2014-01-22

Tarp Europos ir Honkongo

Graikams ir romėnams Hiperborėja liko nežinomas kraštas, kurį aprašė Plinijus, Herodotas, Vergilijus ir Ciceronas. Jie apibūdino hiperboriečius kaip žmones, gyvenančius tūkstantį metų visiškoje laimėje.

Never the Muse is absent
from their ways: lyres clash and flutes cry
and everywhere maiden choruses whirling.
Neither disease nor bitter old age is mixed
in their sacred blood; far from labor and battle they live.

Inuitai – grupė kultūriškai panašių Arkties tautų, artimų savo kultūra ir kalba.

Žodis inuit inuktito kalba reiškia 'žmonės', o inuk 'žmogus inuitas'. Inuitų kalbos priskiriamos eskimų-aleutų kalboms.

Seniau Arkties tautos dar vadintos hiperborėjais.

Grenlandijoje gyvena daugiau kaip 57 000 gyventojų, kurių 88 % yra grenlandai (inuitai arba inuitų dalis susimaišusi su europiečiais, daugiausiai islandais ir danais. Likę 12 % – europiečiai, daugiausiai danai).

Salą X a. pabaigoje atradę vikingai, vadovaujami Eriko Rudojo, pavadino ją „žaliąja žeme“. Vikingų pasakojimuose teigiama, kad Grenlandijoje senovėje augo miškai, buvo šilčiau nei dabar. Tai neseniai patvirtino mokslininkų atradimai.

1985 m. vasario 1 d. Grenlandija paliko Europos Sąjungą ir taip tapo pirmąja teritorija, pasitraukusia iš ES. Pagrindinė Europos Sąjungos palikimo priežastis buvo nepriimtina žvejybos politika.

Ši lentelė - pasakojimo apie Hiperborėją „žaliojoje žemėje“ priežastis:

List

Suicides per 100,000 people per year
Rank Country Male Female Average Year
1  Greenland  116.9 45.0 83.0   2011
2  Lithuania  54.7 10.8 31.0 2012
3  South Korea 38.2 18.0 28.1 2012

Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis su grupe šalies medikų, socialinių darbuotojų bandė paaiškinti tolimojo Honkongo televizijos žiūrovams, kodėl lietuviai tokie nelaimingi, kad ryžtasi pakelti prieš save ranką. Ministras ir ekspertai dalyvavo Honkongo televizijos laidoje, skirtoje savižudybių problemai.

Tolimos Rytų šalies televizijos žurnalistai atvyko į Vilnių sužinoję, jog savižudybių rodikliai Lietuvoje – vieni aukščiausių ES šalyse.

Koks apipavidalintojas kuklus!

„Tai nebuvo išskirtinė laida, Honkongo televizija vykdo savižudybių prevencijos programą, mūsų šalį pasirinko, matyt, dėl mūsų prastų rodiklių“, – portalui lrytas.lt paaiškino V.Andriukaitis.
.
Paklaustas, kaip tolimos šalies televizijos žiūrovams buvo paaiškintos savižudybių Lietuvoje priežastys, V.Andriukaitis atsakė: „Kalbėjome apie socialinę atskirtį, girtavimą, neseniai praūžusios ekonominės krizės pasekmes. Pokalbis truko ganai ilgai, apie valandą. Laidoje dalyvavau ne tik aš, bet ir medikai, psichologai.“

Išsamus politiko paaiškinimas.

Negi pilietikas, negi šitaip, negi šitaip, negi šitaip, negi šitaip aiškins?

O juk galėjo honkongiečiam toliveizorininkam kelią Seulan parodyt.

Tarp Europos ir Honkongo!


Komentarų nėra: