2016-09-13

Jogailaičiai, Oksfordas ir 1,4 milijono eurų

XVI a. pradžioje Anglijos soste įsitvirtinus Tiudorams, Jogailaičių dinastija valdė bemaž pusę Europos žemyno. Jogailaičiais (1386–1596 m.) vadinta viena sėkmingiausių Europos dinastijų, apie kurią, deja, Vakaruose veik nieko nežinoma. Kadaise jų valdytos žemės patenka ne mažiau kaip į keturiolikos šiuolaikinių Vidurio ir Šiaurės Europos valstybių teritorijas. Oksfordo universitete susibūrę mokslininkai pradėjo penkerius metus truksiantį projektą „Jogailaičiai: dinastija, atmintis ir tapatybė Vidurio Europoje“, kuriuo siekiamai naujai pažvelgti į šios dinastijos istoriją, jos indėlį į Europos kultūrą ir politiką, bei atminimą šiandien. Projekto metu bus parašytos kelios knygos ir surengta konferencija, – tai pirmasis Jogailaičiams skirtas tyrimas Jungtinėje Karalystėje. 1,4 milijono eurų, kuriuos projekto įgyvendinimui skyrė Europos mokslo taryba, yra didžiausia iki šiol gauta parama ikimoderniosios Vidurio Europos istorijos tyrimams.

Mokslinio užmojo mastą atskleidžia dinastijos istorija. Jogailaičiai iškilo 1386 m., kai Lietuvos didysis kunigaikštis Jogaila vedė dvylikametę Lenkijos karalienę Jadvygą. Jogaila krikštijosi kataliku, jo sūnus ir vaikaičiai tapo Lenkijos, Čekijos ir Vengrijos karaliais. XV ir XVI amžių sandūroje Jogailaičių valdomos žemės driekėsi nuo Baltijos iki Adrijos. Jogailaitės buvo ištekintos už galingiausių Bavarijos, Saksonijos, Austrijos ir Švedijos šeimų atstovų. Jogailaičių istorija nestokoja prieštaravimų: kilme pagonys, katalikybę gynė kryžiaus karuose, buvo dinastijų pradininkais renkamų karalių šalyse, veikdami kaip nacionaliniai valdovai sudarė tarptautinį politinį bloką.

Oksfordo universitete „Jogailaičių projekte“ dirbantys šeši tyrėjai šią dinastiją laiko tarptautiniu politikos reiškiniu. Jogailaičiai, kurių indėlis į istoriją ir kultūrą nesyk aptartas nacionalinėse istoriografijose, beveik netyrinėti, kaip vieninga dinastija. Ši dinastija – tai ne mažiau kaip dvidešimt keturi jos nariai, didžiulė teritorija, daugybė kalbų, keli istorijos šimtmečiai.

ANGLIJA.today apie pakalbino vieną iš projekto dalyvių, Lietuvos (LDK teritorijos) ekspertę dr. Giedrę Mickūnaitę.
- Kaip atsidūrėte Jungtinėje Karalystėje ir įsitraukėte į „Jogailaičių projektą“? Kaip Oksfordo universiteto mokslininkams kilo mintis iš naujo įvertinti Jogailaičių dinastijos istoriją? - Oksforde atsidūriau dėl Jogailaičių – laimėjau konkursą dirbti šiame projekte, kurio sumanytoja ir vadovė istorikė Natalia Nowakowska. Sumanymo ištakos, manau, glūdi lenkiškoje N. Nowakowskos kilmėje ir universitetinėje Jungtinės Karalystės kultūroje, sakyčiau, jų dviejų takoskyroje: lenkiškoji tarpukario tradicija, kurią tęsė pokario emigrantai, Jogailaičių valdymą laiko Lenkijos „aukso amžiumi“, o anglakalbėje istoriografijoje Jogailaičiai ne tik kad auksu nežvilga, jų ten paprasčiausiai nėra.

Sakytum - puiku, atsimerks Tiudorais užmerktos britų akys.

Bet...

Gediminas  88.119.156.70 2016-09-13 08:53:03 
O kodėl Jogailaičiai, o ne Gediminaičiai, kurių dinastijos valdžioje pradžiai, šįmet jau 700 metų.
Jadvyga - vengraitė, o ne lenkaitė  158.129.226.73 2016-09-13 11:38:45 
Jogaila 1386 metais vedė Vengrijos karaliaus 
Liudviko I-jo dukrą, Google: Louis the Hungarian (Polish: Ludwik Węgierski; 5 March 1326 – 10 September 1382), o Lenkija tuo metu faktiškai tebebuvo Vengrijos vasalė - ką tik buvo turėjusi su Vengrija vieną iš daugelio (taip, taip) Lenkijos turėtų "personalinių unijų": 1370-1382. Ludwik Węgierski król Węgier (jako Ludwik I Wielki) był w tym okresie również królem Polski. Vesdamas 11-metę Jadvygą (!) 39 metų amžiaus tuo metu buvęs Jogaila sumokėjo Austrijos princui Vilhelmui Habsburgiečiui 200 tūkst. florinų kompensaciją dėl pastarojo (už pinigus:)) nutrauktų sužadėtuvių su Jadvyga ir šitaip "NUSIPIRKO" katalikišką Šventąja vadinamos Romos karūną ir dar pasogos gavo Lenkiją. Pridursiu, kad po Žalgirio mūšio prabėgus tik porai mėnesių buvo pakeistas Šventosios Romos imperijos imperatorius - juo tapo Gediminaitis pagal motinos liniją Žygimantas Liuksemburgietis 
(mums Zigmantu įkyriai pristatomas), be to, tikrų tikriausias Jogailos švogeris, katro žmona Marija - Jadvygos sesuo, irgi to paties Vengrijos karaliaus Liudviko I-jo dukra. Šio straipsnio nuotraukoj matoma (cituoju) "Lietuvos (LDK teritorijos) ekspertė" kažkodėl viso šito "nemato" - negi jai akis uždengia (cituoju) "1,4 MILIJONO eurų, kuriuos projekto įgyvendinimui skyrė Europos mokslo taryba"? Ar tikrai mokslo? Gal PINIGŲ taryba? :)))

Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė iš Sankt Peterburgo Ermitažo rinkinių. / Oresto Gurevičiaus (LŽ) nuotrauka

Money!

Oksfordas yra Grašių BritanijojJungtinėj Karalystėj Nr. 2:)


Komentarų nėra: