2020-08-18

Legitimumas


???

Šįvakar Elertė radijo žinios pralinksmino pranešdamos, kad
Aliaksandras Lukašenka
- nelegitimus (būtent taip ir pasakė, nė neužsiminė apie jo prezidentavimą).

O toliau - dar smagiau: Belgas
šaukia jo vadovaujamą neplanuotą abejotino legitimumo Europos Vadovų Tarybą*, kur anie ir aptarsią šią Aleksandro** legitimumo problemėlę.

* Vadovų taryba teisine*** prasme nėra ES institucija.

Paprastai susitikimuose dalyvauja faktiniai, o ne oficialūs lyderiai, t. p. dalyvauja Europos komisijos pirmininkas ir vienas iš jo pavaduotojų, o kaip svečias neretai ir Europos Parlamento pirmininkas.

Įkurti tokią politinę instituciją Europos Bendrijų steigimo sutartyje nebuvo numatyta, tačiau tais atvejais, kai pagrindinė Bendrijoje priimanti sprendimus institucija (Taryba) neįstengdavo priimti svarbių sprendimų, ginčus išspręsdavo EB valstybių ‘viršūnės’. ET, kaip valstybių vadovų reguliarūs susitikimai, prasidėjo jau 7 dešimt., nes ne visus klausimus buvo įmanoma suderinti. Oficialiai šių susitikimų veikla įteisinta 1974 m. Paryžiaus konferencijoje (Prancūzijos iniciatyva). Baigiamajame Akte buvo numatyta, kad vyriausybių vadovai ir UR ministrai rinksis ne rečiau kaip 3 kartus per metus. Konkrečių reikalavimų šiems susitikimams nebuvo numatyta.

**
*** Legitimumas (lot. legitimus – įstatymiškas, iš lex, kilm. legis) – asmens, organizacijos galių (pagrįstai veikti) pripažintinumas, pasitikėjimo klausimas.

Legitimuojami gali būti viešosios organizacijos subjektai, grupės arba organizacijos veikėjai, pripažįstant tai, kad jie turi teisę vykdyti tam tikras funkcijas, valdžios įgaliojimus, taikyti prievartą. Legitimacija**** arba visuomeninis įteisinimas (socialinė akceptancija) reikalinga ypač kuriantis, atsirandant arba pradedant veikti naujai struktūrai, institucijai. Legitimumo klausimas aktualus politikoje, kai naujoms valdžios struktūromis būtina užsitikrinti valdomųjų paramą. Institucija gali būti legali, o poste esantis asmuo į jį patekęs legaliai, tačiau gali neturėti visuomenės pasitikėjimo. Jei visuomenės sluoksniai nepripažįsta valdžios autoriteto arba jo nelegitimuoja, jam nepaklus, priešinsis jo sprendimams arba net bandys nuversti.

**** Taigi!

Komentarų nėra: