2015-11-12

Moduliacija

Lietuvos ūkininkai negavo jiems skirtos paramos, nes suklydo vertėjai. Negana to, mūsų šalis vadovavosi ES direktyva, kuri Lietuvai negalioja. Tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Europos Teisingumo teismas 
Liuksemburge.
7 Luxembourg[note 1]   3,472,282,000,000  31 March 2014  3,696,467   3,443

Lietuvos ūkininkai dar negali patikėti tuo, ką mato savo akimis. Jie atgaus 13 mln. eurų (tuomet 45 mln. litų) paramos, kurios negavo 2013-aisiais metais?

Po poros bylinėjimosi metų, lapkričio 12-ąją, ES Teisingumo Teismas priėmė jiems palankų sprendimą. Nors teisininkai dabar suka galvas, kaip čia tą sprendimą „išversti“ į visiems suprantamą kalbą, vieną išvadą jau galima daryti – Lietuvos valdžia persistengė.

Ir 2013-aisiais, smarkiai nukarpiusi paramą už 2012-uosius metus, suklupo. Suklupo ir pats Briuselis. Nes Europos Sąjungos Teisingumo Teismas ketvirtadienį pripažino, kad ES direktyva, į kurią atsižvelgiant ūkininkams buvo sumažintos išmokos, Lietuvai yra negaliojanti.

Dar viena dėmė krinta ant Lietuvos institucijų. Mat teismas viename iš sprendimo punktų nurodė, kad verčiant į lietuvių kalbą teisės aktus, susijusius su tiesioginių išmokų apskaičiavimo tvarka, buvo padaryta klaidų. O jas taisant atsirado ne techninių, bet esminių pakeitimų.

Žemdirbiai žodį „moduliacija“ buvo priversti įsidėmėti prieš porą metų.
Briuselis maždaug prieš ketverius metus buvo nurodęs, kad Lietuva, kartu su ES tiesioginėmis išmokomis, ūkininkams ir toliau gali mokėti papildomų nacionalinių išmokų. Tačiau tiems ūkiams, kuriems ES tiesioginių išmokų suma viršija 5000 eurų (17 264 litus), liepta taikyti moduliaciją, -- sumažinti jas pagal tam tikrą nurodytą formulę.

Tokią valią Briuselis Lietuvai primetė 2012-ųjų liepą atsiradusiu Europos Komisijos (EK) sprendimu, o mūsų šalies vyriausybė jam nepaprieštaravo, – Žemės ūkio ministerija jo laiku neapskundė ES Teisingumo teismui.

„Valdžia buvo įsitikinusi savo teisumu. Jos gynėsi ir aiškino, kad viską padarė teisėtai. Tai dabar gal bent jau atsiprašys ūkininkų?“ – vylėsi Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos generalinis direktorius Jonas Sviderskis.

Moduliacija...

Moduliacija – procesas, keičiantysis periodinę bangos formą, siekiant tuo signalu perduoti tam tikrą informaciją, pvz., radijo bangomis perduoti garsinę informaciją.

Atvirkščias procesas vadinamas demoduliacija.

Komentarų nėra: