2015-08-23

Valdžios stiprybė


Valdžios saugumo struktūros kartais renka informaciją apie visuomenines organizacijas ir profesines sąjungas, pasitelkdamos slaptuosius agentus. Ar galima tai pateisinti? Prieš pateikdamas savo nuomonę šiuo klausimu, paaiškinsiu kelias sąvokas taip, kaip aš jas suprantu ir kaip jas naudoju straipsnyje.

Valdžios saugumo struktūros. Kalbėdamas apie jas, turiu omenyje tarnybas, kurios pagal Kriminalinės žvalgybos ir Žvalgybos įstatymus turi teisę vykdyti slaptą žmonių ir organizacijų sekimą, rinkti apie juos informaciją ir kištis į jų gyvenimą. Tokių tarnybų Lietuvoje yra net aštuonios.

Visuomeninės organizacijos ir profesinės sąjungos. Suprantu jas taip pat, kaip ir jūs. Tik noriu pabrėžti vieną dalyką, kad, kalbėdamas apie šias organizacijas, turiu omenyje organizacijas, kurios yra nepriklausomos nuo valdžios. Jos yra finansuojamos ne iš valstybės biudžeto ir ne valstybės pinigais bet kokia forma.

Agentūrinis darbas. Čia reikia stabtelėti ilgėliau. Agentas yra vienas iš jūsų. Jūs dirbate organizacijoje, turite nemažai bendradarbių. Visi vykdote kažkokias jums priskirtas funkcijas, sprendžiate uždavinius. Agentas dirba kartu su jumis ir yra jūsų kolega su tokiomis pat funkcijomis, įsipareigojimais ir teisėmis. Tačiau šis jūsų kolega agentas turi papildomas slaptas užduotis, kurias privalo vykdyti. Jos nėra žinomos nei jums, nei bendradarbiams, nei vadovams, nei agento artimiesiems. Jis dirba valdžios saugumo institucijai ir dažniausiai už savo darbą gauna materialinį atlygį.

Kaip agentai atsiranda jūsų visuomeninėje organizacijoje?

Pirmasis kelias: jį užverbuoja. Niekuo neišsiskiriantis darbuotojas dirba organizacijoje. Vieną dieną valdžios saugumo struktūros, radusios keliuką į jo silpnybes ar turimas problemas, jį užverbuoja, apmoko, instruktuoja ir išsiunčia dirbti – rinkti informaciją apie jus ir organizaciją.
Taigi: mūsų silpnybė yra valdžios stiprybė.

O buvusio saugumiečio straipsnį verta perskaityt visą.

Paslaptorius...
Ne tik prie sovietų stukačių, dabar vadinamų KGB agentais, būta...

Stukačia / stukačius - skundaliai ... skundžia visus del menkiausios smulkmenos
  • Pavyzdys:
    -Nori kai ka pasakau?
    -sa veliau.
    -kodel?
    -stukačia stovi , dar pastukačins klyfai...
Ar tikrai barbarizmas?

×stuka (=štuka) sf. B118, N, [K], LVIII1102, KŽ klasta, apgaulė.

Kam gi negraikam/barbaram, viešai bendrus reikalus tvarkiusiems, bendrom jėgom vieškelius stačiusiems, stukačiai reikalingi buvo?

Va, kai tariamą valdžią dvigalvio valdytojai valdyti ėmėsi - tada jau prireikė stukačių.

Viešė teviešpatauja!


Komentarų nėra: