2015-11-08

Išsigelbėjimas nuo sukilusios kariuomenės

Padavimas byloja, kad Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės etmonui Mykolui Kazimierui Pacui
1655 + 7 = 1662 m. grėsęs pavojus nuo sukilusios (algų negavusios) kariuomenės. Pasakojama, kad jis pažadėjo pastatyti bažnyčią, jei Dievas jam padėtų išsigelbėti.

Netikėtai atsirado ištikimas tarnas, kuris valtele jį perkėlė per Nerį į saugią vietą. M.Pacas ištesėjo savo pažadus. Statybos darbai buvo pradėti 1668 metais. M.Pacas mirė 1682 m. ir testamentu prašė palaidoti jį po bažnyčios slenksčiu ir ant antkapio užrašyti žodžius „Čia guli nusidėjėlis“.

5 OOO

Labai įdomus straipsnis. Aš vis galvodavau ka tas laivelis reiškia taip aukštai pakabintas. Dabar kau man aišku.

Soldatai, vadinas, buvo tų laikų LDK kariai, už pinigus kariavo.

Kaip ir dabar.

Pabuvo mūsų soldatai be algų - ir turim Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią. 

O jei dabar sukiltų?

Ar mūsų atamanas vėl pastatytų dailiausią pasauly buožinyčią?

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės etmono Mykolo Kazimiero Paco pastatytoji Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia
populiariame portale „Church Pop“ buvo įvardinta, kaip viena gražiausių pasaulyje. Baroko perlu vadinama Antakalnio rajone esanti šventovė tokia graži, kad portalo kūrėjai rašė: „Patikėkite, ji tikrai egzistuoja“.

Portalas rinko 16 gražiausių pasaulio bažnyčių, o pirmojoje sąrašo vietoje atsidūrė būtent barokinė Šv. apaštalų Petro ir Povilo. Ji pralenkė net tokias turistų pamėgtas šventoves, kaip Šv.Petro bazilika Vatikane ar šv.Morkaus katedra Venecijoje.

Išties, Europa virtusios Lietuvos, susitraukusios iki dabartinės būklės, vėliausiai toje Europoje apkrikštytos, sostinės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia pradeda gražiausių bažnyčių paradą ir vienintelė dukart pavaizduota.

Komentarų nėra: