2014-03-21

Pavasario Lygė

Lygiadienis (ekvinokcija) – momentai rudenį ir pavasarį, kai Saulė atsiduria dangaus pusiaujo ir ekliptikos susikirtimo taškuose. Tuo metu diena ir naktis susilygina visose žemės platumose.

Pavasario lygiadienis būna kovo 20 arba kovo 21 dieną (Baltų šventė – Pavasario lygė).

Kaip braliukų Lyguo nuslinko ten, kur nelygu?

Gal kryžiokų/kalavijuočių laikais?

Apie kovo 20-21 d. visame Žemės rutulyje dienos ir nakties trukmė tampa vienoda. Nuo šios dienos šiauriniame pusrutulyje naktis – trumpesnė už dieną. Pietiniame pusrutulyje atvirkščiai – diena tampa trumpesnė už naktį.

Senovės lietuviai tikėjo, kad lygiadienio rytą išsimaudžius upėje, tekančioje iš rytų, visus metus būsi tyras ir sveikas. Lygiadienio rytą saulė teka tiksliai rytuose. Toks paprotys praustis rytą užfiksuotas ir Velykų šventės metu, todėl tikėtina, kad kažkada Velykos buvo švenčiamos būtent per pavasario lygiadienį.
 
День Великий.

Leldīnis.


Dar XIX a. pradžioje pavasario lygiadienio apeigas lietuviai atlikdavo pasirodžius jaunam Mėnuliui. Dar senesniais laikais jaunaties metu būdavo aukojamas ir valgomas gaidys, o pavasario lygiadienio vakarai laikyti šventvakariais.

Kur tas gaidys:))))

Dabar lygiadienis visame pasaulyje švenčiamas kovo 20 d., kartu su Tarptautine Žemės diena – astronominiu pavasariu.

Iranėnų šalyse pavasario lygiadienio metu švenčiami Naujieji Metai - Novrūzas.

Raskit iranėnus.

Ir apipavidalintojas šį lygiadienį gaidžiu pragydo!

Pakilus pavasario lygiadienio metas, naujo Zodiako rato pradžia ir Naujieji arijų metai, pagal senąjį persų kalendorių vadinami Gaidžio. Gaidys – kovotojas su tamsa, blogio jėgomis, tad laukia itin aktyvus metas – bus kovojama dėl visko ir už viską.

Senasis persų kalendorius... 

Senovės arijų kalendorius.


Ne Senųjų Persų Gaidžio metai.

Kas tokie Zonos slengu gai sumenkino?


Lygiadienis!

Tuoj gandrai parskris.

P.S. 

 

Komentarų nėra: