2015-08-26

70 metų po II-jo Pasaulinio karo pabaigos

Kinija antradienį oficialiai paskelbė, kurie pasaulio lyderiai dalyvaus ateinančią savaitę vyksiančiame didžiuliame kariniame parade, minint Japonijos kapituliacijos Antrajame pasauliniame kare metines, tačiau jame nebus daugelio kaimyninių ir Vakarų šalių lyderių.

Per tą galios demonstravimą, kuris vyks Pekinui griežtinant toną savo regione, Kinijos sostinės centrinėje Tiananmenio aikštėje pražygiuos 12 tūkst. karių ir pravažiuos 500 karinės technikos vienetų, o padangėje praskris beveik 200 orlaivių.

Kinijos pareigūnai nurodė, kad šiose iškilmėse dalyvaus 24 valstybių ir vyriausybių vadovai, tarp kurių iškiliausi – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye ir Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Jacobas Zuma. Taip pat atvyks Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

„Užsienio šalys pačios sprendžia, ką siųsti, – sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Zhang Mingas. – Kaip sakoma senoje kinų patarlėje, „bet kuris atvykęs yra mūsų svečias“. Mes mielai priimsime juos visus.“

Komunistinė Kinija paprastai vengia kasmetinių karinės galios demonstracijų, kurios buvo ypač būdingos Sovietų Sąjungai. Tokie paradai paprastai rengiami tik kas dešimtmetį, minint Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimą.

2015 - 1949 = 66

Pekinui sunkiai sekėsi užsitikrinti pasaulio susidomėjimą tuo paradu, nes daugelio šalių lyderiai susirūpinę dėl šių iškilmių tono ir vengia suteikti joms legitimumo.

Pekinas vykdo vis labiau kategorišką politika savo regione ir reguliariai kaltina Tokiją nepakankamai atgailaujant dėl Japonijos invazijos į Kiniją 1937–1945 metais.

Tas konfliktas oficialiai vadinamas „Kinijos liaudies pasipriešinimo Japonijos agresijai karu ir pasauliniu antifašistiniu karu“.

Zhang Mingas sakė žurnalistams: „Atminimo ceremonijos nėra nukreiptos prieš kurią nors konkrečią šalį – nei prieš mūsų dienų Japoniją, nei apskritai prieš japonų tautą.“

Tačiau į Pekiną neatvyks nei Japonijos premjeras Shinzo Abe, nei kurie nors kiti oficialūs Tokijo atstovai.

Buvęs premjeras Tomiichi Murayama, 1995 metais paskelbęs istorinį atsiprašymą dėl Japonijos veiksmų Antrajame pasauliniame kare, dalyvaus iškilmėse kaip privatus asmuo.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas yra vienintelis iš ten ketinančių dalyvauti Europos Sąjungos valstybių arba vyriausybių vadovų.

Iškilmėse taip pat dalyvaus buvęs Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas, bet jis nebus oficialus savo šalies atstovas.
Į paradą savo karių atsiųs iš viso 17 šalių, tarp jų Rusija, Kuba, Serbija, Meksika ir kai kurios Kinijos kaimyninės valstybės.

... minint Japonijos kapituliacijos Antrajame pasauliniame kare metines,..

Mūsų dezinformatoriai apipavidalintojai () nepastebėjo, kad Pekine bus minimos ir II-jo Pasaulinio karo pabaigos metinės, ir metinės jubiliejinės - 70 metų...

On 15 August 1945, Japan surrendered, with the surrender documents finally signed aboard the deck of the American battleship USS Missouri 
on 2 September 1945
ending the war.[272]

2015 - 1945 = 70

Kinijos komunistai per Antrąjį pasaulinį karą buvo daugiausiai pogrindžio judėjimas, o pagrindinė kautynių su Japonijos pajėgomis našta teko tuometės nacionalistų vyriausybės, vadovaujamos Chiang Kai Shek,
pajėgoms.

Komentarų nėra: