2020-09-22

Šiandien Rudens LygiaDienis Ir Baltų Vienybės Diena

Šiandien Rudens lygiadienis ir Baltų vienybės diena

Šiandien, rugsėjo 22 d., 16 val. 30 min. įvyks Rudens Lygiadienis, kuomet Saulės disko centras atsidurs dangaus pusiaujo ir ekliptikos sankirtos taške, t.y., Saulė pereis į dangaus pietų pusrutulį, o mūsų gyvenamame šiauriniame pusrutulyje prasidės astronominis ruduo. Neužilgo dienos ir nakties trukmė trumpam susilygins ir nuo šiol iki kitų metų pavasario kovo 20-os d. naktys bus ilgesnės už dieną, tamsiojo laiko daugės ir pamažu artins žiemą.

Šią dieną tradiciškai dievybėms buvo dėkojama už derlių ir visas gamtos gerybes, nuo kurių žmogus vis dar yra labai priklausomas ir šiandien.

Lygiadienio šventė sutampa su Baltų vienybės diena, todėl šventoji ugnis simboliškai suliepsnoja Baltų ženklų skulptūrų pavidalu.

Rugsėjo 22 d. 20.00 val. Neries krantinėje prie Karaliaus Mindaugo tilto minėsime rudens lygę – šventę, kurios metu tradiciškai būdavo dėkojama dievybėms už subrandintą derlių ir pasitinkamas kitas – tamsusis – laikotarpis, priartinantis žmogų prie anapusinio pasaulio, priverčiantis atsigręžti į savo dvasinį gyvenimą bei protėvių išmintį.

Šiemet, minint Tautodailės metus, lygiadienio apeiginiams momentams įprasminti pasirinktas verpstės motyvas. Žiemos laikotarpiui būdingo veiksmo – verpimo – įrankis savo raštais, vaizduojančiais gamtos elementus, dangaus kūnus, Pasaulio medžio simbolius, byloja apie lietuvių glaudų ryšį su gamta, jų pasaulėvaizdį bei tikėjimus.

Į laiko verpstes įsuktam, nuolat skubančiam žmogui Neries krantinėje sužibėsiantys ugnies ir šviesų vaizdiniai, lydimi muzikinių kompozicijų, primins amžinąsias vertybes, besisukančio metų rato bei nuolatinio atsinaujinimo idėjas.

Atsisveikindami su astronomine vasara, kartu su šviesiojo bei tamsiojo laikotarpių sandūra pažymėsime ir Baltų vienybės dieną. Pagerbiant trijų baltų tautų bendrystę, renginį vainikuos Nerimi plaukianti specialiai šiai progai kurta Gyvybės medžio skulptūra.

Šiais metais ugnį kūrens ir rudens lygiadienį iškilmingai minės dauguma nacionalinių ir regioninių parkų, tarp jų – Kuršių nerijos, Aukštaitijos nacionaliniai parkai, Varnių regioninis, Dieveniškių istorinis ir kiti regioniniai parkai.

Šiandien vyksiantys Rudens lygiadienio renginiai:

Šitaip skelbia alkas.lt

Peržiūrėjau „sisteminius" lrytas.lt, Delfi.lt, TV3.lt, „visuomeninį" Lrt.lt - neradau ničnieko apie mums. lietuviams ir Lietuvai, šitokią svarbią dieną.



Rudens LygiaDienis, „vakarietiškai" vadinamas EkviNokcija - LygiaNakčiu

Matyt, tų laikų pavadinimas, kai ten, Vakaruose, įsigalėjo tie, kurių para prasideda Saulei nusileidus...


... apie dviejų gaivalų, ugnies ir vandens, kovą, apie pareigas, kurias turi vykdyti Saulės sūnūs, grumdamiesi su tamsos gimdytiniais...


1 komentaras:

Algirdas rašė...

Ačiū jums už šį blogą.

komoda naktiniai