2010-10-03

Beprotnamis

Valdžia kitąmet dar labiau purtys gyventojų kišenes. Misiją Lietuvoje baigiantis Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pagerino šalies ūkio prognozes, tačiau paragino įvesti naujus mokesčius.

TVF misijos Lietuvoje vadovė Catriona Purfield tradiciškai pagyrė Lietuvos pastangas kovojant su krize – griežtos priemonės jau duoda rezultatų. Tačiau ji taip pat pabrėžė, kad valstybės skolų našta išlieka didelė, o viešojo sektoriaus skola pučiasi labai sparčiai, todėl reikia imtis papildomų priemonių, siekiant mažinti deficitą.

Gegužės pabaigoj TVF misijos Lietuvoje vadovė pagyrė Lietuvą už diržų veržimą.

Po keturių mėnesių TVF persigalvojo.

Biudžeto išlaidų sumažinimas vardan to, kad sumažėtų biudžeto deficitas, gali turėti neigiamą poveikį ekonominiam augimui šiuo periodu, kai pasaulio ekonomika dar neatsigavusi po patirto nuosmukio, teigia Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai.

Prognozėje
, kurią TVF ekonomistai pateikia kas pusė metų, jie teigia, kad vyriausybės iki galo neįvertino visų pasekmių, kurias gali duoti staigus išlaidų mažinimas.

Anot TVF ekonomistų, nedera patiems savęs apgaudinėti. Trumpalaikėje perspektyvoje mokesčių padidinimas ir išlaidų sumažinimas sulėtins ekonominio augimo tempus ir padidins nedarbą.

TVF tyrimą atlikusių specialistų skaičiavimais, per ateinančius dvejus metus 1 proc. BVP sumažėjęs biudžeto deficitas bendrojo vidaus produkto augimą sumažins 0,5 proc., o nedarbą padidins 0,33 proc.

Ka dabar Kubilius sakys Catrionai Purfield, kai ją vėl sutiks?


Gali užpykęs ir aferiste išvadinti (Industry International Affairs).

O tautiečiai Kubiliui jau sako.

9. ot tie na,
17:53 10-02 IP: 78.63.71.205
ku gi daba premjerministras pasakys?

10. Premjeras pavirto
19:30 10-02 IP: 85.25.239.94
" išprotėjusia keuule taupykle".

11. girdi kubiliau 21:50 10-02 IP: 88.222.112.165
ka tau zmones sneka

Tikrai, galima ir išprotėti - Catriona išvažiuos atgalios į savo Vašingtoną, o Kubiliui, kurio vyriausybė iki galo neįvertino visų pasekmių, kurias gali duoti staigus išlaidų mažinimas, teks pasilikti.

Kažin ar nujautė Kubilius tada, kas jo laukia...

Ar atvažiuos ŠemetaBriuselio atsakomybe su Kubilium dalintis?

Blogiausia, kad TVF ėmė šnekėti kas ant seilės papuolė.

Trumpuoju laikotarpiu, smarkiai, netaupykit - skaudės, pamažėle taupykit, ilguoju laikotarpiu.

Kad šitos jų šnekos tereiškia, kad mus norima grąžinti į lėtą klimpimą į skolas pinigų valdytojams, nesako.

Bet Mastrichto reikalavimas turėti ne didesnį kaip 3% BVP dydžio (o ne neturėti) biudžeto deficitą, ECB deklaruojama tikslinė infliacija išduoda jų ketinimus.

Nes, tik padaryti iš nieko, pinigai skolinami, už palūkanas (šitaip jie "leidžiami apyvarton"), palūkanoms mokėti padirbami nauji pinigai, ir vėl paskolinami, ir t.t., ir t.t.

Užtai ir šneka šitaip, taupykit - netaupykit.

Nesgi negali imti ir iškloti, ko iš mūsų nori.

Šito tiesiai nesako.

Kad atsakymas nebeišeina mūsų ganytojams, irgi nesako.

Štai, sako, kad TVF vadovas įžvelgia skirtumą tarp Graikijos ir Airijos.

!

Tai bent!

Pasak TVF vadovo, Airijos vyriausybė, skirtingai nuo Graikijos, jau ėmėsi svarbių fiskalinių priemonių situacijai stabilizuoti. Kiek anksčiau buvo skelbta, kad stambiausiems Airijos bankams, įskaitant „Anglo Irsih“, prireikė pagalbos iš valstybės. Airija išleis 50 mlrd. eurų finansų sektoriui gelbėti - beveik trečdalį šalies BVP. Tai daug daugiau nei anksčiau žadėta 33 mlrd. eurų suma, kurios, vyriausybės tikinimu, turėjo užtekti. Ir vis dėlto Airijos vyriausybė pažadėjo įlieti šias lėšas į ekonomiką ir pareiškė, kad šaliai neprireiks Europos kolegų pagalbos.

O Graikija tokių fiskalinių stabilizacinių priemonių dar nesiėmė.

Airija turi 89 milijardus eurų skolos.

Kaip jinai sugebės išleisti 50 mlrd. eurų finansų sektoriui - bankams - gelbėti?

Europos Sąjungos dėmesys ketvirtadienį vėl nukrypo į Airiją, kai jos vyriausybė atskleidė visą šalies bankų krizės, dėl kurios šių metų biudžeto deficitas tikriausiai sieks 32 proc. BVP, mastą, pranešė „EUobserver“.

Štai tau ir Airijos ekonominis stebuklas!

Kubilius, tokius Lietuvos biudžeto deficito procentus pamatęs, tikrai nusuktų nuo durų rankeną ir imtų nuo degtukų sierą jon skusti.

O šitaip įmitusių 13 procentų jis neišsigąstų?

Visa pagalbos Airijos bankams suma gali siekti 50 mlrd. eurų, kurių didžioji dalis teks prasiskolinusiam „Anglo Irish“ bankui, kuriam reikia ne mažiau kaip 29,3 mlrd. eurų.

„Anglo Irish“ (bankas) išaugo iki tokio dydžio, kad jo balansas, metinė apyvarta sudarė pusę nacionalinio turto, ir jis pats tapo sistemine grėsme valstybės finansiniam gyvybingumui“, - antradienį kalbėjo finansų ministras Brianas Lenihanas.

Airijos valdžia taip pat paskelbė, kad šiais metais nebeišleis daugiau obligacijų ir kad ji turi pakankamai lėšų iki 2011 m. vidurio.

Tai daug pinigų Airijos valdžia dabar turi!

Sako, kad net trims ketvirčiams pakaks.

O paskui kas?

Tačiau tokio dydžio biudžeto skylė reiškia, kad gyventojai, jau ir taip pasipiktinę neatsakingu bankų išlaidavimu ekonominio bumo metais, dėl kurio dabar teko apkarpyti viešojo sektoriaus išlaidas, turės patirti dar vieną taupymo bangą. Taupymo priemonės bus paskelbtos lapkričio mėnesį tvirtinant šalies biudžetą keturiems metams.

Tai reiškia, kad šalies skolas teks padengti gyventojams ir privačiam sektoriui.

O bankai apetitu nesiskundžia.

Bankus gelbstim, kad nebankrutuotų.

Valstybių bankroto sąskaita.

Beprotnamis.

Jis pats neatsirado.

Jį pastatė pinigų proceso valdytojai.

Kol nesimatė šitos sekos:

Aukso gabalėlis -> auksinė moneta -> mažesnė auksinė moneta, bet užtai su Valdovo portretu -> paauksuota moneta -> nebepaauksuota, metalinė moneta -> nebemetalinis, popierinis pinigas -> e-pinigas (įrašas kompiuterio diske) -> ???,

kol informacija buvo paslėpta, to namo gyventojai neatrodė panašūs į bepročius.

O dabar akivaizdu - gyvenam beprotnamy.

Jo valdytojai sukeitė sąvokas ir laiko mus kvailiais, neatskiriančiais teisybės nuo melo.

Komentarų nėra: