2013-11-11

Tikėjimo reikalas

- Tada pakalbėkime apie energetinį saugumą. Kaliningrado srityje šiemet baigta pirma eilė požeminės saugyklos, o kol stovėjo „remontuojama“ dujų elektrinė, į šią saugyklą buvo pumpuojamos dujos. Rusijos spaudoje jau pasirodė grasinimų, kad „Gazprom“ gali prieš Lietuvą panaudoti įprastą ginklą – per pačius speigus užsukti dujų kranelį. Šį savaitgalį apie tai parašė ir Prancūzijos spauda. Ar manote, kad Rusija su mumis taip pasielgti gali?

- Aš manau, kad neturėtų Rusija taip pasielgti. Rusija, gal tiksliau „Gazprom“, yra įbaugintas šiek tiek prieš tai buvusios Vyriausybės – pono Andriaus Kubiliaus vadovaujamos vyriausybės – dėl to, kad jiems buvo pateikta tokia informacija, kad jie [Vyriausybė] nesiruošia pratęsti sutarties su „Gazprom“ dėl dujų tranzito. Tikiuosi, kad „Gazprom“ nesielgs taip, pasakyčiau, žiauriai, kad galvotų apie krano užsukimą žiemą.

- Manote, kad taip neatsitiks, bet ar Lietuva būtų pasirengusi tokiai situacijai, jeigu taip atsitiktų, t.y. ar Lietuva kaupia atsargas?

- Taip, mes kaupiam atsargas, bet mes vis dėlto galvojam, kad tos atsargos yra reikalingos dėl to, kad būtų galima šiek tiek sumažinti gamtinių dujų kainą, jeigu tos atsargos būtų didesnės ir jos būtų sukauptos mažesne kaina.

Premjeras netiki, kad žiemą Rusija gali smogti Lietuvai netikėtą ekonominį smūgį.

Vieni meteorologai Europai žada šalčiausią šimtmečio žiemą, kiti teigia, kad žiema bus šiltesnė už vidutinę.

Vėl tikėjimo reikalas?

Telšių rajone esančio Žvėrinčiaus meškinas Timas pakeitė kailį į žieminį ir auginasi storą riebalų sluoksnį; gal netikintis?

Dar nepamirškim tikėti, kad Centras duos pinigų ir galėsim už rusiškas dujas, kurių tiekimo „Gazprom“ mums per pačius speigus nenutrauks, užmokėti.

AB „Lietuvos dujos“ valdybos pirmininkas – Dr. Valery Golubev (OAO „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas), pirmininko pavaduotojas – Dr. Peter Frankenberg („E.ON Ruhrgas AG“ pirmasis prezidento pavaduotojas), nariai: Uwe Fip („E.ON Ruhrgas AG“ pirmasis prezidento pavaduotojas), Kirill Seleznev (OAO „Gazprom“ valdybos narys), Romas Švedas (Lietuvos Respublikos energetikos viceministras)

Komentarų nėra: