2019-11-08

Teisinės Slėpynės


Slaptas Seimo posėdis prieš 7,5 metų -
ir šiandien Kaune teismo posėdis slaptas!

„Jeigu mes tunelio gale galiausiai matome Neringą Venckienę laisvą, kam ją dabar laikyti kažkokį laiką suimtą? Čia nėra prasmės“, – įsitikinęs Vilniaus universiteto (VU) baudžiamosios teisės dėstytojas, advokatas, dr. Remigijus Merkevičius.
Nebeliko įtarimų dėl mergaitės tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, kitų epizodų*. Papildyti įtarimų N.Venckienei šioje byloje neplanuojama – jei tai būtų daroma, reikėtų gauti JAV institucijų pritarimą. Daugelio kaltinimų neliko dėl skirtingo JAV ir Lietuvos teisinio reglamentavimo.

Laisvės atėmimas negresia?

Advokato teigimu, kalbant apie baudžiamosios bylos perspektyvą, net ir pačiu blogiausiu atveju, objektyviai vertinant visas aplinkybes, realus laisvės atėmimas nė už vieną iš šių nusikalstamų veikų N.Venckienei negresia.

„Tai reiškia, kad pats suėmimas yra beprasmis. Koks skirtumas, ar suims ją mėnesiui, dviem. Tas laikymas nelaisvėje neturi perspektyvos, nes teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, labai tikėtina, pagal teismų praktiką, neskirs laisvės atėmimo.

Antra vertus, yra ir proporcingumo principas. Nusikalstamos veikos yra nesunkios ir ponia Venckienė jau beveik dvejus metus yra nelaisva, tai kiek dar gali būti ribojama žmogaus teisė, siekiant tokio, baudžiamosios jurisdikcijos požymiu, mažareikšmio nusikalstamų veikų išaiškinimo tikslo?“ – svarstė R.Merkevičius.

... šioje byloje jis įžvelgė riziką dėl teismo pataikavimo visuomenei*.

„Vertindamas dabartinę situaciją, aš manau, kad vienas iš svarbių kriterijų teismui dabar yra visuomenės nuomonė, dėl to ši situacija ir yra netipinė. Dabartinė teismų bendruomenė yra taip įbauginta, kad ji turi įvairiausių baimių ir ji šiuo atveju pataikauja visuomenei*“, – įsitikinęs R.Merkevičius.

N. Venckienė – apie teismo sprendimą: „Aš iškentėsiu“


Dabartinė teismų bendruomenė yra taip įbauginta, kad ji turi įvairiausių baimių ir ji šiuo atveju pataikauja visuomenei**

O KAS IR KAIP SUFORMAVO VISUOMENĖS NUOMONĘ?

** Vilniaus universiteto (VU) baudžiamosios teisės dėstytojo žodžiai!

Komentarų nėra: