2015-10-18

Vaiva

Vaiva -lietuvių kilmės vardas, iš tariamos deivės v. Vaiva, kuris liaudies etimologijos būdu padarytas iš vaivorykštės, pastarąjį suprantant kaip Vaivos rykštė, iš tikrųjų vaivorykštė buvo laikoma tik vienu deivės Laimos pasireiškimo būdų (plg. Laimos juosta). Vaiva paplito iš V. Krėvės kūrinio „Perkūnas, Vaiva ir Straublys“.

Vardadieniai: Birželio mėn. 18 d., spalio mėn. 18 d. – Vaivos vardo dienos.

Nugirdo net pats Perkūnas, kaip giriasi žmonės gražiomis Vaivos juostomis, ir užsimanė patsai tokia pajuosėti.

Pasikėlė viesulu iš girių gilumų, iš tankumynų, kur jo buveinė buvo, ir, kaip akimi sumerki, jau buvo pajūry, kur Vaiva gyveno.

Belėkdamas, besiskubindamas tokią audrą sukėlė, jog net girios su dangum sulipo.

Rado Perkūnas Vaivą pajūry sėdinčią, margas juostas audžiančią.

Sustojo Perkūnas, žaibais pasidabinęs, priėjo ją ir pasiklausė, prakalbėjo, kaip visados tokiu atveju bernas kalba į mergą.

Patsai gi jaunas buvau, dar gerai atsimenu.

- Mergele jaunoji, mergele gražioji, visur kalba žmonės, kad tu visų mergų puikiausia, kad audi juostas, visų juostų gražiausias. Aš noriu, kad tu ir man vieną suaustai, kad aš ją juosėtau.
weave
From Old English wefan, from Proto-Germanic *webaną, from Proto-Indo-European *webʰ- ‎(to weave, braid). Cognate with West Frisian weve, Dutch weven, German weben, Danish væve, Swedish väva.

Probably from Old Norse veifa ‘move around, wave’, related to Latin vibrare.

woven
Fabricated by weaving.

web
From Old English webb, from Proto-Germanic *wabją, from Proto-Indo-European *webʰ- ‎(weave).

The World Wide Web (www) is an information space where documents and other web resources are identified by URLs, interlinked by hypertext links, and can be accessed via the Internet.[1] It has become known simply as the Web.
CERN.

Tai bent sutapimas:)

Elertė "Klasikos" radijas andai šnekėjo, esą, Vaivos rykšte Laimos juostą kriegščionių kunigai stengęsi vadinti.

O kaipgi: lietuvių Laima susieta su žmogaus ir viso gyvojo pasaulio pradžia - reikėjo kriegščionybės diegėjams sumaišyti visą lietuviškąjį dievų panteoną ir vietoj Laimos-Vaivos juostos įtaisyti rykštę.

Šekit!

rykš|tė
1. vytis, žabas; smūgis tokiu žabu: Gluosnio, karklo rykštė Nuplakė rykštėmis. Gausi rykščių. Duoti, įkirsti, įkrėsti rykščių.
2. prk. nelaimė: Karas - baisiausia žmonijos rykštė
3. viena iš dviejų
skalų, įtaisomų prieš nytis į metmenis žiotims tvarkyti.

Komentarų nėra: