2017-04-19

JT teismas nemato Rusijos terorizmo?

2015 m. gegužės 22 d.
Juodąjį karate diržą turinti D. Grybauskaitė dėl konflikto Ukrainoje metė iššūkį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Jos priešas V. Putinas savo ruožtu turi juodąjį dziudo diržą, vadovauja 144 mln. gyventojų turinčiai 40 kartų didesnei už Lietuvą atominių ginklų turinčiai Rusijai, rašo politico.eu.

Vis dėlto šie akivaizdūs skirtumai D. Grybauskaitės tikrai nestabdo. Pastaraisiais metais ji žeria itin daug kritikos Rusijai, nors taip aršiai šią šalį kritikuoti Europoje mažai kas išdrįsta.

D. Grybauskaitė be jokių užuolankų teigia, kad Ukrainoje yra Rusijos karių ir kad praėjusių metų vasarą Malaizijos oro linijų keleivinį lėktuvą numušė būtent rusų paleista raketa. Taip pat D. Grybauskaitė nedvejodama lygina V. Putiną su Josifu Stalinu ir Adolfu Hitleriu, vadina Rusiją teroristine valstybe ir įspėja, kad Maskvos agresija gali skverbtis gilyn į Europą.

Kol likusi NATO dalis piktinosi V. Putino veiksmais ir žodžiais rėmė Ukrainą, D. Grybauskaitė žengė kur kas toliau – 2014 m. lapkričio mėn. ji pažadėjo Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai tiekti ginklų. Vis dėlto Lietuvos gynybos ministerija nesutiko pakomentuoti, kokių tiksliai ginklų ji ketina tiekti į Ukrainą.

"Tikrasis
Manheteno rytas" rašo, kad JT teismas "nemato Rusijos terorizmo" pagal Ukrainos pateiktą ieškinį:

Международный суд ООН отказался принять временные меры в отношении России по иску Украины, который был подан в международную инстанцию в январе 2017 года. В исковом заявлении говорится, что он подан с целью "привлечь Россию к ответственности за совершение актов терроризма и дискриминации в течение ее незаконной агрессии против Украины". Трансляция из зала суда велась на сайте инстанции.

Открытые слушания прошли в официальной резиденции суда - во Дворце мира в Гааге. Решение по иску украинской стороны, который был подан в январе этого года, озвучил председатель судебной инстанции судья Ронни Абрахам.

Kaip dabar?

Įdomu juk:

Paslaptingoji vadovė

Užsienyje D. Grybauskaitė vadinama geležine magnolija ir Baltijos geležine ledi, tačiau apie paslaptingąją D. Grybauskaitę iš tikrųjų žinoma labai nedaug. Kai kurie kaltina ją naudojant antirusiškų nuotaikų skleidimą kaip būdą susidoroti su politiniais oponentais Lietuvoje.

„Grybauskaitė paprasčiausiai reaguoja į viešąją nuomonę“, - įsitikinęs buvęs Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius, atmesdamas bet kokius mėginimus teigti, kad tvirta D. Grybauskaitės vykdoma politika ir griežta politinė kalba gali paaštrinti situaciją ir provokuoti Rusiją imtis prieš Lietuvą nukreiptų veiksmų.

„Provokuoti - tai būtų nekalbėti apie Rusiją provokuojančiai“, - patikina A. Kubilius pridurdamas, kad V. Putinas vertina Vakarų nuolaidžiaujantį toną ir nenorą tiekti ginklų Ukrainai kaip apsisprendimo trūkumą, kuris savo ruožtu V. Putino vertinamas kaip žalia šviesa judėti toliau.

Nepaisant D. Grybauskaitės populiarumo ji yra vieniša, neturi artimųjų, už jos nugaros nestovi jokia politinė partija.

59-erių buvusi eurokomisarė D. Grybauskaitė nepriklauso jokiai politinei partijai nuo sovietinių laikų, kai buvo Komunistų partijos narė. Jos pačios teigimu, jai išsivystė „alergija“ partijų politikai.

„Ji to nenori, net jei turėtų galimybę sukurti savo pačios partiją ir tokiu būdu galėtų užsitikrinti didesnę ir ilgiau trunkančią galią“, - mano buvęs Lietuvos prezidentas Vytautas Landsbergis, dar TSRS laikais vadovavęs Sąjūdžio judėjimui. Nors šiuo metu jis jau išėjęs į pensiją, vis dar dalyvauja Lietuvos politiniame gyvenime.

Paklaustas, ar daro įtaką D. Grybauskaitei, jis su šia mintimi nelinkęs sutikti. „Kartais su ja susitinku, bet tik kartais“, - patikino jis žvelgdamas į dokumentų šūsnį ant savo darbo stalo – buvusiems politikams toks vaizdas ant darbo stalo nėra būdingas. „Mes apsikeičiame nuomonėmis kartą per mėnesį ar kartą per kelias savaites“, - pridūrė jis.

„Nuo pat pradžių D. Grybauskaitė pati renkasi žurnalistus, su kuriais nori kalbėtis, tuos, kurie jai neužduoda nepatogių klausimų“, - tikina vyriausiasis analitikas iš Vilniuje įsikūrusio Rytų Europos studijų centro Marius Laurinavičius

Rusijos erzinimas Lietuvą – ir pačią prezidentę D. Grybauskaitę – pavertė taikiniu. „Turime pripažinti, kad šiuo metu Lietuva susiduria su neįprasta ataka.

Stebime tiek informacines, tiek kibernetines atakas, pasitaiko nesantaikos kurstymo atvejų, veikia šešėlinės struktūros“, – per interviu radijui sakė Lietuvos prezidentės vyriausioji patarėja Giedrė Kaminskaitė-Salters.

Komentarų nėra: