2020-01-14

Ką Liepsi, Tą Ir PaDarys


Iš dalies užrakintas (!?) straipsnis:
Pati mokykla, jos bendruomenė paliko ryškų įspaudą premjero gyvenime, tiki mokytojai, prisiminę jo apsilankymą Marijampolėje praėjusiais metais.

„Kartais būna, kad žmonės jaučia pyktį mokyklai, bet jis atvažiuoja į susitikimus, į mūsų šventes. Krito į akis, kai pernai pavasarį šventėm 150 metų mokyklos jubiliejų ir dalyvavo S. Skvernelis. Būdamas premjeru, jis mūsų gimnazijai skyrė dvi dienas. Pagrindiniame renginyje kultūros centre įspūdį paliko ne premjero kalba, bet jo emocijos, kaip jis šiltai, nuoširdžiai kalbėjo apie mokyklą“, – pasakojo Rygiškių Jono gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ugdymui Vidmantas Kepalavičius.

Sauliaus Skvernelio karjera į politikos aukštumas šovė taip staiga, jog šiandien pasiektu premjero postu stebisi ir žmonės, kurie gabų, bet lyderio savybėmis pernelyg neišsiskiriantį jaunuolį supo mokykloje.
Kaip prisimena pedagogai ir vienas bendraklasis, aplinkinių akys į S. Skvernelį dažnai nenukrypdavo – nei dėl išsišokimų, nei dėl iš minios jį išskiriančių gabumų. Tai, ko mokslo srityje pasiekdavo, buvo daugiau stropumo rezultatas.

Kartu su taip pat direktoriaus pavaduotoja ugdymui šiandien dirbančia Aldona Janulevičiene sklaidydami senus mokyklos žurnalus ir tai, kas liko atmintyje iš tų laikų, kelerius metus S. Skvernelį jaunesnėse klasėse mokę pedagogai sako nesitikėję, kad po kelių dešimtmečių būtent apie šį mokinį juos kamantinės žurnalistai. Anot mokytojų, į skandalingas istorijas jis nesiveldavo.

„Esu žmogus, kuris laikosi taisyklių“, – taip jau tapęs premjeru yra save apibūdinęs pats S. Skvernelis. Bent jau kalbant apie mokyklos laikus, tai sutampa ir su mokytojų prisiminimais. „Jeigu mokinys baigia mokyklą neapsilankęs administracijos kabinete, tai jo charakteris tikrai taikus ir geras. Neprisimenu jokio išsišokimo“, – sakė A. Janulevičienė, dėsčiusi jam matematiką trejus metus, 5–7 klasėse.

S. Skvernelis – tos kartos, kuriai teko išmėginti vidurinio ugdymo sistemos permainas, tad po 9 klasės iškart tapo 11-oku. Visus šiuos metus jo klasės auklėtoja buvusi Aldona Žilinskienė sako, kad S. Skvernelis buvo iš tų, kurie mėgdavo draugiją, bet taip pat ir iš pareigingųjų – „ką liepsi, tą ir padarys“. Dėl to mokytoja jam buvo priskyrusi užduočių ir už klasės ribų.

„Jam buvau paskyrusi patį prasčiausią mokinį, kad jis, eidamas į mokyklą, pakeliui jį atsivestų. Tai ir vykdė tas užduotis, ateidavo tas vaikas, kuris labai nenorėdavo tada mokytis“, – prisiminė ji.

„Pavyzdingas žmogus, bet kad tokias aukštumas pasieks, tai niekas nesitikėjo. Nepasakyčiau, kad būtų labai daug iniciatyvos turėjęs. Aš nustebau, kad jis gali vadovauti valstybei, nustebau, kad jis toks visapusiškas žmogus. Nebuvo taip, kad būtų vedantysis“, – pridūrė šiandien mokykloje jau nebedirbanti S. Skvernelio auklėtoja.

O štai ir Britanijos premjeras, Sniego Žmogus Boris Johnson: 
UK's Johnson says no to Sturgeon's Scottish referendum demand

Komentarų nėra: