cha...


Su 5G
toks fokusas gali nepavykti:)

Komentarų nėra: