2018-08-23

Durnelių Lietuva

Cžv. Kalėjimas


kaip ir spėjau, pavirto Lietuvos Kalėjimu, o CŽV pavirto CŽA:

Po intensyvių teisinių konsultacijų Vyriausybė nusprendė neskųsti Europos Žmogaus teisių teismo (EŽTT) beveik prieš tris mėnesius priimto sprendimo, kad Lietuvoje daugiau kaip prieš dešimtmetį neva veikė slaptas Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) kalėjimas, kuriame galėjo būti laikomi tarptautiniu terorizmu įtariami asmenys.

Apie tokį po kelias savaites vykusių Teisingumo, Užsienio reikalų ministerijų bei Vyriausybės atstovės EŽTT konsultacijų suderintą Lietuvos sprendimą VŽ trečiadienį buvo informuotos iš kelių nepriklausomų šaltinių.

Kol kas nėra teikiami oficialūs detalizuoti paaiškinimai ir argumentai, kodėl Lietuva atsisakė galimybės skųsti Strasbūro teismo sprendimą dėl CŽA kalėjimo. Bet artimiausiomis dienomis Teisingumo ministerija planuoja išplatinti oficialų pranešimą apie tai. Jame žadama pateikti ir argumentuotus paaiškinimus dėl tokio sprendimo priėmimo.

Šiemet gegužės 31-ąją paskelbto Strasbūro teismo sprendimo apskundimui Lietuva iš viso turėjo tris mėnesius, t. y. galutinai ir oficialiai dėl to turi apsispręsti iki rugpjūčio 31 d.

Tai, kad Lietuva atsisako skųsti EŽTT sprendimą be kita ko reikš, jog ji iš esmės deklaruoja savo nuostatą jį įvykdyti pilna apimtimi. Tiesa, iki galutinio įvykdymo dar laukia ilgas kelias – turės būti atliktas papildomas išsamus tyrimas dėl menamo CŽA kalėjimo veikimo Lietuvoje aplinkybių.

Iki šiol Lietuvos Vyriausybės atstovai oficialiai neigė, kad šalyje galėjo veikti nelegalus CŽA kalėjimas. Lietuvos atstovai EŽTT bandė įtikinti, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.

EŽTT po kelerius metus vykusio tyrimo paskelbė, kad Lietuvoje 2005–2006 m. veikė slaptas CŽA kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti. Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas įpareigojo išmokėti 130.000 Eur Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah. Šis įtariamas prisidėjęs prie 2001 m. rugsėjo 11-osios išpuolių Amerikoje ir šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Lietuvos Seimas 2009-aisiais atliko parlamentinį tyrimą dėl to, ar Antaviliuose galėjo veikti slaptas kalėjimas. Šio tyrimo išvados buvo gana abstrakčios – pripažinta, kad patalpos lyg ir tinka tokio pobūdžio kalėjimui, tačiau nerasta įrodymų, ar ten tikrai buvo laikomi kokie nors įtariamieji.

Tuo metu Lietuvos teisėsaugos institucijos net kelis kartus pradėdavo, bet vėliau dėl įrodymų trūkumo nutraukdavo ikiteisminius tyrimus dėl menamo CŽA kalėjimo veikimo šalyje.

Priimdamas savo sprendimą dėl slaptų kalėjimų veikimo Lietuvoje ir Rumunijoje EŽTT vadovavosi liudininkų parodymais ir JAV Senato iš dalies išslaptintais žvalgybos dokumentais, taip pat tarptautinių žmogaus teisių institucijų reikštais įtarimais.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi: „EŽTT sprendimas priimtas, jis nėra palankus Lietuvai. Reputacinė žala jau padaryta. Esame įsipareigoję Europos žmogaus teisių konvencijai, todėl privalėsime vykdyti teismo sprendimą.“

Kokia aiškiaregystė (rašyta 2009 metais):

Kodėl parašiau šį rašinį?

Nes man - ne tas pats, kaip gyvensime.

Nes manau, kad kiekvienas turi pats atsakyti už savo veiksmus.

Ir dar.

Jei mūsų Prezidentė mūsų vardu atsiprašys (ką daryti jau žada) už tai, ką kiti pridirbo tuo metu, kai negavo Nobelio taikos premijos, tai sumažins mūsų Lietuvos reitingus.

Paskui tą dėmę sunku bus nuplauti.

Bet kas galės sakyti: o kodėl jūsų Prezidentė atsiprašinėjo, jei ne jūs tada prisidirbot?

O Pasaulio Įžūlieji žinos - ant Lietuvos galima "joti", mat, labai nuolanki.

P.S. Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus penktadienį pakartojo neturįs jokios informacijos, kad Lietuvoje būtų veikęs slaptas Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas, bet pabrėžė, kad pasitvirtinusius tokiems pranešimams Lietuva turėtų atsiprašyti, o atsakingi asmenys - patraukti atsakomybėn.

4. Prezidentui Valdui Adamkui 18:27 10-23 IP: 80.240.12.72
Jei CŽV be Lietuvos valdžios žinios įrengė Lietuvoje slaptą kalėjimą, tai JAV turi atsiprašyti Lietuvos, o ir Pasaulio visuomenės turi atsiprašyti JAV, o ne Lietuva.





Komentarų nėra: