2017-01-08

Raunam?

Rauti reikšmė

+ -
Rauti- iš tiesų eiti. Keliauti..
Tai ką raunam šiandien į tūsą?? ;D

Raunam?
Na, ir prie ko čia rovimas?
Trakuose, kur šiemet net Kalėdų eglė
su irklais,
atsidūriau šiandien šita proga.

Kad "rowing" ir žodžio sandara, ir fizinio veiksmo pobūdžiu panašus į "rovimą", jau buvau supratęs, bet kad baidarininkai ir kanojininkai angliškai "nerauna", Trakuose, šiandien, papasakojo man "Dangės yrių" prezidentas Arūnas Šatas
- tikrų tikriausias škotas:)
Ir tikrai taip:

Canoeing
is a sport or recreational activity which involves paddling a canoe with a single-bladed paddle.

Kayaking

is the use of a kayak for moving across water. It is distinguished from canoeing by the sitting position of the paddler and the number of blades on the paddle.
Paddling with regard to watercraft is the act of manually propelling a boat using a paddle. The paddle, which consists of one or two blades joined to a shaft, is also used to steer the vessel. The paddle is not connected to the boat (unlike in rowing where the oar is connected to the boat).

Paddling:)

Padla:;)

Rowing.
Raunam?

Senais laikais šitaip
raudavom.

Ir ligi šiolei tas šūkis, tas kvietimas tebegyvas mūsų kalboj.

Nenuostabu, kiek.

Beje, irkluotojai, Siur Prizas:



ìrklas sm. (1) Brt, Dsm, Skp, Krtn, Plt, Vkš, (3) Dkš, Mrc, Antz, Ds, Sld, Dkšt, Rš, Tvr, Trg
1. SD399, R, K, I, Ak medinė mentelė irtis plaukiant laiveliu: Kur padėti ìrklai? Nm. Visi valtininko ìrklai buvo paskandinti Nemune Plk. Nuo saulės suskilo ìrklai Ldvn. Kažin kur prapuolė ìrklai Grg. Kaipgi irsies be ìrklų – dar nuskęsi Mrk. Su ìrklais per Nerį persikelia Žsl. Irklaĩ numesti kažno kur, niekur nerandu Lkm. Mano nauji irklaĩ Vžns. Irklai buvo inlūžę, ir mes bijojom toliau plauktie Dkšt. Irklaĩ in tuos krūmus sumesti Al. Nesulaužyk irklų̃ Mlt. Pasistumk su irklais toliau Mrc. Su irklaĩs žeria vandenį į šalis, plaukdamas ant valties, plausto, luoto, laivo J. Iš baltos eglaitės padaro lengvus ìrklus Dkš. Aš neturiu laivužėlio, nė klevinio irklužio JD688. ^ Iškišė liežuvį kai ìrklą Sld. Diedas sudžiūvęs kaip ìrklas Mlt.
2. laivelis, eldija, pergas: Par upę parsikėlė ìrklu Sd. Šiandien su ìrklu nesivažiosi: didelės vilnys, apvers Plt. Seniau žmonys su ìrklais keldavos (plaukdavo) Vkš. Reiks nusikirsti kokį storą tapolį ir išsitašyti ìrklą Lž. Irklalius dirbo iš balttapalio – keturi galėjo susėsti Bržr. Ìrkle sėdęs[is], po ežerą važiojas J. Vienuolikts mėnuo štai prasidėjo, vis Nojus irkle užverts sėdėjo Žlv.

irklas sm. arklas, žambis: Irklo noragai negerai įdėti Šl. Kitose vietose dvinoragiu žambiu, arba irklu, skersai párara tabokyną S.Dauk. Kas neatmena sau tujaus peilius, šaukštus, kirvius, žambius ar irklus S.Dauk.


Tai bent irklas!
Teko imtis šito irklo, kai iš vandens
galop išlipom?

Rauti:


3tr. Gdž šnek. sunkiai nešti, vilkti, tempti: Ką tu čia teip šitam maiše ráuni? Trgn. Senelė rauna maišą net persikreipdama Rod. Kad ráuna, tai ráuna ne palig savę (per sunkiai neša) Sld. Jis ten eina ir viską ráuna Nmn. Arklys ledva ráuna prieš kalną Lš. Arkliai vos ráuna, ir dar aš sėsiuos an kalados! Lp. | Pošaltą tokią dieną ejova piningų rauti (kasti) Dr. ^ Nėra kas pjauna, yra kas iš aruodo rauna TŽIII386. Rauna kai velnias mešką Švnč.


4. intr. Pjv, Ds, Antz šnek. greitai bėgti, važiuoti: Kai róvėm visi namo! Alk. Aš kai róviau per girią! Plv. Kur ráuni tep smarkiai? Grl. Kap dav[ė] lazda, tai ráuna kap pamazgytas namo Arm. Velnias, bra, an pečių užsidėjo kumelę i rauna aplink ežerą Švnč. Negaišuok, o ráuk! Snt. Ka[d] róvė su ta mašina, tik sudundė́[jo] žemė, i viskas Jnk. Róvė pro mus mašinos Dglš. refl.: Kovos būrys skubėjo priešo link. Mašinos rovės vieškeliu tolyn T.Tilv. Ir kad róvės greit jis į kambarį! Vlkv. Eržilas atsistojo piestu ir rovėsi kaip žaibas pirmyn rš. ║ refl. veržtis: Kur ráunies, vis tiek nebepareisi [į autobusą] Skdt. Arklys pradėjo ráuties iš tvarto Dglš. Vanduo per viršų ima ráutis Lš. | Pradžiugusi širdis raunasi iš kūno rš.



6. tr. Skdt, Dsn šnek. sunkiai atnešti, atgabenti: Sunkus maišas, led aš jį čia nuo kluono atróviau Alv. Katė atróv[ė] kačiukuo pelę Grv. Pilną viedrą [v]andenio atróvė Krd. Maišan, da až pečių – ir atráusi Trgn. Man ir atraus traktoriuku medžius namo Krd.
7. intr. šnek. greitai atbėgti: Pamatėm, kad anas atráuna par laukus, kojas paraitęs Ds. Kas te vieškeliu atráuna teip smagiai? Dgl.

Raunam?

Komentarų nėra: