2012-03-05

Lietuviai ir rusai

Kad pernelyg simpatizuočiau dabartinei Rusijos valdžiai, kažin ar kas prikiš.

Deja, pastaruoju metu man atrodo, kad dabartinė Rusijos valdžia labiau rūpinasi Rusija, negu Lietuvos valdžia - Lietuva (parinkau švelniausią iš palyginimų).

Gal būt, tik atrodo - Rusijoj senokai nebuvau, o ir pažįstami rusai toli gražu nesigiria gyvenimo Rusijoj gerumu.

Nepaisant to, galiu pakartoti tai, kas parašyta pastraipa aukščiau.

Gera antraštė:

Rinkimai – tarsi realybės šou.

1. Mūsų Putinas - putinesnis! 06:36 03-05 IP: 80.240.9.72
"Balsavusių rinkėjų apklausos skelbė, kad V.Putinas surinko apie 59 proc. balsų ir laimėjo rinkimus."

Rinkimai įvyko 2009 m. gegužės 17 d., kur Dalia Grybauskaitė susikovė su septyniais kandidatais ir surinkusi 68,21 % balsų užtikrintai laimėjo pirmame ture.

Rinkėjų aktyvumas siekė 51,71 %.

Ir dėl rinkimų skaidrumo abejonių mums nekilo, nors jokių stebėjimo kamerų mūsų rinkimų apylinkėse nebuvo.

"Tačiau pats svarbiausias „šou” daugeliui rusų buvo balsavimo procesas ir jo stebėjimas.

Per šiuos rinkimus pirmąkart pasaulio ir Rusijos istorijoje faktiškai visos rinkimų apylinkės buvo aprūpintos stebėjimo kameromis su prieiga prie interneto.

Tokį pasiūlymą pateikė pats V.Putinas, esą siekdamas „padidinti rusų piliečių pasitikėjimą valstybės vadovo rinkimais”.

Šiam sumanymui buvo skirti beprotiški pinigai – 7–10 mlrd. rublių (nuo 620 mln. iki 880 mln. litų), o efektas pasirodė esąs minimalus – apklausos parodė, kad tik ketvirtadalis rusų tikėjosi skaidrių rinkimų."

Na va, nors, suskaičiavus balsus, paskelbta, kad neskaidrus Putinas surinko 63,6% balsų, mūsų Putinas - visvien putinesnis.

Ir skaidrus.

Nors dar Stalinas šnekėjo: nesvarbu kaip balsuoja, svarbu, kaip balsus skaičiuoja.

Kodėl balsų skaičiavimas nėra viešas?

Kodėl tiek Lietuvoj, tiek JAV skaičiuojant balsus vis "lūžinėja" kompiuteriai?

Kodėl, galų gale, balsavimas nėra viešas, o ir rinkimai nėra vieši?

Gal už respublikonus balsavęs amerikonas bijo, kad laimėję (mizerna persvara laimėję) demokratai jį engs?

O mes ko bijom?

Slapta balsuodami, paslapčia savo balsus skaičiuodami, išrenkame paslapčių šydo gaubiamą Plieninę Magnoliją, kuri dabar nebeaiškina, kas "ne prie ko", nes vyksta tyrimas dėl informacijos nutekinimo, ne dėl milijardo vagystės.

Betgi "The Economist" koks įžvalgus - ir pravardę taiklią mūsų prezidentei davė, ir josios paslapčių šydą pamatė.

Kitąsyk tokiu pačiu būdu išsirenkam ką nors iš slaptajam elitui paklūstančio neslaptojo elito, besislepiančio slaptuose klubuose, idant galėtų, jų pačių žodžiais šnekant, padalinti labdaros slaptojo elito vadovaujamame žaidime prasilošusiems.

Įdomiausia, kad tame pačiame klube slepiasi tose rinkimų varžytuvėse besivaržantieji sykiu su jų rėmėjais.

Šitokio žaidimo vardas - demokratija.

Žaidimo variklis - čia.

Kas iš to?

2. Lietuviai ir rusai 06:56 03-05 IP: 80.240.9.72
"Dalia Grybauskaitė yra tarp 17 buvusių Europos Komisijos narių, kuriems per metus mokama mažiausiai 96 tūkst. eurų vadinamųjų pereinamojo laikotarpio išmokų, skirtų padėti lengviau įsilieti į darbo rinką, nors kai kurie jų jau užima politinius postus ar užsiima lobistine veikla. Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys BNS sakė, kad prezidentė iš Europos Komisijos kas mėnesį gauna apie 8 tūkst. eurų. Ši suma mokama trejus metus po darbo Komisijoje pabaigos. Europos Komisija tvirtina, kad specialių išmokų paskirtis yra “padėti buvusiems komisarams įsilieti į darbo rinką”.

"Įdomu, ar rusai būtų šitaip balsavę už Putiną, jei būtų paaiškėję, kad jis gauna ir netgi prezidentaudamas, jei bus išrinktas, tris metus gaus pinigus iš kokio nors "Centro", esančio už šalies, t.y., už Rusijos, ribų, padedančius jam "įsilieti į darbo rinką”?

10. Nika - 2-am 13:42 03-05 IP: 88.222.205.56
O prie ko čia rusai, lietuviai ar koks dar centras? Tai išmokos, kurios išmokamos remiantis ES įstatymu ir ne tik Grybauskaitei, o visiems buvusiems eurokomisarams. O p.Grybauskaitė ta intencija neima pusės prezidentinio atlyginimo Lietuvoje, kuris papildo mūsų biudžetą, jeigu ką. Na, visai jau - nei į tvorą, nei į mietą toks Tamstos komentaras.

11. Nikai 2-as 16:11 03-05 IP: 80.240.9.72
Mano komentaras "prie to", kad:

1. Mūsų Nepriklausomos (?) Lietuvos prezidentė, taip išeina, tebegauna išmokas iš "Centro" (Europos Komisijos; Europos Komisija yra Europos Sąjungos vykdomoji institucija).

2. Tos išmokos skirtos “padėti buvusiems komisarams įsilieti į darbo rinką” - mane, Lietuvos pilietį, žeidžia mūsų prezidentės šitoks statusas ir toks nusižeminimas - ji dar "neįsiliejo į darbo rinką"?

3. Matau sąsają su mūsų biudžeto sandara:

"Numatoma, kad 2012 metų nacionalinio biudžeto, pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų – 7 mlrd. 131 mln. litų) sudarys beveik 21 mlrd. 73 mln. litų".

Trumpai šnekant: ketvirtį Lietuvos biudžeto pajamų sudaro ES ir kita parama, o mūsų prezidentė kas mėnesį iš ES gauna apie apie 8 tūkst. eurų, ir pusę Lietuvos Respublikos prezidento atlyginimo - 9405 litus (Google: D.Grybauskaitė papildomai gauna pinigų).

4. Galima įžvelgti sąsają tarp ES išmokų Lietuvai sustabdymo dėl pažeidimų (kas nutiko ką tik) ir moralinio tono, kurį užduoda prezidentė: negi ji dar "neįsiliejo į darbo rinką"?

5. Kas svarbiausia: kaip matyti iš 3-iame punkte nurodytų skaičių, tiek Lietuvos Respublika, tiek jos prezidentė yra išlaikomi "Centro" - šito juk nenuneigsit.

6. Lietuvos nacionalinė skola, "The Economist" duomenimis, sudaro 37.6% BVP ir vis didėja, Rusijos skola gi - 8.5% BVP.

7. Kai 2-me komentare rašiau rusai - turėjau omeny Rusijos piliečius, o kai lietuviai - Lietuvos piliečius, kaip ir turėtų būti suprantama, mano nuomone.

8. Mūsų prezidentė gauna išmokas iš "Centro", esančio už mūsų šalies ribų ir jos, tos išmokos, gerokai didesnės negu Lietuvos Respublikos prezidento pilnas atlyginimas; kad panašias išmokas gautų Rusijos prezidentas ar pretendentas juo tapti, neteko girdėti.

Tikiuosi, pakankamai išsamiai Tamstai paaiškinau, kodėl tebemanau, kad mano 2-as komentaras nėra "nei į tvorą, nei į mietą".

Užduodamas 2-o komentaro klausimą paskutiniajame jo sakinyje, pasiūliau susivokti, kas rusui yra Rusija ir tuo pačiu pagalvoti, kas lietuviui yra Lietuva.

Klausimas tai tikrai įdomus.

12. prie 11-to 16:13 03-05 IP: 80.240.9.72
Kas šitokioje šviesoje garbingiau išrodo - lietuvis (Lietuvos pilietis) ar rusas (Rusijos pilietis)?

Man šitoj šviesoj garbingiau išrodo rusas.

Metų senumo naujiena.

Tokiu paveikslu sovietmečiu būčiau nepatikėjęs.


Nei paauglystėj, kai trenerio Raimundo Sargūno komandoj sykiu su Jonu Kazlausku bei Vitoldu Masalskiu "už Panevėžį" buvo tekę sulošt, nei vėliau, "Žalgirio" ir CSKA legendinių kovų laikais.

Komentarų nėra: