2014-07-16

Plos kišenei

Europos Parlamentas pritarė euro įvedimui Lietuvoje.

Įsiskaitykim:

Europos Parlamento balsas dėl euro įvedimo yra patariamasis. Galutinį sprendimą dėl Lietuvos stojimo į euro zoną vėliau šį mėnesį priims Europos Sąjungos (ES) valstybių ministrai.

(Tarnai priims sprendimą?)

Euro  įvedimui jau anksčiau pritarė Europos Komisija, kuri yra vykdomoji ES institucija.

„Tai paskutinė rekomendacija, paplosiu kišenei“, - Vyriausybės posėdyje iš karto po balsavimo EP sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.


Kodėl ministras Rimantas Šadžius ketino ir, ko gero, paplojo kišenei, manau, bus aišku paskaičius bent Konstitucinį aktą „Dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje“:

Cituoju:
3. Vyriausybė informuoja Seimą apie pasiūlymus priimti Europos Sąjungos teisės aktus. Dėl pasiūlymų priimti Europos Sąjungos teisės aktus, reglamentuojančius sritis, kurios pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją susijusios su Seimo kompetencija, Vyriausybė konsultuojasi su Seimu. Seimas gali rekomenduoti Vyriausybei Lietuvos Respublikos poziciją dėl šių pasiūlymų. Seimo Europos reikalų komitetas ir Užsienio reikalų komitetas Seimo statuto nustatyta tvarka Vyriausybei gali pateikti Seimo nuomonę dėl pasiūlymų priimti Europos Sąjungos teisės aktus. Vyriausybė įvertina Seimo ar jo komitetų teikiamas rekomendacijas ar nuomones ir informuoja Seimą apie jų vykdymą teisės aktų nustatyta tvarka.
.
4. Vyriausybė pasiūlymus priimti Europos Sąjungos teisės aktus nagrinėja teisės aktų nustatyta tvarka. Dėl šių pasiūlymų Vyriausybė gali priimti sprendimus ar rezoliucijas, kurių priėmimui netaikomos Konstitucijos 95 straipsnio nuostatos.

95
Konstitucijos straipsnyje rašoma, kad Vyriausybė sprendimus priima balsų dauguma, ir t.t.:


95 straipsnis
Lietuvos Respublikos Vyriausybė valstybės valdymo reikalus sprendžia posėdžiuose visų Vyriausybės narių balsų dauguma priimdama nutarimus. Vyriausybės posėdžiuose taip pat gali dalyvauti valstybės kontrolierius.

Vyriausybės nutarimus pasirašo Ministras Pirmininkas ir tos srities ministras.

Mano kaimynas pensininkas, dirbęs Mokslų Akademijoje, negali patikėti, kad visai tai tiesa.

Mat, jo anais

laikais įgytas supratimas apie vakarietiškąją demokratiją, jos veikimo principus, buvo visiškai kitoks.

Mano - irgi.

Jūsų? 


P.S. Kadangi ne kas kitas, o vėlgi ta pati Vyriausybė skirsto ES generuojamus pinigus, be kurių nebegalim pragyventi, verta pagalvoti apie tai, ką iš tikrųjų veikia Seimas ir Prezidentė ir permąstyti mūsų Referendūmo istoriją.

Ta pačia proga:

Europos valdymas

 

Komentarų nėra: