2020-02-03

Šlapis 2020


2020 meatai, vasario 3 diena
Šių metų sausis buvo šilčiausias per visą orų stebėjimo istoriją, pirmadienį informavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Vidutinė 2020-ųjų sausio mėnesio oro temperatūra Lietuvoje buvo 2,8 laipsnio pagal Celsijų – 6 laipsniais aukštesnė nei daugiametis šio mėnesio vidurkis.

„Iki šiol šilčiausias sausis Lietuvoje buvo 1989 m., kai vidutinė mėnesio oro temperatūra buvo 1,9 laipsnio. Šalčiausias sausis Lietuvoje buvo 1987 m., kai vidutinė mėnesio oro temperatūra buvo –15,1 laipsnio“, – pranešime teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas.

Sostinėje vidutinė sausio mėnesio oro temperatūra taip pat buvo aukščiausia nuo meteorologinių stebėjimų pradžios 1778-aisiais ir šiemet siekė 1,9 laipsnio.

Pasak D. Valiuko, dar vienas šių metų sausio išskirtinumas – tai pirmas atvejis, kai visą (sausio) mėnesį Lietuvoje nebuvo nė vienos dienos su sniego danga.

Vykstant globaliai klimato kaitai, sausio mėnesio oro temperatūra Lietuvoje nuo 1961 m. iki dabar pakilo 2,9 laipsnio.
Ir nusiuntė ją ragana miškan žibučių žiemą...
Kai sausa
grybai nedygsta.

„Mano, kaip mikologo, ne vienerius metus stebinčio miškuose vykstančius procesus, nuomone, tokie reiškiniai kaip žiemą dygstančios voveraitės yra gamtos signalas mums. Kur gamtos pokyčiai nuves – kol kas dar pasakyti sunku, tačiau į klimato kaitos signalus įsiklausyti būtina“, – sako prof. E. Kutorga.


Komentarų nėra: