2013-09-28

Božnica atsiprašo

Anglikonų bažnyčia, kuri naudojosi vergų darbu Karibų baseino plantacijose, 2006 metais atsiprašė dėl savo vaidmens vergų prekyboje.

Božnica
.

bltr. ar sen. lenkų.

Senovė.

Pedofilijos skandalų purtomą Lenkijos katalikų bažnyčią šeštadienį sudrebino kaltinimas, kad ji nuslėpė tikrąsias vieno misionieriaus Ekvadore mirties priežastis.

Anot dienraščio „Fakt“, 45 metų pranciškonų vienuolis, kunigas Mirosławas Karczewskis prieš du metus Ekvadore žuvo ne per plėšikų užpuolimą, bet homoseksualinės orgijos metu. Anot dienraščio, tokią šokiruojančią tiesą siekęs nuslėpti Vatikanas nurodė Ekvadoro ir Lenkijos episkopatams meluoti, jog vienuolį nužudė vagys, pagrobę laptopą bei mobilų telefoną.

Melą demaskavo garsus Italijos žurnalistas Gianluigis Nuzzis, išgavęs Ekvadoro policijos ir episkopato susirašinėjimo dokumentus. G.Nuzzi teigia, jog Vatikanas prašė Ekvadoro episkopato, kad šis „įkalbėtų“ tenykštės policijos vadovybę oficialiai viešinti vien apiplėšimo versiją, taip gelbėjant bažnyčios prestižą.

Panašiai esą pasielgė ir Lenkijos episkopatas, nutylėjęs tikruosius nusikaltimo motyvus ir pranešęs melagingą versiją. Tiek Vatikanas, tiek Varšuva nutylėjo, kad M.Karczewskis žuvo per išgertuves plebanijoje su dviem ne kartą anksčiau pas jį viešėjusiais vaikinais, o nusikaltimo vietoje policija atrado visų vyriškių spermos liekanų.



5. ... žuvo per išgertuves plebanijoje ... 2013-09-28 16:51 IP: 84.15.188.233
klebonijoje, o ne plebanijoje; klebonas lenkiškai pleban (łac. plebanus)

plebanus
- plebán, farár

Lenkijos pranciškonų ordino vadovybė skubiai paneigė „Fakt“ kaltinimus, tvirtindama, jog tyrimas Ekvadore nėra užbaigtas, tačiau Varšuvos žiniasklaidoje tai aistrų nesumažino.

Juolab, kad šalį krečia neregėto mąsto skandalas dėl dviejų tautiečių kunigų pedofilijos nusikaltimų Dominikos Respublikoje. Į minėtą šalį nuvykę didžiausių Lenkijos dienraščių bei žurnalų korespondentai beveik kasdien praneša apie daugėjančius kaltinimus buvusiam Vatikano nuncijui Jozefui Weselowskiui ir nuošalus kaimo kunigui Wojciechui Gilui.

Pastarasis vaikus viliodavo pažadais nusivežti kelionėn į Europą, o nepaklusnius apsvaigindavo alkoholiu, narkotikais bei versdavo tenkinti grąsindamas pistoletu. Pistoleto grąsinimo išsigandęs ir kunigui atsidavęs vienas pauglys vėliau du kartus bandė žudytis, dėl ko dvasiškio nusikaltimai ir iškilo viešumon.

Nuncijus pauglių neprievartavo, bet į lovą atsiviliodavo labai brangiai mokėdamas, o viešnamių rajone aukų ieškodavo pats bei siūsdamas kunigėlį meilužį.

Minėtas skandalas sukėlė Lenkijoje tokį didelį pasipiktinimą, jog Katalikų bažnyčios vadovybė pirmą kartą ryžosi atsiprašyti už dvasiškių pedofilų daromas skriaudas.

Penktadienį Episkopato generalinis sekretorius, vyskupas Wojciechas Polakas spaudos konferencijoje atsiprašė aukų ir pranešė, jog bažnyčia sieks suteikti nukentėjusiems psichologinę pagalbą.

Spėjama, jog vyskupų nuomonę galėjo pakeisti Vatikano nurodymas bei sociologinės apklausos, paliudijusios, jog tik 17,5 procentų lenkų tiki, kad bažnyčia neslepia kunigų pedofilų nusikaltimų. Tuo tarpu 68,5 procentai lenkų mano, kad bažnyčia slepia šiuos nusikaltimus, o 14 procentų neturėjo savo nuomonės.

Pakeisti tautiečių požiūrį Lenkijos bažnyčiai bus labai sunku. Prieš kelias dienas televizija „TVN24“ demaskavo, jog už pedofiliją lygtinai nuteistas vienas Varšuvos Pragos rajono kunigas ir toliau vadovauja bažnyčioje patarnaujančių keliolikos vaikų grupei.

Komentuodami pastarąjį atvejį Varšuvos laikraščiai vieningai pareiškė, jog Lenkijos episkopatas nesilaiko popiežiaus Pranciškaus nurodymo bausti ir izoliuoti nuo vaikų kunigus pedofilus.

Izoliuoti nuo vaikų kunigus pedofilus?

Kaip suprasti?

Tai kunigai už pedofiliją tik taip, bažnytine bausme, baudžiami?

1 komentaras:

audrius rašė...

http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Crosses

Čia buvo tik pora draugų pranciškonų pagauta, bet kodėl 3 kryžiai? Gal anglai žino ir kitokias trijų karosų krosų reikšmes?
Vilniusinloving.lt ar su kitokiu galu po doto taško aprašo visai kitokias legendas apie pranciškonų lovės reikalus ir dar jų ten visa ruja Vilose novose ponų duodavosi paplaujų ir kitokiose landynėse, bet matyt truktelėje per daug benediktino ar bene diktinų dėl drasos ir patraukė ant to kalno kur miestas nuomolių sienų balintų kalkėmis bolavo danguje, tačiau to miesto bokštų sargams matyt nelabai patiko šaika keistuolių ieškančių meilės tarp vyrų ir dar sado-mazo prikalimais prie kryžių, tad akivaizdu, kad tie plebėjai, pleibojai, iškrypėliai su visais savo kryžiais, kūno būk ommm kama srutom ir panašiom tarataikom buvo bemat nuleisti nuo kalno laisvu kritimu į naują Vilnios-Gedimino kanalą ir supleškintos jų landynės Vilnavatnam slėnyje... Gal įsivėlė koks netikslumas, bet palyginus su tiksliaisiais archiviniais-istoriniais tikslumais, tai gryna tiesa, bo sveikas protas ar pajauta, ar dar bala žino kas tik taip ir sako:)