2020-02-28

Pūsk Arabus!


Nepūsk arabų?



Laimonas Marcinkevičius, 
teisininkas, verslo teisės ir mokesčių advokatas, advokatų kontoros „Marcinkevičius ir partneriai Juridicon“ steigėjas, sako (2016-09-29 jau sakė), kad Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) yra populiari mokesčių rezidencijos vieta tarp verslo, o ypač tarp Rusijos verslininkų, kuriems patrauklu, kad JAE neteikia informacijos Rusijai apie jų sandorius ir sąskaitas JAE.

„Šios šalies populiarumo priežastis – gana nedideli JAE reikalavimai, keliami norint tapti šios šalies mokesčių rezidentu. Iš esmės, užtenka tik ten įsteigti įmonę. Patrauklu ir tai, kad tam tikrais atvejais ten nereikia mokėti jokių pajamų mokesčių“, – sako p. Marcinkevičius.

Laimonas Marcinkevičius, teisininkas, verslo teisės ir mokesčių advokatas, advokatų kontoros „Marcinkevičius ir partneriai Juridicon“ steigėjas, sako, kad Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) yra populiari mokesčių rezidencijos vieta tarp verslo, o ypač tarp Rusijos verslininkų, kuriems patrauklu, kad JAE neteikia informacijos Rusijai apie jų sandorius ir sąskaitas JAE.

„Šios šalies populiarumo priežastis – gana nedideli JAE reikalavimai, keliami norint tapti šios šalies mokesčių rezidentu. Iš esmės, užtenka tik ten įsteigti įmonę. Patrauklu ir tai, kad tam tikrais atvejais ten nereikia mokėti jokių pajamų mokesčių“, – sako p. Marcinkevičius.

Ponas Žiemelis 
yra ne vienintelis iš stambių Lietuvos verslininkų, tapęs kitos šalies mokesčių rezidentu.

Šiemet (2016) pavasarį žiniasklaidoje nuvilnijo žinia, kad turtingiausiu Lietuvos žmogumi tituluojamas pagrindinis „Vilniaus prekybos“ grupės akcininkas Nerijus Numavičius,
(Mr Leontjeva = Mr Numa) nuo 2015 m. birželio gyvenantis Londone, 2015 mokestiniais metais buvo ir Lietuvos, ir Didžiosios Britanijos mokesčių rezidentas.

Informacijos, kokios šalies mokesčių rezidentu p. Numavičius yra dabar, p. Numavičiaus advokatė Olga Petroševičienė VŽ pažadėjo suteikti vėliau.

Pūsk Arabus!
Šmaikštuolis Gūgelis!

Pažiūrėkit, kaip Lietuvos Prezidentė, dar nebūdama ja, elgėsi su "arabų pūtikais":

– Jums būnant finansų ministre įvyko garsioji „VP Market” afera. Ši verslo grupė pasinaudojusi įstatymų landa susigrąžino milijoninę pridėtinės vertės mokesčio sumą. Tuomet valstybė galėjo šį žingsnį apskųsti teismui, bet Jūs to nepadarėte. Kodėl? Gal gavusi tinkamą atkirtį ši verslo grupė nebūtų taip įžūliai toliau piktnaudžiavusi savo galia?

– Mes nagrinėjome šį atvejį. Be jokios abejonės, „VP Market“ pasinaudojo įstatymų landa. Negana to, keli mėnesiai iki šio įvykio mes teikėme Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokesčio įstatymą, jis Seime nepraėjo. Teikėme Mokesčių administravimo įstatymo pataisą, ji praėjo, bet Gedimino Vagnoriaus iniciatyva buvo atidėtas įsigaliojimas ir „VP Market“ „įšoko“ į šį poros mėnesių tarpą. Manau, kad įvyko atvirai korupcinė situacija Seime. Po ilgo nagrinėjimo su teisininkais nusprendėme, kad verslo etikos prasme tai yra įžūlus piktnaudžiavimas, bet teisiškai tai įrodyti būtų reiškę labai ilgą stumdymąsi teismuose. O laiko nebuvo – reikėjo visą finansų sistemą parengti narystei ES. Paraleliai nagrinėjau tarptautinę praktiką ir tapo aišku, kad tokiais atvejais galiausiai vis tiek tenka sumokėti visą sumą ir dar su delspinigiais.

1 komentaras:

Zenonas rašė...

Numa numaus kelnias ir trusikus, paleis nuogą - tokios jau tos iš hebrajų nuotakų instituto.