2017-08-15

Didysis Teroras


Большой террор: без кавычек
ПАВЕЛ МАТВЕЕВ — К СОРОКАЛЕТИЮ ВЫХОДА КЛАССИЧЕСКОЙ КНИГИ РОБЕРТА КОНКВЕСТА
Роберт Конквест на Красной площади, май 1990 г.

Robert Conquest savo knyga "Didysis Teroras" ir įvedė šį terminą  "1937-jų metų" laikotarpiui apibūdinti - apie tai šiandien "Žinių radijo" bangomis retransliuojamame "Svoboda" radijuje kalbėjo šios knygos
vertėjas į rusų kalbą Leonid Vladimirov. 

Леони́д Влади́мирович Владими́ров (настоящая фамилия Финкельште́йн; 
другие псевдонимы Л. Донатов, Зайцев22 мая 1924, деревня Дахнивка, Черкасская область — 22 декабря 2015ЛондонВеликобритания) — советский журналист, писатель, переводчик, невозвращенец, диссидент.

Taigi Leonid Finkelštein, "Žinių radijo" bangomis kalbėjęs kaip Leonid Vladimirov, papasakojo,kad tuo metu Landynėj dirbo JAV valdomo britiško UAB "Radio liberty Ltd" korespondentu, kai gavo pasiūlymą iš vienos Italijos leidyklos (jau šiais laikais jis sakė sužinojęs, kad toji leidykla (Firenze: Editione Aurora) tebuvusi "dukterine" "Radio Liberty"* įmone) išversti Robert Conquest knygą.

Atsiklausė savo šeimininkų JAV leidimo, ir išvertė. Kai iš, knygos rusišką pavadinimą (ne "Великий террор", bet "Большой террор") vėl teko suderinti su savo šeimininkais Amerikoj.

Rusiškąjį knygos vertimą atspausdino plonyčiame "biblijiniame" popieriuje.

Kad plonesnė būtų - kad patogiau būtų slapčia pervežti į sovietyną.

Kas gi čia dabar?

Didysis valymas.


:))

Švariau tapo, kai išvalė?

1938 m. iš V. Lenino laikų Centrinio Komiteto politinio biuro narių gyvi liko tik J. Stalinas ir L. Trockis, gyvenęs užsienyje.

Trakiškis...
Išvalė kapitališkai.

Beje:
* "Kryžiaus žygis už laisvę"** 
finansavo "Laisvės radiją":

Radio Free Europe received widespread public support from Eisenhower's "Crusade for Freedom" campaign.[11] In 1950, over 16 million Americans signed Eisenhower’s "Freedom Scrolls" on a publicity trip to over 20 U.S. cities and contributed $1,317,000 to the expansion of RFE.[12].

** Ar patinka, a, Žalgiriečiai?

1 komentaras:

Pranas Valickas rašė...

Įdomus dalykas - draugas Stalinas per didžiąją čystką iščystijo be kelių tūkstančių 20 milijonų savo šalies piliečių, o mirtinas "Didžiosios Tėvynės" priešas fašistas Adolfas Hitleris per penkis metus sugebėjo iščystyti tik 16,4 milijono tarybinių piliečių (12 milijonų karių žuvo mūšiuose ir tan skaičiun įeina sušaudyti civiliniai asmenys bei 4,4 mlijono patekusių į nelaisvę ir ten mirusių arba po karo nenorėjusių grįžti tėvynėn ir savo noru pasilikusių pas blogiečius Vakaruose)[https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%9E%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0].

Išvada: draugas Stalinas čystyti mokėjo geriau nei fašistas Hitleris.