2015-02-01

Lito išvedimo užkulisiai

R: Euro įvedimo užkulisiai.

Kur tas beveik milijardas eurų nucirkuliavo?

Prisiminkim:

2014-12-29  
Likus savaitei iki valiutos pasikeitimo, grynųjų litų kiekis apyvartoje buvo sumažėjęs 40 proc. Metų pradžioje joje cirkuliavo apie 11 mlrd. litų, o prieš šventes jų buvo sumažėję iki 7 mlrd.

2015.01.15
Lietuvos grynųjų pinigų apyvartoje eurai jau gerokai viršija litų kiekį, ketvirtadienį pranešė Lietuvos bankas (LB). 

Pranešime primenama, kad penktadienį, sausio 16 d., baigiasi dvi savaites po euro įvedimo trukęs dviejų valiutų apyvartos laikotarpis ir vienintele teisėta mokėjimo priemone atsiskaitant grynaisiais pinigais tampa euras. 

„Šiuo metu pagal vertę eurai apyvartoje litus viršija beveik pusantro karto. Lietuvoje euras įsivyrauja ramiai ir nuosekliai, žmonės įpranta prie naujosios valiutos, sklandžiai pakeitusios daugiau nei du dešimtmečius cirkuliavusį litą“, – teigė Vitas Vasiliauskas, LB valdybos pirmininkas.

Anot LB pranešimo, ketvirtadienį, prasidėjus paskutinei dviejų valiutų apyvartos dienai, esantys apyvartoje eurai jau gerokai viršija litų kiekį. Sausio 15 d. ryte apyvartoje buvo 1,455 mlrd. Eur (59%) ir 0,991 mlrd. Eur vertės litų (41%).


Tarkim.

Šiandien Elertė "Klasikos" radijas aiškino, kad dabar, dar porai savaičių prabėgus, apyvartoje yra 1,5 milijardo eurų ir dar 1,5 milijardo litų tebėra kažikur. 

Kur tas 

pora milijardų litų =  0,991 mlrd. Eur vertės litų - 1,5 milijardo litų 

nugaravo?

Matyt, ne mūsų buvo tie pora milijardų litais...

Beje, prieš dvi savaites Elertė "Klasikos" radijas pasakojo, kad iki sausio 15-tosios, LB duomenimis, per prekybos įmones, Lietuvos paštą ir bankus pakeista į eurus beveik (tik) 1,8 milijardo litų.

Jie vos trečdalį sudaro to 1,455 mlrd. Eur tuo metu jau buvusių apyvartoje.

Išeitų, likusieji du trečdaliai - vėl visiškai ne mūsų.

7 - 1,8 = 5,2 milijardo litų.

A?

Pamanyk...

Štai!

P.S. Vėl rūpinuosi screenshot'ais:




Lietuvos bankas prognozuoja, kad milijardas niekada taip ir negrįš į bankus – jie yra pamesti, užkasti ar kitaip paslėpti šešėlyje.

Vėl milijardas...


Dvyliktoji dalisto, ką Lietuvos bankas "išleido apyvarton".

Susimąstykim.

Komentarų nėra: