2015-08-06

Apie spalį lietuviškai

Le  Figaro
It is the second-largest national newspaper in France after Le Parisien and before Le Monde, although some regional papers have larger circulations.

Its editorial line is center-right.

Išvertė Pranasnepatingėjo.
Kaip Kinija gali sukelti trečiąjį pasaulinį karą

Aleksandras Devekijo
Paskelbta 2015/07/31

JAV ekspertai savo darbe apie visuomenės vystymosi perspektyvas pranašauja 3-jį pasaulinį karą prieš Kiniją. Antuanas Briune (Antoine Brunet) sako, kad tokia įvykių eiga labai tikėtina ir aiškina priežastis.
————————————————————————————————
Antuanas Briune yra ekonomistas ir ekonomikos puslapio „AB Marchés” autorius. Kartu su Žanu Gišaru (Jean-Paul Guichard) 2011 metais parašė knygą „La visée hégémonique de la Chine“ (Kinijos viešpatavimo vizija); išleido leidykla „L'Harmattan“.
————————————————————————————————
Le Figaro. — Amerikos ekspertams aišku, kad pasaulinis karas bus su Kinija. Kokios to karo priežastys?

Antuanas Briune. — Pirmoji priežastis vėl ta pati kaip ir 1960-70 metais. Mes vėl turime tokią pačią pasaulinę geopolitinę padėtį, kur pagal visus kriterijus varžosi dvi supergalybės. Sparčiai auganti Kinijos galybė daugiau nesiruošia būti pavaldi smunkančiai JAV galybei, o JAV savo ruožtu nenori dominavimo užleisti Kinijai. Todėl dabar vyksta paslėpta (latentinė) konfrontacija tarp Kinijos ir JAV, t.y. panašiai kaip 1960-70 dešimtmečiais vyko tarp JAV ir TSRS. Konfrontacija vyksta visose srityse ir gali peraugti į karą.

Antroji priežastis — dviejų vienodos galios supergalybių varžybos vyksta jose esant visiškai skirtingoms politinio valdymo sistemoms. Nors prieš 40 metų Kinija nuo kolektyvistinio ūkio perėjo prie kapitalizmo, bet išlaikė totalitarinį valdymo būdą, kai tuo tarpu JAV valdoma demokratiškai. Todėl neįmanoma, kad abi supervalstybės galėtų susitarti pasaulį valdyti bendrai. Kinija siekia pasaulinio viešpatavimo tam, kad jos totalitarinio valdymo sistemos negalėtų sunaikinti tiek vidaus, tiek išorės demokratinės jėgos. Karo scenarijų Pentagonas jau yra paruošęs.
————————————————————————————————
Artimiausiu metu Kinija gali sutriuškinti JAV valiutinę sistemą. Taip įvyks Kinijai atėmus iš JAV dolerio pasaulinės valiutos privilegiją ir pasauliniu pinigu padarius juanį. Tai jėgų santykį negrįžtamai pakeistų Kinijos naudai.
————————————————————————————————
Le Figaro. — Ar tai gali įvykti artimiausioje ateityje?

Antuanas Briune. — Kinija labai ilgą laiką kantriai dirbo. Po 1989 metų įvykių Tiananmenio aikštėje kinai lėtai, bet užtikrintai augino jėgą kol 2015 metais pasiekė geopolitinę lygsvarą su JAV. Artimiausiu metu Kinija gali sutriuškinti JAV valiutinę sistemą. Taip įvyks Kinijai atėmus iš JAV dolerio pasaulinės valiutos privilegiją ir pasauliniu pinigu padarius juanį. Tai jėgų santykį negrįžtamai pakeistų Kinijos naudai.  Nuo to laiko, kai Pekinas pradėjo vykdyti šį sumanymą, jis veikia labai užtikrintai pasitikėdamas savo jėga. Kinai sau leido pradėti teritorinius ginčus Rytų Kinijos ir Pietų Kinijos jūrose ir savo veiksmais paskatino Maskvą pradėti teritorinį ginčą Ukrainoje, o vėliau gal būt Maskva ims brautis į Moldovą ir Pabaltijį. Gerai jei demokratinės valstybės susivienys ir mobilizuos jėgas tam, kad sužlugdytų Kinijos valiutinę strategiją ir taip priverstų nutraukti teritorines pretenzijas. Iš šio taško žiūrint Tarptautinio Valiutos Fondo suplanuotos tarptautinės sąjungos nustatė kraštutinį terminą —2015 metų spalį. Jei Europos valstybės suvaidins joms Maskvos ir Pekino skirtą vaidmenį ir nuvers nuo sosto dolerį, galima laukti paties blogiausio. Jei, atvirkščiai, Europa stos ginti dolerį, tai Pekinas padarys išvadą, kad veiksmus pradėti dar per anksti.

Le Figaro. — O islamas grėsmės jau nekelia?

Antuanas Briune. — Tai tiesa, kad demokratinėms šalims gresia iš dviejų pusių; tai — islamo ir kinų-rusų totalitarizmai. Visada sunku kautis dviem frontais, bet neišvengiamai į abu iššūkius teks atsakyti. Todėl reikia sustiprinti ryšius, kurie demokratinių G-7 valstybių tarpusavio santykiuose yra per silpni. Padėtis reikalauja, kad JAV nustotų diktuoti savo sąlygas visuose srityse toms valstybėms, kurios iš tikrųjų gali būti tikri Amerikos sąjungininkai. 

...............................


O kas gi tokio pasaulyje įvyks šių metų spalio mėnesį, jei TVF skelbia, kad pasaulinis karas turės prasidėti būtent spalį?


Atsakymas sekančiame straipsnyje, rašytame prieš penkis mėnesius.
...............................


2015.03.01 | Vladimiras Todorovas

Kinijos tarptautinių mokėjimų sistema CIPS gali būti paleista jau 2015 metų rudenį. Ji supaprastina visus mokėjimus Kinijos pinigais juaniais ir pastarąjį daro pasaulinių pinigu. Kinija siekia užtikrinti mokėjimų juaniais saugumą, o ateityje mokėjimo sistemą CIPS paversti SWIFT′o analogu. Tačiau jei Vakarai atjungs nuo SWIFT′o Rusiją, tai Rusijai nuo to lengviau nebus.

Kinijos tarptautinių mokėjimų sistema gali būti paleista jau 2015 metų rudenį. Apie tai remdamasi kinų šaltiniais pranešė agentūra Reuters. Vėliau informaciją patvirtino ir Kinijos pinigų valdybos pirmininkas Ji Gang′as.

Jo žodžiais tariant CIPS bus suderinama su kitomis mokėjimo sistemomis ir leis juaniais mokėti visame pasaulyje. Tai sumažins pinigų pervedimo išlaidas ir išpopuliarins Kinijos valiutą.

CIPS sistema jau visiškai paruošta darbui ir dabar ją Kinijoje testuoja 20 bankų. Iš jų 13 yra Kinijos bankai, o kiti užsienio bankų filialai Kinijoje. Priklausomai nuo testavimo rezultatų pasauliniumastu sistema pradės veikti rugsėjyje arba spalyje.

Kitas neįvardintas Kinijos šaltinis pranešė, kad sistema pradės veikti ne vėliau kaip gruodžio mėnesį. „Bet jei visi bandymai baigsis sėkmingai tai ji pradės veikti rugsėjį arba spalį. Tačiau jei bandymams prireiks daugiau laiko, tai mes padarysime viską kas tik įmanoma, kad CIPS sistema pradėtų veikti iki šių metų pabaigos“ — pažymėjo šaltinis. 
Vertėjo žodis:


Gazeta.ru straipsnį šiek tiek sutrumpinau. Palikau tik tai, ko reikia.

Taigi, 2015 metų spalio mėnesį Kinija ruošiasi paleisti nuosavą tarptautinių mokėjimų sistemą CIPS, kuri bus SWIFT′o analogas. CIPS sistemoje visi mokėjimai bus atliekami be JAV dolerio ir jo vietą užims juanis. Tai reiškia dolerio pasaulinio monopolio pabaigą.

Patys amerikiečiai sako, kad jie iš dolerio emisijos nusiperka 40% visų Amerikoje sunaudojamų turtų. Pavyzdžiui, Prancūzijos prezidentas Šarlis De Golis sakė, kad atspausdinti 100 JAV dolerių banknotą kainuoja 3 dolerio centus — tiek kainuoja popieriaus skiautė ir dažai jai nudažyti. Taigi amerikiečiai spausdina spalvotus popierėlius ir už juos viską, ko jiems reikia, nusiperka už JAV ribų ir tai sudaro ne mažiau kaip 40% visų Amerikoje suvartojamų turtų. Jei rudenį Kinija sulaužys JAV dolerio pasaulinį monopolį, tai JAV praras tuos 40% iš dolerio emisijos gaunamų turtų. Todėl visiškai teisingai Le Figaro rašo, kad JAV labai nusmuks — tiek pragyvenimo lygis, tiek JAV ekonomika ir karinė galia smuks negrįžtamai, o Kinijos atvirkščiai — pakils. O tai reiškia JAV viešpatavimo pasaulyje pabaigą.

Kaip tik dėl to Amerika gali sukelti pasaulinį karą. Ir karas tokiu atveju turėtų kilti ne vėliau kaip spalio mėnesį. O Le Figaro rašo, kad Pentagonas karo scenarijų jau yra parengęs.


Pranas Valickas   2015 rugpjūčio 6 

.......................

NATO perpus mažina oro policijos misiją Baltijos šalyse - vietoje 16 naikintuvų, kurie patruliavo pastaruoju metu, nuo rugsėjo budės aštuoni, o Lietuvoje vietoje dviejų kontingentų liks vienas, antradienį patvirtino NATO karinis atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Jay Janzenas iš Aukščiausiosios sąjungininkų pajėgų Europoje vadavietės (SHAPE).

SWIFT...
Synoikos!


Komentarų nėra: