2020-06-16

KonFormizmas Trukdo


Po juodaodžio George'o Floydo nužudymo reaguota spontaniškai ir globaliai: protestuota, kaltinta, reikalauta, klauptasi ir raginta klauptis.
Amerikoje ir Europoje griauti ir niokoti paminklai istorinėms asmenybėms – „rasistams“. Pagrindinėse medijose skubėta smerkti rasizmą ir palaikyti „Black Lives Matter“ judėjimą. Vyravo refleksai, o ne refleksija.

Naujausias pavyzdys, kaip politiškai nekorektiška replika gali kainuoti aukštą postą, susijęs su „Black Lives Matter“: Čikagos universiteto profesorius, autoritetingiausio mokslinio ekonomikos žurnalo „Journal of Political Economy“ vyriausiasis leidėjas vokietis Haraldas Uhligas prieš keletą dienų neteko pastarųjų pareigų, jį reikalaujama atleisti ir iš universiteto.

Mat, savo tviterio paskyroje H. Uhligas paleido ne vieną kritišką repliką „Black Lives Matter“ pusėn, tarkime, ragino juos, užuot protestavus prieš policiją, padėti policijai sutramdyti parduotuves siaubiančius riaušininkus. Pasiknisę mokslininko tviteryje, aktyvistai rado ir senesnių kandžių pastabų „Black Lives Matter“ adresu ir apkaltino vokietį, esą, šis siekia marginalizuoti šį judėjimą, pašiepia jį.

Kitas vokietis ekonomistas, Nortre Dame universiteto Indianoje profesorius Rüdigeris Bachmannas, įvertindamas kolegos likimą, dienraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ iš esmės siūlė baltiesiems autocenzūrą: „Kartais balti vyrai turėtų paprasčiausiai laikyti liežuvį už dantų“.

Šiame sraute išsiskiria dalykiška JAV ekonomikos profesoriaus Glenno Loury analizė, kurią jis išdėstė šveicarų dienraščiui „Neue Züricher Zeitung“ duotame interviu. Mokslininkas neprisijungia prie dominuojančios interpretacijos, rizikuodamas būti apkaltintas rasizmu, – nors pats yra juodaodis!

Maištus prieš policijos prievartą ilgametis Harvardo universiteto profesorius laiko iškreipto problemos pateikimo pasekme. „Tuščiomis tezėmis apie rasizmą“ tik nukreipiamas dėmesys nuo afroamerikiečių tikrųjų problemų.

Juodaodžiui profesoriui G. Loury dėl savo kritikos afroamerikiečių adresu grėsmė būti apkaltintam rasizmu nekyla. Be to, kaip pats teigia, jis yra užsigrūdinęs „ne“ sakytojas, tad galimų užsipuolimų, esą, jo kritika gali būti naudinga rasistams, nebijo. Pasak jo, būtent konformizmas ir trukdo įvardinti tikrąsias problemas.






1 komentaras:

Audrius rašė...

Išbučiuotos kojos, iš šluotos lentynos, o herojui 13 milijonų...

https://youtu.be/EhEejeSmSmw