2017-06-10

Bitcoin aplenkė Gazpromą


Gazprom – didžiausia Rusijos bendrovė ir didžiausia pasaulyje gamtinių dujų tiekėja. Įkurta 1989 m., 2003 m. turėjo 300 000 darbuotojų. Gazprom išgauna dujas Rusijoje, kurias tiekia beveik į visas Centrinės ir Rytų Europos valstybes. Koncernas Gazprom kontroliuoja daugiau nei 80 % Rusijos gamtinių dujų tiekimo, bei 17 % viso pasaulio dujų rezervų (2007). Po to, kai įsigijo naftos bendrovę Sibneft, Gazprom turi 119 mlrd. barelių naftos rezervų kontrolę ir atsilieka tik nuo Saudo Arabijos, kuri turi 263 mlrd. barelių, ir Irano su 133 mlrd. barelių. Bendrovė valdo vienas didžiausių pasaulio naftos ir naftos dujų pavidalu sankaupas. Gazpromas į Rusijos biudžetą įneša apie ketvirtadalį visų pajamų ir sudaro 8 procentus bendrojo Rusijos vidaus produkto. Koncerno akcijos už rinkos kainą yra parduodamos tik Rusijos piliečiams, o užsieniečiai jas gali įsigyti tik maždaug tris kartus didesne kaina nei rinkos.

Gazprom be dujų tiekimo valdo ilgiausią pasaulio naftotiekio tinklą, kurio ilgis 150 000 km. Bendrovė valdo turtą įvairiose kitose srityse: bankininkystėjedraudimežiniasklaidojestatybosežemės ūkyje. Taip pat įmonei Gazprom priklauso ir Vokietijos futbolo klubas FC Schalke 04. Už privilegiją turėti šį klubą bendrovė kasmet moka po 25 milijonus eurų. Rusijos dujų monopolininkei priklauso ir Rusijos aukščiausiosios futbolo lygos klubas FC Zenit Saint Petersburg. Koncernas turi kitų valstybių energetikos įmonių akcijų.2007 metais Gazprom vertė buvo 350 mlrd. dolerių. Gazpromas dar prieš metus buvo trečia didžiausia pasaulio korporacija, tačiau dabar dėl ekonominės krizės sukelto dujų ir naftos kainų nuosmukio bei didelių nuostolių Rusijos akcijų rinkoje, Gazpromo turtas sumažėjo.

Gazpromo kapitalizacija šiandien:
Bitcoin kapitalizacija šiandien:

47,60 > 45,97


Toks va Naujasis Gazas...
Dar nė dešimties metų negazuoja, o Gazpromą jau apgazavo;)

4 komentarai:

Zenonas rašė...

Lenktynės ne tojepat trasoje - tai lyg lyginti skirtingų dimensijų fizikinius dydžius: burbulines vertes ir materialų turtą

Eugenijus Paliokas rašė...

Chemikui Zenonui - spūstelkit nuorodą.

Šernas rašė...

Kaip bitcoinais atsiskaityt kur nera interneto. Pvz skrendant lėktuvu? ..;)

Eugenijus Paliokas rašė...

Klausimas geras: o kaip kvėpuoti ten, kur nėra oro?

Apie internetą lėktuve:

How does Wi-Fi work at 35,000 feet and why don't all airlines offer it?