2013-07-31

Seniausia Tora

Silver Bible, 1500 metų senumo.

Gotiškai rašyta.

Kokio senumo Tora?

Net 800 metų senumo.


An Italian expert in Hebrew manuscripts says he has found the oldest known complete Torah scroll, a sheepskin document dating from 1155-1225.

Keista.

Maniau, kad senesnė, daug senesnė.

O kaip su Dovydo žvaigžde?

The hexagram has been in use as a symbol of Judaism since the 17th century, with precedents in the 14th to 16th centuries in Central Europe, where the Shield of David was partly used in conjunction with the Seal of Solomon (the hexagram) on Jewish flags. Its use probably derives from medieval (11th to 13th century) Jewish protective amulets (segulot).

The Jewish Encyclopedia cites a 12th-century Karaite document as the earliest Jewish literary source to mention the symbol.

Vėlgi - seniausios Toros laikai.

...

Lyg tyčia, ir popiežius Inocentas III valdė tada:

Popiežiumi tapęs 1198 m., būdamas jauniausias kardinolas.

Jam valdant popiežiaus valdžia pasiekė didžiausios galybės.

Prisiėmė titulą Kristaus vietininkas (vicarius Christi), kurį iki šiol turi popiežiai.

Įvedė Bažnyčios mokesčių ir administravimo reglamentą.

1202 m. sankcionavo, o 1204 m. patvirtino Livonijos ordino įkūrimą.

1202-1204 m. surengė Ketvirtąjį kryžiaus žygį.

1215 m. Laterano IV susirinkime patvirtino inkviziciją.

1215 m. organizavo kryžiaus žygį į Prūsiją.

...

Nėra Senojo Testamento Sidabrinėj Biblijoj.

Ветхий человек, родившийся в прародительском грехе и не возродившийся духовно, по Новому Завету.

Ветхим человеком называется извращенное (нижеестественное, противоестественное) состояние человека, то есть состояние человека, следующего греховным страстям.

"Ветхий наш человек не естество, а лукавое расположение духа".

Ветхий человек называется человеком, поскольку греховные навыки настолько срослись с человеческой душой, что стали как бы ее второй природой.

Книги Ветхого Завета были написаны в период с XIII по I в. до н. э.

Senai senai, labai senai.

Kur tie Senieji Raštai?

Среди манускриптов на древнееврейском языке важное место занимают средневековые манускрипты масоретского текста — официального текста иудаизма, среди которых наиболее авторитетными считаются Ленинградский и Алеппский кодексы.

...

Septuaginta (lot. septuaginta - septyniasdešimt) – Senojo Testamento vertimas iš ikimasoretinio teksto į senąją graikų kalbą. Ji apėmė tiek protokanonines, tiek deuterokanonines Senojo Testamento knygas, kurių nėra hebrajų Biblijoje.

Pasak legendos, Septuagintą į graikų kalbą Aleksandrijoje Egipto diasporoje vertė septyniasdešimt (arba septyniasdešimt du) žydų tautybės vertėjai maždaug 250–150 m. pr. m. e. Jie nebendravę tarpusavyje, bet Dievo įkvėpti visi išvertę vienodai. Biblijos vertimą rėmė Egipto karalius Ptolemėjas II Filadefas (285-247 m. pr. m. e.). Septuaginta supažindino graikus su žydų religija, istorija bei kultūra.

Since Late Antiquity, once attributed to a Council of Jamnia, mainstream rabbinic Judaism rejected the Septuagint as valid Jewish scriptural texts.

...

Ученый и юрист Ставрополья требуют признать Ветхий завет экстремистской литературой.

По мнению заявителей, эта книга, фактически, призывает к уничтожению всех национальных культур, кроме одной.

В еврейской общине России требование признать Ветхий Завет экстремистским называют комичным.

2 komentarai:

audrius rašė...

Apie biblijos, toros autorių yra legenda, net su geneologija, tad autoritetingiausią autorių, kad ir legendinį Mišnos(labai panašu į mišias, maišes, kalbų sumaišymo pradžią, ketinimą) autorių kuriam reikėjo sėkmės istirijos nojaus arkos, naujos bažnyčios sukurimui ar kaip dabar daromi juridiniai popieriai gauti licenzijas savo uab verslui, o kai verslas skaitymas mišių, patepimai, kūdikių registracija, laidojimo paslaugos, santuokų registracija ir tt. Jei kas netiki, tai šaunu, galit nueiti į zaksą ant įdagų įdiegimo tavro kalno ir įsitikinti arkomis, architektūra zalo kur saugomas muliažas mišnos, būk'os, kunygos, toros...

http://www.eleven.co.il/article/11696

Jo vardo geriau neminėti skaitant atbulai, bo tik bulę turint ar jarlyką gali skaityt kaip norima, o taip tik mišios ir sandoris kunigo knygon per patepimą, kūno kandimą ir kraujo gėrimą.. Misija ne į manoma mėsija maišoma mišiomis. Moiše moisėjus permas mėsijonierius sunkiai dirbdavo po butus vaikščiodamas ir krikštynas siulydamas, kartu su mesainiais ir draudimo polisą siūlydamas, o dabar ohoho - viso svieto bosas monopolistas frančyzes parduodamas ir prižiųrėdamas. Gal apsimoka įsigyti frančyzė, kaip perkūnui Muxamedui ar diegėjui(programuotojui) Biliūnui Geidiminui(turbūt turėjo susilengventi vardą pagal franšyzės sandori į lengvavičių frankų už fantą(birkute, jarlyką) , kaip Bil Geits, juk prieš tai turėjo pabūti lietuviu..) Na ką dar pridurti, juk apokalipsė viskas atvira, tik imkite ir skaitykite, o kas lengvenis palengvenis, tai vistiek matys tik nojaus vartus:


https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B5%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%B0_%D1%85%D0%B0-%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B8

audrius rašė...

Štai permas raižinys Mozės, kurį jam padiktavo dyvas, ant kažkokios čerpės ar kokio rakundo, vėliau iš pykčio ją sudaužė ir parašė naują, pagal kurią ir gyvenam, bet ir be pirmos niekur nedingsim, o gal kur ir digsim...:)

http://3.bp.blogspot.com/_JiZFxBMGYlg/TUyMd8rgyTI/AAAAAAAAAWc/lkzyty3qmFc/s1600/Book+Release+6.jpg


Евреи-раввинисты поселились в губернии. давно. Их историк Ярошевич уверяет, что в мест. Эйшишках Лидского уезда на еврейском кладбище в прошлом столетии отыскан был надгробный камень, на котором значилась надпись 1170 г. Книга могильного еврейского братства в Вильне заведена в 1486 г. Существует предание, что на древнем виленском еврейском кладбище (за Вилией) похоронен начальник всех литовских раввинов, или великий раввин Яков Леви, получивший это достоинство в 1427 г. Когда поселились в В. губ. цыгане, неизвестно. Чацкий думает, что в ХVI в., но по изысканиям Нарбута, Даниловича и др. они поселились здесь ранее. Высказывается мнение, что в доисторическое время именно цыгане занимались выделкой бронзовых изделий. В настоящее время их число незначительно. Немцы выписаны в Литву великим князем Гедимином в XIV ст. По легендам в местности, занимаемой теперь Виленской губ., в 926 г. был князь Палемон, в 10 4 0 г. —Кернус, который основал на берегах реки Вилии Кернов, бывший некоторое время столицей князей литовских.

http://gatchina3000.ru/brockhaus-and-efron-encyclopedic-dictionary/020/20922.htm