2017-04-22

Tai Yra Viduramžiai


Balandžio 22 d., Pasaulinę žemės dieną, pasaulio ir Lietuvos mokslininkai pakilo į Žygį už mokslą (angl. March for Science). Jo tikslas atkreipti į mokslo žinias, jų svarbą bei priminti, kad melaginga informacija dažnai yra interpretuojama kaip mokslo žinios, nors to galima išvengti.

Eisena prasidėjo 14.00 val. nuo Vašingtono aikštės Vilniuje, netoli Lukiškių aikštės, iki mokslo ir žinių simbolio – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.
„Pasaulio mokslininkai turi pakankamai problemų, kurias reikia spręsti, tokias kaip klimato kaita, maisto trūkumas, sveikatos apsaugos problemos ir kiti iššūkiai, kurie ateina labai plačiu frontu. Tos problemos yra įvairios: nuo rimtų, iki kraštutinio obskurantizmo apraiškų, jos yra tikros ir svarbios, taip pat ir Lietuvai, nes Lietuva turi savo acto garintojų ir binto rūkytojų, mes apie juos šiandien nekalbėsime. Šiandien kalbėsime apie mokslą, kurį susirinkome švęsti, nes jo svarba yra nenuginčijama“, - sakė vienas maršo už mokslo organizacinio komiteto narių profesorius Saulius Serva.

Pasak jo, gaila, kad mokslininkai ne visada spėja visuomenei daug ir išsamiai papasakoti, kaip gyventi sveikiau, saugiau ir prasmingiau. Tačiau maršo metu mokslininkai siekia atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje yra daug pseudo-mokslinių faktų, o supratimas apie mokslo tyrimus šimtus metų atsilieka nuo realybės.

Iškelta ir Lietuvos mokslo politikos problema.
„Ir ne pinigų kiekis* mokslui yra svarbiausia**, ar pati didžiausia bėda, bet tai, kad juos strateguoja kasininko mentaliteto biurokratai, kurių didžiausias patyrimas yra surinktas iš žvyrkelio asfaltavimo projektų“, - ironizavo S. Serva.

Jis vardijo tai, kas piktina mokslininkus: programa, skirta mokslininkams tobulintis, pavadinta mokslininkų kvalifikacijos programa, nors jų kvalifikacijos jau yra gana aukštos, yra keliami reikalavimai būsimoms mokslo publikacijoms, jų bendraautorius planuojant 4 metams į priekį, ir, jei planas yra neįvykdomas, už tai numatoma finansinė atsakomybė.

„Tai yra viduramžiai“, - pasipiktino S. Serva.

Mūsų VBS
"numuilino" žygio idėją:

Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje tūkstančiai žmonių šeštadienį reiškė paramą mokslui: tai buvo pirmieji iš daugiau kaip 500 visame pasaulyje suplanuotų mitingų, kuriuos išprovokavo susirūpinimas „alternatyvių faktų“ kilimu.

Ne kur kitur, o USA kilo šio Žygio Už Mokslą judėjimas.

Why scientists are fighting back. We’ve had enough of Trump’s war on facts
Scientists to March Against Trump's Alternative Facts, Climate Denial

:)))

Mūsų gi Apipavidalintojai sugebėjo mums tą "acto garinimu ir binto rūkymu" pakeist:
* Profesoriau
S.Serva...
** Kas link "pinigų kiekio mokslui" - iš šaunaus mūsų Lietuvos matematikų jaunimo, išsiblaškiusio po pasaulį, bet jau penktą kartą susirenkančio Tėvynėj Kalėdinių atostogų metu,
sužinojau, kad pramonė Vakaruose tefinansuoja** trumpalaikius mokslo projektus, trijų mėnesiųtrukmės ilgiausiai (nė kiek nenuostabu),o Tikrasis Mokslo Finansavimas - valstybių reikalas.

Arba ... Pinigų Valdytojų.

Taigi.

Vidutinis atlyginimas (Lietuvoje) įsitvirtinusių tyrėjų yra keturis kartus mažesnis negu ES vidurkis
** Mūsų politikieriai labai mėgsta nykstančios Lietuvos tebegyvus*** mokslininkus šitaip "mokyti" - užsidirbkit:)))

*** Patinka?

Patinka?
Patinka?


Komentarų nėra: