2014-07-18

Himnas

hìmnas sm. (1) DŽ, TrpŽ
1. iškilminga giesmė, priimta kaip valstybinės, idėjinės vienybės simbolis: Lietuvos himnas sp. Orkestras groja Čekoslovakijos ir Tarybų Sąjungos himnus (sov.) A.Vencl. Vėl skamba Demokratinio jaunimo himnas sp.
2. iškilmingo turinio giesmė kam nors pagerbti, paminėti ir t. t.: Kaip karžygį tave supras jie ir laisvės himnuose minės S.Nėr. Ir saulei amžinus himnus giedojau S.Nėr.
3. bažnytinė giesmė: Prastosu dienosu vietoje antifonos giedok himną Mž481.
4. muzikos kūrinys, kuriame išreiškiama pakili, iškilminga nuotaika.

TrpŽ
 
hymn (n.)
c.1000, from Old French ymne and Old English ymen, both from Latin hymnus "song of praise," from Greek hymnos "song or ode in praise of gods or heroes," used in Septuagint for various Hebrew words meaning "song praising God." Possibly a variant of hymenaios "wedding song," from Hymen, Greek god of marriage (see hymen), or from a PIE root *sam- "to sing" (cognates: Hittite išhamai "he sings," Sanskrit saman- "hymn, song") [Watkins]. Evidence for the silent -n- dates from at least 1530.
 
hymen (n.)
1610s, from French hymen (16c.), from medical Latin, ultimately from Greek hymen "membrane (especially 'virginal membrane,' the membrane par excellence); thin skin," from PIE *syu-men-, from root *syu- "to bind, sew" (see sew). Originally any membrane; present specific meaning begins with Vesalius in the 1555 edition of De humani corporis fabrica. Apparently not directly connected to Hymen, the god of marriage, but sharing the same root and supposed to be related in folk etymology.
 
Himenajus graikų mitologijoje – santuokos dievas, Arėjo arba Bakcho ir Afroditės sūnus, arba Apolono ir Mūzos.

Pagal vieną istoriją, Himenajus buvęs atėnietis, jaunuolis nepaprasto grožio, bet vargšas. Jis įsimylėjo vieno iš turtingiausių miesto žmonių dukterį. Kadangi jis negalėjo pasikalbėti su ja, dėl savo žemos kilmės, vietoje to jis ją visur sekiojo, kad ir kur ji eitų. Vienoje procesijoje, buvo vien moterys keliaujančios į Eleusiną (Eleusis), Himenajus užsimaskavo kaip moteris ir prisijungė prie religinių apeigų. Grupė buvo pagrobta piratų, Himenajus taip pat. Jis padrąsino moteris ir su jomis sukūrė strategiją, kartu jie užmušė savo grobikus. Tada jis susitarė su moterimis grįžti į Atėnus ir iškovoti joms laisvę, jei jam bus leista vesti vieną iš jų. Jam pavyko įgyvendinti misiją ir vedybas. Atėnų gyventojai buvo tokie laimingi tuo, kad įkūrė festivalius jo garbei, kurie asocijavosi su vedybomis.

Himenajus mene vaizduojamas su gėlių girlianda, rankoje laikantis degantį deglą ir apsivilkęs purpurinį apsiaustą. Jis turėjo dalyvauti visose vestuvėse. Jei jis nedalyvaudavo, tada santuoka būsianti pražūtinga, ir graikai bėgtų garsiai šaukdami apie tai jo vardą.

Himenajus graikų mitologijoje dalyvavo daugelyje vestuvių, taip pat visų dievų ir jų vaikų.
In Greek mythology, Hymen (Ancient Greek: Ὑμήν) or Hymenaeus was a god of marriage ceremonies, inspiring feasts and song.
 
Kaip be Hymenaeus giminė gims ...
 
Himnas - ὕμνος.

Ύμνος

1 komentaras:

audrius rašė...

HimnaLiejus,-is

РОМАН СЛАДКОПЕВЕЦ

http://www.countries.ru/library/middle_ages/srvvzrom.htm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Melodos

http://youtu.be/YDkGrpBndv8

Giminės, giminos, gimėnoros, gemenėgėrbos,...

http://www.stoxos.gr/2011/03/blog-post_25.html?m=1

http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=mel&searchmode=none

Lkz... Mel...

mẽlas sm. (4) K; SD91, R neteisybė, melagystė: Pas mane teisybės nėr, mẽloni to tiek J. Gražiai sudėjo mẽlą Ėr. Tai melas per akis B. Žemės melù apsunkinate širdis DP200. Štai apjuokei mane ir melą kalbėjai manęsp ChTeis16,10. Melas prieg byskupų liko Mž280. Jie čia eina melù (meluodami ką daro) Lp. ^ Su melu toli nueisi, tik grįžt nebegrįši LTR(Pnd). Su melu tik lig durų Stč. Melas duris atidaro, bet akis uždaro PPr123. Melo nė ant siūlo galo, teisybės nei to tiek Pšl. Meluok melą, išvesk galą, parodyk teisybę Žmt. Kas teisybė, tai ne melas LTR(Rm). Melo maišą nesuriši LTR(Grk). Melas kelio netur

Romantiškasis meilikavimas liežuviaujant melancholijai nugalėti pozytivizmo ratais atkaltėje kaladines kėdės-sosto....

Idė LIE-

http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=lie&searchmode=none