2017-08-15

Europos Savižudybė

Prancūzijos leidinio „Atlantico“
apžvalgininkai stebisi, kad ES viešojoje erdvėje nieko nekalbama apie 2050-aisiais įvyksiančią „demografinę Europos savižudybę“.

Gal pasakyta ir per stipriai, bet „Eurostat“ paskelbtos ES demografinės būklės 2050 m. prognozės tikrai kelia nerimą. Pasak specialistų, skirtingai nuo Šiaurės Amerikos šalių, kuriose gyventojų skaičius iki 2050 m. padidės 75 mln. (Pietų Amerikoje – net 150 mln.), Europoje jis linguos vietoje ties 500 mln. riba. Tai reiškia, kad Europos valstybės praras 49 mln. darbingo amžiaus (nuo 20 iki 64 m.) žmonių. Vien tik Vokietijoje iš darbo rinkos pasitrauks 11 mln. gyventojų. Ispanija ir Italija iki to laiko neteks nuo 7 iki 8 mln. potencialių darbuotojų, Prancūzija praktiškai pasivys Vokietiją, o šią pralenks Didžioji Britanija. Šie skaičiai atrodo dar dramatiškiau globaliame artėjančių demografinių tektoninių lūžių kontekste. Prognozuojama, kad iki 2050 m. gyventojų skaičius Kinijoje sumažės 38, Japonijoje – 20, Rusijoje – 15 mln. Tuo tarpu Indijos populiacija išaugs 400 mln., ji įsitvirtins kaip didžiausia gyventojų skaičumi valstybė, pralenkusi Kiniją mažiausiai 300 mln. žmonių. Dar liūdesnė padėtis klostysis minėtų šalių darbo rinkoje: iki 2050 m. darbingo amžiaus žmonių Rusijoje sumažės 22 mln., Japonijoje – 20 mln., o Kinijoje – 195 mln.

2015 m. Europoje kilusi migrantų krizė, iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų šalių per Turkiją į ES pradėjus plūsti šimtams tūkstančių pabėgėlių ir ekonominių migrantų, netolimoje ateityje gali pasirodyti tik nereikšmingas įvykis. Demografų teigimu, Afrika tapo sparčiausiai gyventojų skaičiaus požiūriu augančiu pasaulio regionu. Prognozuojama, kad iki 2050 m. Afrikos gyventojų padvigubės, o senstančioje Europoje populiacija sumažės maždaug 4 proc. Pasak ekspertų, tai reiškia, kad šio amžiaus viduryje afrikiečių bus maždaug pusketvirto karto daugiau (2,5 mlrd.) nei europiečių (707 mln.). Dar 1950 m. viskas buvo priešingai: Europoje gyveno dvigubai daugiau žmonių nei Afrikoje.

Na, Lietuva pirmauja ir pasaulyje, ir Europoje, tiesiog savižudėliškumu.

Be priežasčių šito nebūna.



Komentarų nėra: