2018-01-16

Andrius Likvidatorius


Smūgis!

Studijų kokybės vertinimo centro direktorius priėmė sprendimą Lietuvos edukologijos universiteto veiklą vertinti neigiamai.

Tai jau antras kartas kai ši aukštoji mokykla įvertinta neigiamai: pirmą kartą LEU veikla neigiamai įvertinta 2012 metais. Dėl LEU inicijuotų apeliacijos ir teisminių procesų sprendimas įsigaliojo tik 2015 metais, kada universitetas akredituotas trejų metų terminui.

Pasak vertinimo centro, vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymo nuostatomis, pakartotinis neigiamas aukštosios mokyklos veiklos įvertinimas yra pagrindas panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą.

„Jei kažkam norisi uždaryti universitetą, kuris 80 metų gyvuoja, (...) lai uždaro. Ir atsako už tą poelgį“, – sakė Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) rektorius Algirdas Gaižutis.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kubilius siūlo nepritarti Vytauto Didžiojo, Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetų sujungimui į plačios aprėpties aukštąją mokyklą. Antradienį parlamentaras registravo tokį Seimo nutarimo siūlymą.

Savo sprendimą nepritarti minėtai reorganizacijai konservatorius taip pat grindžia išvardytuose universitetuose mažėjančiu studentų skaičiumi, Studijų kokybės vertinimo centro išvada dėl Lietuvos edukologijos universiteto, pagal kurią aukštoji mokykla gali netekti leidimo vykdyti studijas.

Seimo narys siūlo Lietuvos edukologijos universiteto Tarybai ir Vyriausybei apsvarstyti ir pateikti Seimui sprendimo dėl Lietuvos edukologijos universiteto likvidavimo projektą. Taip pat pasiūlyti Vyriausybei pasirengti paskirti likvidatorių, patvirtinti likvidavimo projektą, kuriame taip pat būtų nustatyta, kaip toliau bus naudojamas šiuo metu Lietuvos edukologijos universiteto valdomas turtas“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Och tas Andrius!
Nepasisekė Andriui: Seimas pritarė ASU, LEU ir VDU sujungimui. Už tai pasisakė 59 iš 69 balsavusių parlamentarų.

Bet ne visada jam taip nesiseka - pasitaiko, pasiseka:))

2009 m. gruodis.

Vyriausybė šios savaitės posėdyje planuoja priimti sprendimą likviduoti Ekonomikos institutą, veikusį bemaž 70 metų. Vyriausybės nutarimo projekte pažymima, kad Ekonomikos institutas yra nedidelė įstaiga ir negali atitikti valstybiniams mokslo institutams nustatytų reikalavimų, spręsti svarbių ir didelės apimties problemų.

Ekonomikos institute dirba 14 darbuotojų, iš jų 6 - puse etato. Pažymima, kad atleidžiamiems instituto darbuotojams 2010 metais reikės išmokėti beveik 200 tūkst. Lt įvairių išmokų.

Beveik 200 tūkst. Lt įvairiausų išmokų!

Oho kiek!

Lietuvos mokslų akademijos, vykdančios Ekonomikos instituto steigėjo funkcijas, prezidiumas šių metų vasarą nutarė nutraukti Ekonomikos instituto veiklą ir įkurti Lietuvos ekonomikos mokslinių tyrimų institutą, tačiau naujo instituto steigimo galimybė numatoma svarstyti pagerėjus šalies finansinei situacijai*.

... vykdančios steigėjo funkcijas ...

Kokias funkcijas vyriausybė vykdo?

Kaip tame raudonųjų revoliucionierų himne - "seną pasaulį išardysim iš pačių pamatų... ir naują sukursim".
Puiku
2009-12-15 13:36
Lietuvai nereikia mokslo,institutų ir universitetų. Sustokim prie žagrių ir pirmyn.

Lietuvos Edukologijos Universitetas, beje - seniausia Lietuvos mokytojus ruošusi mokykla.

Tai ką, Andriau - vėl Balanos Gadynėn**?

* Nepagerėjo dar...

** 2013 metai:
Universitetai bijo prisipažinti ir nuo moksleivių bei jų tėvų slepia šokiruojančią statistikąvos per penkerius metus Lietuvoje neliko trijų universitetų: vieno pedagogikos mokslų ir dviejų regioninių bei specializuotų. Tiesa, kol kas ši netektis yra hipotetinė, mat tokias išvadas daryti leidžia dramatiškas studentų skaičiaus sumažėjimas universitetuose.

“Labiausiai dėl studentų skaičiaus sumažėjimo pastaraisiais metais nukentėjo Šiaulių, Lietuvos edukologijos ir Klaipėdos universitetai”, – pastebi švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

O, jei remtumėmės tiksliais Lietuvos statistikos departamento bei Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, pamatytume, kad per paskutiniuosius penkerius metus Lietuvoje “išnyko” vienas pedagogus rengiantis universitetas. Kodėl taip teigiame? Todėl, kad 2008 m. Šiaulių universitete (jo pakraipa – pedagoginė) ir Lietuvos edukologijos universitete (EDU) iš viso mokėsi 23 511 studentų, o šiandien abiejuose juose tesimoko tik 12 505 studentai. Taigi abu šie universitetai neteko daugiau kaip 11 tūkst. studentų.

Ypač stipriai nukraujavo regioninis ŠU, netekęs net – 5991 studento, kitaip tariant, daugiau kaip pusės. Todėl nestebina pastaruoju metu pasklidusios kalbos esą netrukus ŠU apskritai neliks, jis taps tik universitetine kolegija.

O Lietuvos edukologijos universitetas prarado 5015 arba (42,92 proc.) visų savo studentų.

Bet, kaip pastebi Lietuvos mokslo reikalus ir studijas kuruojantis viceministras R.Vaitkus, tai dar ne pabaiga.

“Mes rengiame vis dar per daug mokytojų, ypač ikimokyklinukų. Tad jų rengimas ateityje dar mažės”, – pabrėžia viceministras.








2 komentarai:

Zenonas rašė...

Nesuprantu, Eugenijau, kodėl pergyveni dėl to pilno žiurkių skėstančio laivo. "Nors ir negras, bet vis dėlto teisus." O tu: "nors ir teisus, bet Kubilius vis gi negras". Tą landynę reikėjo uždaryti vos paskelbus nepriklausomybę. Tas laivas pilnas užsimaskavusių ideologinių žiurkių. Pukius pedagogus ruošdavo ir VVU. Bet ne kaip pedagogus, o kaip papildančią specialybę prie konkretaus studijuojamo dalyko, tik tiems, kas nori pedagoginio darbo. Blogas dalykas, kad juos apjungia, o ne panaikina. Taip gerus ar pusiau gerus universitetus su deguto šaukštu sugadins. Nes pedagoginiame ruošiami karjeristai, manipuliatoriai nuomonėmis - juk reikia mokėti mokinių minią valdyti. Ir tokie iš pedagoginio paskui giriasi: "tik pažiūrėkit - nepraėjau į VVU, tai įstojau Pedagoginiam, ir štai dabar mokslinio instituto direktorius". Praleido tik, kad per partinę liniją darė karjerą. Ir insitutą nudirektoriavo iki visiško bankroto. Mano vienas klasiokas, į fiziką VVU neįstojo dėl matematikos, tai Pedagoginian įstojo būtent į matieką. Ir ta tradicija tęsiasi jau kaip minėjai - 70 metų, nei kiek nesikeisdama.
Buvęs "Fermentų institutas" biochemijos magistrantų iš pedagoginio nebenorėjo jokiais būdais imti, nes tie "geri" pažymiai - fiktyvūs, žinios skurdžios (palyginus su VVU biochemikais), nes EDU-te mokomas dalykas - antrarūšis, pirmiausiai - pateikimo forma, įtaigumas, pedagogiškumas.
LTV laidoje, nepamenu pavardės, viena solidi profesorė iškėlė mintį - maždaug: "pedagogai nebūtini, nebent pradinukams. O reikalingi geri dalyko žinovai, specialistai, kurie gali tuo pačiu ir dėstyti ir mokyti.".
Manau, kad ideologizuotoje visuomenėje (pastoviai glušinamoje politkorektiškumu, pliuralistinėmis nesąmonėmis) , į kurią slysta pamažu ir Lietuva, be pedagoginės armijos įtikinėtojų neišsiverčia valdžion prasibrovę nevykėliai. Na pvz.: koks reikalas prakišinėti bendro Lietuvos vaizdo neišmanančius dainininkus, muzikantus, minedus, klounus, aktorius į seimą? Kad parodyti, jog mums visų-visų nuomonė vienodai svarbi, reikšminga? Ar kad jie gražūs, publikai patinka - duonos ir žaidimų? Na duona palauks, pradžioj žaidimų.
Yra idėjų, kad seimą turėtų valdyti tik vadybinio išsilavinimo žmonės. "UAB <>. Kainos nuo 75 000 už Jums reikalingą įstatymą". Kartais pajuokauji - žiūrėk - jau ir pildosi, kaip negeras sapnas.

Zenonas rašė...

UAB "Seimas ir grupė draugų"