2020-03-04

Lietuvių Kalbos Puoselėtojams - „Sraigė"


Paskirti Kalbos komisijos apdovanojimai už lietuvių kalbos puoselėjimą

Kalbos komisija jau šeštą kartą
įteikė
apdovanojimus už lietuvių kalbos puoselėjimą. Nuo 2016 metų apdovanojimai skiriami už reikšmingus lietuviškos terminijos kūrimo darbus, mokslo kalbos puoselėjimą ir visuomenės kalbinį švietimą.

Laureatai, kaip skelbia Valstybinė lietuvių kalbos komisija, bus buvo pagerbti vasario 28 d. šios komisijos ir Lietuvos mokslų akademijos organizuojamame Lietuvių kalbos dienų renginyje, vykusiame Mokslų akademijos salėje.
Sveikiname apdovanojimą gavusį buvusį Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorių Mišą Jakobą!

Lietuvos pedagogas, per visą savo pedagoginę veiklą jis nenuilstamai gynė, puoselėjo ir aukštino lietuvių kalbą. Mišą Jakobą galima vadinti tikru lietuvių kalbos patriotu. Jo įkurta žydų mokykla buvo pirmoji iš tautinių mažumų mokyklų, kurioje moksleiviai mokėsi lietuviškai. Per visus savo vadovavimo mokyklai metus laikėsi tvirtos nuostatos: „Mūsų unikalumas – pas mus nėra valstybinės lietuvių kalbos – pas mus lietuvių gimtoji kalba. Vaikai lietuvių kalbos mokosi kaip gimtosios, mums nedaromos jokios išimtys kaip kitų tautinių mažumų mokykloms.“ Mokiniams jis nuolat kartojo, kaip „svarbu ir garbinga kalbėti lietuviškai, gražiai lietuviškai“. Lietuvių kalbos puoselėjimą jis suvokia kaip savo – Lietuvos piliečio ir mokytojo – pareigą. Šiuo metu Miša Jakobas yra Lietuvos ir Izraelio prekybos rūmų vykdantysis direktorius.

Šiemet taip pat apdovanoti daugiakalbio „Mechanikos terminų žodyno“ (2019) autoriai:
prof. habil. dr. Antanas Žiliukas, doc. dr. Antanas Juozas Bražiūnas, prof. dr. Alvydas Kondratas, doc. dr. Donatas Markšaitis, prof. habil. dr. Vytautas Ostaševičius, doc. dr. Albinas Palionis, prof. dr. Rymantas Tadas Toločka, prof. dr. Pranas Žiliukas, kultūros ir visuomenės veikėjas, leidėjas, poetas Juozas Žitkauskas, Lietuvių kalbos draugijos narė, kalbos ugdymo ir kalbininkų atminimo renginių iniciatorė ir organizatorė Aldona Pauliukaitienė.
Laureatams 
įteiktos skulptūrėlės „Sraigė“ (autorius Rokas Dovydėnas) ir diplomai.

sráigė sf. (1) K.Būg, Š, NdŽ, srai̇̃gė (2) K, LsB276, J.Jabl, NdŽ
1. G111, L, Rtr, KŽ zool. lėtai judančių su įvija kriaukle moliuskų (Gastropoda) gyvūnas: Marių sraigė 337. Žeminė srai̇̃gė KII5. Žiauninės sraigės (Prosobranchia) E. Vynuoginė sráigė (Helix pomatia) 1Geldinė sráigė NdŽ. Pelkių sraigė rš. Tris dienas mitau austrėmis ir sraigėmis, kad nereikėtų eikvoti savo pasiimto maisto J.Balč. Savo namų anuomet juk negalėjo parsinešti kaip sraigė kiautą Mš. Sraigẽlė, sraigùtė, sraigýtė, sraigiùkė NdŽ.
^
 Ko čia raitais kaip sráigė J.Jabl(ž.). Ir sraigė ginasi, kai jai pavojus gresia A.Vien. Ji užsidarė savyje kaip sraigė, niekas negalėjo atspėti jos minčių rš.

Kas čia?



2 komentarai:

Dario Budrio rašė...

Mozė§ žudikų ordinas įvertė įPožemį KA Meni,Kam Eni praeitį MateMaTikū KuningūGArBĒ

Dario Budrio rašė...

Ir šuo įgalus tik suloti,nes balsas bĖdžių neina į Dangų (beraščių likimas gyvūnų lygio ir skerdikų duona)