2018-08-21

Susiedų Societa


×susiẽdas, (brus. cyceд, rus. coceд) smob. (2) Alv, Žr, sùsiedas K
1. DP91,461,462, SD1162, R, 81, H, Sut, N, L, Rtr, NdŽ, kaimynas: Kas gretu gyvena, tas susiẽdas J. Gerus turiu susiedus – reikale padeda Gr. Kitąkart susiẽdas artimesnis už giminaitį Mlt. Su geru susiedù miela ir gyvent Km. Susiẽdūse mūso vėl liuob visumet eis kulti Lpl. Susirinkusys gentys ir susiedai tur pasilinksminti S.Dauk. Ei susiẽdė, kūmaitė, kur gyveni? Dėl ko manęs viešėti nekvieti? JD1550. O susiedai, susiedėlės, kada mane aplankysit? KlvD269. Priprašyk, motinele, savo susiedelių, kad nenustumtų mūs varguolelių VoL432(Klt). Jūsų susiedai pagonys aplinkui savo gėdą teipajeg tur nešioti BBEz36,7. Kas tur nopykantoje susiẽdą savą arba susiẽdę savą, tenusigąst DP576. Susiedui mano dariau iškadą Vln30. Kad darysi pietus arba večerią, nevadink prietelių tavo … nei bagotų susiedų (tavo) Ch1Luk14,12.
^
Žino susiedai, kaip kas sėda Krtv. Kad balius – giminės, kad bėda – susiedas Grdm. Susiedas – gimus, susiedas – mirus, o gentys – kapuo apžėlus Dr. Didis turtas susiedas geras M. Nedoras susiedas kaip krislas akėj, dygulys šone, kelmas ant kelio, rakštis kojėj VP31. Nuo matušės bus bėda, nuo susiedų bus gėda MitV287(Šl). Ar pažįstamas tau tas žmogus? – Man gentis. – O kaip? Mano susiedo berno brolio vaikas (juok.) Kos152.
2. Ss, Krs, Pmp bežemis, nuomininkas, kampininkas: Susiẽdais vadindavo tokius, katrie neturėjo žemės, glausdavos prie valakinykų Slm. Aš pas jį tris metus susiedù gyvenau Kt.

Società (meaning Society) was an Italian communist cultural magazine published between 1945 and 1961.

Oi jo joi -
ne ne ne!

Petriukas mokykloj rašė rašinėlį tema "Kas naujo namuose" ir parašė: "Kalė atsivedė dešimt komunistų". 

Mokytoja kitą dieną perskaitė jo rašinėlį visai klasei, visi pasijuokė. 

Po dviejų savaičių vėl visi rašė, ta pačia tema. Petriukas parašė: "Mūsų kalė turi dešimt šuniukų".
 

Kitą dieną mokytoja klausia:
 

- Kodėl šuniukų, o ne komunistų?
 

- Praregėjo, - atsakė Petriukas.

Society

Borrowed from Old French societé, from Latin societās, societātem.

Pranas šitokį laiškelį parašė:

Oi jūs susiedai, mieli susėdėliai,

Paklausykit, ūvožokit jūs mono žodėlį.

Ar jūs nežinot, ar jūs neišmonot,

Kupiškėnai geri žmonas, jų tiesūs kelaliai.

Lygumos laukėlių, žalumos pėvėlių,

Sidabriniai dobilaliai, auksiniai žėdėliai...

Susiedai - dėl to, kad sėdi vienas šalia kito, t.y. jų sodybos viena prie kitos - kitaip sakant kaimynai. Daug susiedų sudaro bendruomenę, kuri senais laikais buvo savivaldi.

Lotynų žodis societas (sako sosietas) reiškia bendruomenė arba visuomenė, o žodis socialis reiškia bendruomeninis arba visuomeninis. Taigi be jokios abejonės abudu lotyniški žodžiai kilę iš lietuviško susiedo!!! O iš jų ir socializmas. Tik taip ir ne kitaip.

Socializmas ne oligarchų (partijų), o visuomenės valdžia. Todėl ir senovės Atėnų demokratija buvo visuomenės valdžia, t.y. socializmas; ir Romos respublikoje tas pats. Romai tapus imperija (t.y. kai kariuomenės vadai per pilietinį karą nugalėjo respubliką) buvo įkurta piramidinė struktūra - atsirado "išrinktųjų" luomas (kitaip aukštuomenė) ir visa valdžia atiteko jam. "Išrinktųjų" luomas stuktūrizuotas piramidiškai (aukščiausiai imperatorius, žemiau kunigaikščiai, dar žemiau visokių laipsnių bajorai - vieni aukštesnio laipsnio kiti - žemesnio). Romos imperija pagamino krikščionybę, kuri irgi stuktūrizuota piramidiškai - lygiai taip pat kaip ir pati imperija.

Iki krikšto visose šalyse buvo bendruomeninės santvarkos, t.y. tarptautiškai sakant socializmas. Per krikštą bendruomeninė santvarka buvo sunaikinama ir vietoj jos sukuriama piramidinė monarchija; kartu buvo sukuriamas ir piramidinės stuktūros bajoriškasis valdžios luomas (aukštuomenė).
Taigi ir Prūsijoje ir Lietuvoje iki krikšto buvo bendruomeninė santvarka, t.y. tikrų tikriausias socializmas.

***
Susiedai grynai lietuviškas žodis. "su" priešdėlis, "siedai" nuo žodžio "sėdi". Dabar žodžio "susiedas" lietuvių kalbos žodyne net nėra - jau išmetė kai nelietuvišką. 
Taigi kalbos mokslininkai arba durniai, arba sąmoningi kalbos naikintojai. Žodis "susiedai" senesnis už lotynų ir slavų kalbas, nes lietuviškai kalbančiam žmogui jo sandara matyti net nesimokinus jokių kalbos mokslų, o kitomis kalbomis jo kilmės paaiškinti nesigauna. Yra ir daugiau žodžių, kuriuos kalbininkai stengiasi išmesti, nes jie yra ir kitose kalbose ir todėl neva nelietuviški.

***

Prieš porą savaičių buvau Rolando Paulausko gimtadienyje. Buvo labai įdomi kompanija, pvz. Audrius Butkevičius, Bronius Genzelis... Kai pradėjo kalbėti apie demokratiją, aš užginčijau kad jokios demokratijos nėra. Tada Genzelis paklausė: - o kas yra? Atsakiau, oligarchija; kiekviena partija turi savo milijonierių ar milijardierių, kurie prieš bet kokius rinkimus ir surikiuoja visus kandidatus (kitaip sakant savo klapčiukus). Todėl visi rinkimai padaromi iki rinkimų (sudarant kandidatų sąrašus, kurių visuomenė nekontroliuoja ir kandidatų iškėlimui neturi jokios įtakos). Dėl to balsavimai rinkimų dieną neturi jokios reikšmės, nes nėra skirtumo kokia partija laimės, nes bet kokiu atveju, laimėjus bet kuriai partijai laimi oligarchai. Liaudis turtuolių (oligarchų) nemėgsta, o ypač jų valdžios, todėl oligarchai žaidžia tokį demokratijos imitavimo žaidimą ir apgaudinėja, kvailina liaudį. Jei partija neturi savo oligarcho, tai ji visada gauna 0,X procentų balsų arba ne daugiau kaip įstatymu skelbiamas 4-rių procentų slenkstis. Toks pat žaidimas žaidžiamas ir Vakaruose ir Amerikoje ir visur kur yra partijos. Dar Aristotelis sakė, kad partijos yra pikčiausias demokratijos priešas. Genzelį ir kitus įtikinau, kad visa vadinamoji Vakarų demokratija, kuri įdiegta ir pas mus, iš tikrųjų yra oligarchija ir žmonių mulkinimas ir apvaginėjimas.
Susiedai.




Komentarų nėra: