2019-11-18

LTR ŠianDien



Politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti trims juridiniams ir penkiems fiziniams asmenims: Darbo ir Liberalų sąjūdžio partijoms, koncernui „MG Baltic“, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams E. Masiuliui, Vytautui Gapšiui, buvusiam parlamentarui liberalui Šarūnui Gustainiui, Seimo nariui G. Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui R. Kurlianskiui.
Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis yra įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

kỹšis sm. (2), kyšỹs (4)
1. kuo kas užkišama, kaištis, užkyštis: Karklių kỹšis, su kuomi užkiš J. Durų, karklių kỹšis Als. Kyšys nelenda, gali būt blogai Trgn.
2. paperkamoji dovana: Nejaugi ir tau reikės duoti kyšįA.Vien. Kỹšiais ejo ir išejo kiaurai par visus teismus Šts. kyšį lauk išvarys, bet už dovanėlę gražiai padėkos V596.
^
 Gyvena šviesoje, o kyšius ima tamsoje KrvP. Žmonai kyšio neduosi, pas vyrą bylą praloši LTR.
3. prijuostė: Ji pasisiūdino naują kyšį Grnk. Senovėje kyšius ir jaunos mergaitės šventadieniais nešiodavo Ut. Aure su raudonu kyšiù stovi Pn.
4. šalikas, šerpė: Jis stovėjo su raudonu kyšiù ant kaklo Lkm. Jis važiuodamas pametė kỹšį Ukm.
5. graužena, špyga: Savo gaspadinei kyšį parodžiau LMD(Vel).

Kỹšiais ejo ir išejo kiaurai par visus teismus

Prie ko čia LTR?

Štai:
Lietuvos Tautosakos Rankraštynas...

Lietuvių folkloro tyrėjų ne kartą akcentuotas moralinis žodinės kūrybos grožis, ypač XIX a. ir XX a. pradžioje. Pirmiausia aukšta dvasinė lietuvių tautos kultūra ir moralė buvo įžvelgtos dainų tekstuose. Turbūt svariausiai apie dainų etinę vertę bus svarstę Donatas ir Leonardas Saukos, apie patarlių moralinę išmintį – Kazys Grigas, pasakų etinius aspektus yra nagrinėjusi Bronislava Kerbelytė ir kiti. Įdomu, kad skirtinguose tautosakos žanruose rasime ne tuos pačius vertybinius akcentus. Sakykime, senosiose dainose adoruojamas darbštumas, namų jaukumas, pasakose – sumanumas, gudrumas, atkaklumas, atjauta silpniausiam, patarlėse – išmintis, patirtis. Pasitaiko, kad ir tos pačios pasakos ar dainos skirtingi variantai idėjiniu turiniu nesutampa, tarsi perduoda skirtingas vertybines nuostatas, tad kabėti apibendrintai apie vertybes tautosakoje gana keblu. Žiūrint istoriškai, tautosakos vertės keitėsi kartu su kintančiu visuomenės sąmoningumu. Todėl bene teisingiausia būtų kalbėti apie skirtingų istorinių laikotarpių atskirų žanrų etiką. O jis net ir skirtinguose Lietuvos regionuose šiek tiek įvairavo. Kalbant apie tautosakos etines vertes, turbūt svarbiausia atsižvelgti į teksto funkciją, taikymą ir auditoriją. Antai gyvulinės pasakos, kurios dažniausiai buvo skirtos mažamečiams auklėti, akcentuos vienus moralinius dalykus; stebuklinė pasaka, skirta praskaidrinti jaunimo ir suaugusiųjų žiemos vakarus, – jau kitus. Vestuvinė daina pieš vienokį jauno žmogaus idealą, didaktinė, sukurta M. Valančiaus Blaivybės sąjūdžio laikais, – kitokį, romansas – vėl visai naują.

kešas
greitoji laikinoji atmintis pinigai
Cash depicted in the form of coinsbanknotes, and moneybags.

Komentarų nėra: