2018-01-18

Vasario 16-ąją signatarai švęs atskirai

Minint valstybės atkūrimo šimtmetį, Kovo 11-osios akto signatarai pasijuto atstumti. Kvietimų į oficialius šventės renginius negavę signatarai garbingą jubiliejų ketina paminėti savarankiškai.

Nepriklausomybės Atkūrimo Aktą prieš 28 metus pasirašę signatarai apgailestauja, kad Lietuvoje visiškai pamiršta valstybinio etiketo sąvoka. Būtent tai, pasak jų, pirmiausia ir lėmė, kad garsiai išreklamuotuose valstybės šimtmečio minėjimo renginiuose signatarams vietos taip ir neatsirado. Tokį valdžios požiūrį jie sakė traktuojantys kaip nepagarbos nepriklausomybę atkūrusiems žmonėms ženklą.
Prezidentės spaudos tarnyba paaiškino, kad į vakar vykusią Vasario 16-osios akto perdavimo ceremoniją buvo kviesti šio dokumento signatarų giminaičiai, Seimo pirmininkas ir premjeras, buvę Lietuvos valstybės vadovai, užsienio reikalų ir kultūros ministrai, Bažnyčios atstovai. „Renginyje taip pat dalyvavo Vokietijos diplomatų delegacija“, – signatarų nepakvietimą paaiškino prezidentūra.

Signatarų klubo prezidentės Birutės Valionytės teigimu, signatarai niekada nekviečiami į jokį oficialų prezidentūros renginį.
Signatarų klubo kancleriui Stasiui Kašauskui valdžios požiūris į signatarus taip pat atrodo keistas. „Nė su vienu šalies vadovu nebuvo tokių keistų santykių, kaip su dabartine prezidente. Ankstesni prezidentai mus pasikviesdavo, bendraudavome, jutome pagarbą. Nieko ypatinga neprašome. O istorija vis tiek turi būti prisimenama“, – sakė S. Kašauskas. Jo nuomone, valstybės atkūrimo 100-metis – puiki proga prisiminti, pagerbti tiek Vasario 16-osios akto, tiek Kovo 11-osios akto signatarus. „Nežinau, kodėl prezidentūros požiūris į mus toks nepalankus. Tai nėra gražu“, – kalbėjo S. Kašauskas. Jis užsiminė, kad į oficialų Vasarios 16-osios minėjimą Operos ir baleto teatre jiems pasiūlyta patiems nusipirkti bilietus.

S. Kašauskas pasakojo, kad Lietuvos signatarai kviečiami į kaimynų latvių ir estų šventes. „Jie turi aukščiausius savo valstybių apdovanojimus, per minėjimus visada juos įsisega. Jie klausia, kodėl mes to nedarome? Tenka aiškinti, kad mes tokių apdovanojimų neturime“, – dėstė jis.

Už borto palikti signatarai nutarė surengti savą Vasario 16-osios minėjimą. Pasak S. Kašausko, į jį pakviesti Latvijos, Estijos, Ukrainos signatarai, su kuriais nuo seno palaikomi draugiški ryšiai. „Į savo minėjimus visuomet kviečiame ir Vasario 16-osios akto signatarų gimines“, – pridūrė kancleris.

Pridursiu, kad Sausio 13-osios nukentėjusiųjų draugijos pirmininkas apie Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę kalbėjo lygiai taip pat.

O aš Pagrindiniu Lietuvos Istoriku tapau po to, kai atkūriau Daliai Grybauskaitei atėjus Lietuvos Respublikos Prezidentūron „modernizuotus" Lietuvos Interneto Vartus, modernizuotus „ištrinant" iš jų Lietuvos Istoriją.

Na, bet gal ji gavo šiemet 
madingus marškinėlius?
Kokie laikai!

Iš Lietuvos vieni
Man Of Lithuania išsibėgiojo, o kiti
Prezidentūroj prieš porą tūkstančių metų jų pietinių bendratikių pasiektą pergalę prieš graikus (mes irgi šiauriau tada gyvenom, tiesa?) švenčia!
Beje, jie iš Lietuvos nebėga - atvirkščiai, imigruoja.

Tokie ir juokeliai:)
O visokie ten Kovo 11-tosios signatarai, Sausio 13-tosios nukentėjusieji, Vytis, Lietuvos istorija - kam jie reikalingi, tiesa?
Lietuvos istoriją - naują parašys, ar ne:)




Komentarų nėra: