2016-11-27

Programišiai ir rinkimai

Donaldas Trumpas JAV prezidento rinkimus laimėjo netikėtai triumfuodamas itin svarbiose svyruojančiose Mičigano, Pensilvanijos ir Viskonsino valstijose. Dabar grupė specialistų, susirūpinusių dėl „užsienio programišių“, ragina perskaičiuoti balsus šiose valstijose, skelbia „The Guardian“.

Akademikų ir aktyvistų būrys žada kreiptis į JAV pareigūnus ir reikalauti visiškai perskaičiuoti ar bent peržiūrėti balsalapius keliose svarbiausiose svyruojančiose valstijose. Jie neatmeta galimybės, kad rezultatus galėjo suklastoti užsienio programišiai – omenyje turima Rusija.

(CNN) Hillary Clinton's campaign is being urged by a number of top computer scientists to call for a recount of vote totals in Wisconsin, Michigan and Pennsylvania, according to a source with knowledge of the request.

The computer scientists believe they have found evidence that vote totals in the three states could have been manipulated or hacked and presented their findings to top Clinton aides on a call last Thursday.

The scientists, among them J. Alex Halderman, the director of the University of Michigan Center for Computer Security and Society, told the Clinton campaign they believe there is a questionable trend of Clinton performing worse in counties that relied on electronic voting machines compared to paper ballots and optical scanners, according to the source.

Viskonsino valstijos rinkimų komisija sulaukė prašymo perskaičiuoti JAV prezidento rinkimų rezultatus. Šioje valstijoje nedidele persvara laimėjo Respublikonų partijos kandidatas Donaldas Trumpas, praneša BBC.

Paraišką dėl balsų perskaičiavimo Viskonsine pateikė Žaliųjų partijos kandidatė į JAV prezidento postą Jill Stein.

Per savo rinkimų kampaniją Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą teigė, kad rinkimų rezultatai gali būti suklastoti. Dabar jis vartoja kitą žodį – „suktybė“. Būtent taip jis vadina pastangas perskaičiuoti rinkimų rezultatus trijose svarbiose valstijose.

Taigi.
Deja, kaip šiame vaizdo įraše (jis atsirado įrašius pokalbį, tiesiogiai transliuotą internetinėje TV "Skaidri politika", ekspromtu nutikusį penktadienio vakarą iškart po rinkimų maratono) minėjau, Lietuvoje iš mano kalbintųjų politikų niekam kažkodėl nerūpėjo raginimas "žiūrėti kompiuterin", o Masinio Informavimo Priemonėse sudaromas vaizdas, kad "iTree Group" kompiuterinė programa ne skaičiuoja, bet publikuoja, paskelbia rinkimų rezultatus.

Ką čia bepridursi...
Kol slaptai balsuosim, tol su to slapto skaičiavimo padariniais taikstysimės - juk rinkėjų duomenų bazės, rinkimuose išskaidytos į balsavusius užsienyje, iš anksto, paštu, savo, ne savo apygardose, VRK mums nerodo.

:)
Amerikonas rašo*:

Šio tyrimo tikslu studijavau LR Seimo rinkimų įstatymo 79 straipsnį „Rinkimų apylinkės balsų skaičiavimo protokolai.“, 82 straipsnį. „Balsų skaičiavimas apygardos rinkimų komisijoje.“, 84 straipsnį. „Stebėtojų dalyvavimas skaičiuojant balsus ir nustatant rinkimų rezultatus“,85 straipsnį „Išankstinių rinkimų rezultatų skelbimas“, 86 straipsnįSkundai dėl rinkimų komisijų sprendimų, priimtų pasibaigus balsavimui“, 87 straipsnį „Rinkimų apygardos balsų skaičiavimo protokolai“, 88 straipsnį „Rinkimų rezultatų nustatymas vienmandatėse rinkimų apygardose“, 89 straipsnį „Rinkimų rezultatų nustatymas daugiamandatėje rinkimų apygardoje“, 93 straipsnį „Rinkimų galutinių rezultatų nustatymas ir paskelbimas“ ir 95 straipsnį Paklausimas dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo“.

Nesuradau niekur įstatyminės nuostatos įpareigojančios Vyriausiąją rinkimų komisiją internetu viešai skelbti visų rinkimų apylinkių balsų skaičiavimo protokolus. O tai reiškia, kad iš tikro egzistuoja landa, galimybė manipuliuoti rinkimų rezultatais, t.y. realizuoti tą okupantui naudingą Seimo rinkimų įstatymo savybę „Nesvarbu kaip kas balsuoja, svarbu kas balsus skaičiuoja. Ir kas galėtų paneigti, kad taip ir nedaroma, kai kompiuteriai “užlūžta”** ar dar kitaip?

:)
Kol slaptai balsuosim ir slaptai balsus skaičiuosim, tol su to slapto skaičiavimo padariniais taikstysimės - juk rinkėjų duomenų bazės, rinkimuose išskaidytos į balsavusius užsienyje, iš anksto, paštu, savo, ne savo apygardose, VRK mums nerodo.

Dvi įstaigos šioje santvarkoje
neaudituojamos: 

Centriniai Bankai ir Vyriausiųjų Rinkimų Komisijų Balsų Skaičiuotojai. 

Štai bandymas audituoti mums priklausantį, bet mūsų neklausantį CB

(Kam priklauso Lietuvos bankas?
Lietuvos bankas nuosavybės teise priklauso Lietuvos valstybei.
Ar Lietuvos bankas yra Vyriausybės padalinys?
Ne. Lietuvos bankas yra valstybės centrinis bankas, nepriklausomas nuo Vyriausybės ir kitų Lietuvos valstybinių institucijų.).

Sakykit, o kas tikrina VRK balsų skaičiuotojus?

NIEKAS.
*
to "37. Kordas 34-am (2016-10-10 13:04:28) (5.20.124.180)". Labai efektingai LR Konstitucijos 55str. 1 dalį "sulietuvino" kgb diverstantai, kurie save sau prisipažinę užsislaptino dar 75 metams. Ilgai susiruošė gyventi Lietuvoje, gerą teisinę bazę, Seimo rinkimų įstatymą, turi. Beje pasitikėti "rinkimų" rezultatais nėra nė mažiausio pagrindo. Viskas užslaptinta kietai. Pasitikėjimas atsirastų tik tada, jeigu būtų VRK puslapyje publikuoti visų apie 2000 APYLINKIŲ balsų skaičiavimo protokolai, nes tada būtų galimybė patikrinti elementarius skaičiavimus. Tačiau net antikonstitucinių rinkimų rezultatų BIJO publikuoti. Elementariems skaičiavimams atlikti pasamdyta kažkokia "firma". Kaip galvojate, ar žmonės Lietuvoje sugebėtų susumuoti 2000 skaičiukų?

** Kitas apylinkės Vilniuje narys teigė, kad rinkimų naktį teko dirbti dar daugiau, apie 25 valandas, tačiau darbo laiko tabelių dar iš viso nesupildė, nes rinkimų naktį strigo sistema.


Sistema*** - tai ta pati "e-Tree Group" kompiuterinė...

*** Ta pati.


1 komentaras:

Zenonas rašė...

malonu, kad dar vienas šalininkas atsirado. Slaptas balsavimas - užslėpta galimybė balsams klastoti bet kurioje skaičiavimo fazėje.