2015-03-27

Swedbank Swedbanklandijoj

2011
Vyriausybėje Premjeras Andrius Kubilius bei finansų ministrė Ingrida Šimonytė su banko „Swedbank“ atstovais aptarė ir grynųjų pinigų operacijų apribojimus bei šio tikslo įgyvendinimui reikalingas priemones.
Gal Vyriausybė nebe Lietuvos, o Swedbanklandijos?
2009

Šiandien, sėdėdamas prie kompiuterio, klausiausi LTV laidoje "Tarp Rytų ir Vakarų" dalyvavusių Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko profesoriaus Kęstučio Glavecko, Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentės Rūtos Vainienės ir "Swedbank", AB valdybos pirmininko pavaduotojo (...) Tomo Andrejausko. 

Pastarojo titulai lyg ir menkiausi, bet išrodė ponas solidžiausiai. 


2010

Viena didžiausių Lietuvoje langų ir durų gamintojų UAB "Doleta" ruošia milijoninį ieškinį įmonei bankrotą norėjusiam iškelti bankui "Swedbank".


2011

Medinių langų ir durų gamybos bendrovė „Doleta“, vietoj planuotų 28 mln. litų, praėjusiais metais pasiekė 20 mln. litų apyvartą. Įmonė buvo priversta atsisakyti pelningų kontraktų dėl beveik metus besitęsiančių ginčų su banku „Swedbank“, kurių bendra suma siekia iki 8 mln. litų. Įmonės vadovybės teigimu, ginčai su banku kirto ne tik per pardavimus, bet ir per santykius su partneriais.



2011



2015


Šiuo metu rekordinį pelną skaičiuojančios įmonės konfliktas su „Swedbank“ įsižiebė pačiame krizės įkarštyje. Jo priežastis elementari – bankas panoro savo naudai pakeisti paskolos sutartį.
„Bankininkai pareikalavo užstatyti asmeninį turtą, suteikti asmenines garantijas. Sako: „Jeigu nepasirašysi naujos sutarties, tavęs laukia bankrotas.“ Aš nesutikau, tada jie ėmėsi konkrečių veiksmų. Bankas net nereikalavo grąžinti visos sumos, bet iš karto iškėlė bankroto bylą. Manė, išsigąsiu ir pasirašysiu. Tačiau teismas jų ieškinį atmetė. Prasidėjo teroras. Atvažiuodavo kostiumuoti vaikinai ir aiškindavo: „Ko tu čia, kaimieti, šokinėji. Aš Oksforde mokiausi, Londone dirbau“, – bankininkų arogancija baisėjosi verslininkas.
Pasakysiu tiesiai: kol Lietuvos valdžioje nebus žmonių, kurie galvotų ir dirbtų Lietuvai, skandinavų bankai mus engs kaip engę. Krizės metu ir Lietuvos verslas, ir privatūs žmonės buvo palikti savarankiškai kovoti su užsieniniais bankais. O tie elgėsi kaip liūtai džiunglėse. Pagal džiunglių įstatymus. Kol Lietuvoje nebus stiprių vietos bankų, užklupus bet kokiai krizei Lietuva vėl riedės į duobę gerokai greičiau nei likusi Europa“, – skausminga patirtimi dalijosi verslininkas.
Jo teigimu, su tokia agresyvia bankų politika, kokią patyrė „Doleta“, krizės akivaizdoje susidūrė daugybė įmonių. Daugumą jų tai sužlugdė.
V.Silevičiaus teigimu, bankininkai save įsivaizdavo aukščiau dievų. Jeigu ne toks bankų elgesys, tai krizės padariniai Lietuvoje būtų perpus mažesni.
„Skandinavų bankai yra aršiau nei lietuviškas reketas, buvęs 1995 metais. Reketininkai leido dirbti, kad būtų iš ko mokėti duoklę, o šie net dirbti neleidžia“, – piktinosi verslininkas, pasižadėjęs, kad tai buvo pirmas ir paskutinis kartas, kai jis pasinaudojo bankų siūloma paskola.

Belieka štai  pridurti.

Bet, matyt, net ir Lietuvoj ne visi teisėjai skolomis nupirkti...

Štai mums ir valdžia.

P.S. Pasakysiu tiesiai: kol Lietuvos valdžioje nebus žmonių, kurie galvotų ir dirbtų Lietuvai, skandinavų bankai mus engs kaip engę.

Bravo!

Komentarų nėra: