2012-02-24

Masinio naikinimo ginklas Lietuvoje

Manot, nėra?

Tiesiog sąrašas pasenęs.

Jeigu „Danske“ bankas žlugtų, jis į dugną nusitemptų visą Danijos karalystę, įspėja ekspertai. Šis didžiausias danų bankas, veikiantis ir Lietuvoje, turėtų pasispausti, jeigu nori įtilpti į palyginti nedidelę Danijos ekonomiką. Taip ekonomistai prasitarė tarptautiniam tyrimų žurnalui A4, kurio straipsnį perspausdino savaitraštis „The Copenhagen Post“.

„Tokiu dydžiu, koks yra dabar, iš tiesų sąžininga apibūdinti „Danske“ banką kaip finansinį masinio naikinimo ginklą, nes jis gali nusitempti su savimi visą danų visuomenę“, – sakė Jacobas Funkas Kirkegaardas, ekonomistas ir tyrėjas Petersono tarptautinės ekonomikos institute.

Bankas per pastarąjį dešimtmetį išaugo kaip reikiant. 2001 m. jo vertė buvo lygi 115 proc. Danijos bendrojo vidaus produkto. Pernai jo aktyvai jau sudarė 3,38 bilijonų Danijos kronų – tai yra beveik dvigubą šalies BVP. (Arba 1569 mlrd. litų – tai yra 15 kartų daugiau nei praėjusių metų Lietuvos BVP.)

Tarp apie „Danske“ banką sklandančių nuogąstavimų analitikai atsimena ir jo svarbiausią vaidmenį gilinant recesiją Danijoje ir išpučiant nekilnojamojo turto burbulą.

Jis taip pat buvo kritikuojamas dėl rizikingos ekspansijos į užsienį strategijos, kai 2005 m. įsigijo Nacionalinį airių banką ir 2006 m. Suomijos „Sampo“ banką. 2010 metais banko užsieniniai aktyvai sudarė 36 proc. bendrojo jo svorio.

Casparas Rose'as, Tarptautinės ekonomikos instituto Kopenhagos verslo mokykloje profesorius, sutiko, kad „Danske“ banko dydis yra problema, ypač žinant jo kompetencijos trūkumą bankinėje rinkoje.

„Kol kas „Danske“ bankas turi komercinį pranašumą būdamas – kaip kai kurie sako – per didelis, kad griūtų, – teigė profesorius. – Jis gali užsiimti verslu žinodamas, kad valstybė ateis gelbėti, jeigu prasidės bėdos. Tai lemia ir rinkos iškraipymą bei gali suteikti paskatą augti netgi dar labiau.“


Ekonomistė V. Klyvienė aukotų dalį demokratijos ir balsuotų už A. Pinochetą.

Ko stebėtis, kad nemaža dalis paprastų lietuvių dėl geresnio gyvenimo paaukotų nepriklausomybę, jeigu taip daryti siūlo ir visuomenės lyderiai?

Pavyzdžiui, Violeta Klyvienė, „Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims. Neretai televizijos ir radijo laidose savo nuomonę išsakanti ekonomistė sužibėjo penktadienį pareiškusi, kad iš dalies atsisakyti demokratijos dėl ekonominės naudos verta.

Supraskit, ši ką tik sužibėjusi ponia yra ne tik "paprastų lietuvių", bet ir visų Baltijos šalių visuomenės lyderė.

Įdomu, ši lyderė ir/ar šio banko analitikai šitaip ir Danijoj šneka?

Suprantama, svetimų bankų analitikai nėra statutiniai pareigūnai, todėl politikuoti gali, tiesa, Prezidente?

Na va, neklausėm Nacionalinio Saugumo, įsileidom masinio naikinimo ginklą Lietuvon.

Galvojat, kitus, ne mus, jis naikina?

174. Ser 2012-02-24 22:31IP: 78.62.69.70
Net keista, kad moteriške, vadinanti save ekonomiste, tauškia tokius niekus. Pinočeto valdymo laikais Čilės ekonomikai vadovavo taip vadinami Čikagos berniukai, vadovaujami Frydmano. Jų eksperimentas buvo paprastas - viską privatizuoti. Sveikatos apsaugą, pensijų fondus, valstybės vaidmenį visiškai sumažinant. Kai tokia nesąmonė įstūmė šalį į skurdą, Čikagos berniukai tvirtino, kad per mažai privatizuota. Lobo tik spekuliantai. Nuo visiško bankroto Čilę išgelbėjo tik tai, kad liko valstybinė kalnakasybos įmonė. Realiai Čilė net dabar jaučia to nevykusio eksperimento pasekmes. Ir visą tą bredą siūlyti Lietuvai .... Jeigu tai visų bankininkų nuomonė tai mums šakės.

Šakės, nes ... čia gi - bankas?

Pinochet and his regime have been characterised as fascist.

Tai ką, dabar ir fašistuot klusniai pradėsim?

Komentarų nėra: