2017-12-11

Vytis Žalgirio mūšyje


Kovotojus už Lietuvos Laisvę Lukiškių aikštėje grūda į pseudo „bunkerį"*, siūlo mums paverkt prie „raudų sienos" - lyg paminint JAV žuvusiuosius PRALAIMĖTAME  kare Vietname.


Kodėl?

Todėl, kad VYTIS VAKARŲ EUROPAI PAVOJINGAS, MIRTINAI PAVOJINGAS.

Koks simbolis raudonoje vėliavoje šalia Vytauto Didžiojo Jano Mateikos** paveiksle.

Lyg ir baltas erelis.
One of several Grunwald Battle Flags and banners

Toks pats, koks tebėr Frankfurto prie Maino, kuriame Europos Centrinis Bankas stovi apsuptas NATO bazių, herbe:

Frankfurt twin towns as of 2005


Klausimas tikrai įdomus: kaip Žalgiry, kuriame prieš Vakarų Europos smogikus***/grobikus, Popiežių siųstus bei jų, Popiežių, bulėmis „palaimintus" kryžiuočius, kurių gretose kovėsi daugelio dabartinių Vakarų Europos šalių kariai, mūsų pusėje galėjo atsirast jų, priešų, simboliu žymėta vėliava šalia mū9sų Vytauto Didžiojo?

Tik todėl, kad čekas buvo ir Janas Mateika**?

Na, tarkim, tas baltas erelis buvo prūsų, taigi, mūsų.

Betgi štai ką rašo angliškoji Wiki:

At the Battle of Grunwald in 1410, the major victory of the united Polish–Lithuanian army against the Teutonic Order, thirty Lithuanian regiments out of the total forty were flying the "charging knight" banner.

T.y., iš 40 mūsų pusės vėliavų Žalgirio mūšyje 30 buvo su Vyčiu.

Tą patį rašo ir vokiškoji Vikipedija:

Eine historische Erklärung für diese Deutung ist ein Bericht über die Schlacht von Tannenberg von 1410, in der die polnisch-litauischen Streitkräfte die Expansion des Deutschen Ordens nach Osten stoppte. Nach diesem Bericht kämpften dreißig der vierzig litauischen Regimenter unter der Fahne des Vytis.

Dėkui Pranui Valickui, tai pastebėjusiam.


Anksčiausias Vyčio atvaizdas Bavarijos valstybinėje bibliotekoje


„Pasistengė" nupaišyt, „pasistengė"...

Dabar ir mes „stengiamės": mūsų valdžios, težiūrinčios į iš Vakarų Europos byrančius IŠ NIEKO PADARYTUS PINIGUS, skirtoji Lukiškių aikštės konkurso komisija nugalėjusiu paskelbė šį piešinėlį:

* Bunkeriuos Lietuvos Partizanams, po II Pasaulinio karo dar dešimt metų (dvidešimt!), tekdavo slėptis - anksčiau gi Lietuvos Laisvės kariams bunkeriai nebuvo reikalingi.

** Mateikų proseneliai buvo čekų**** žemdirbiai Rudnicų gyvenvietėje. Jo tėvas, Francas, buvo kilęs iš Hradec Kralovė miesto, o Galicijoje dirbo muzikos mokytoju. Pradžioje dirbo Wodzick giminei Koscielnikuose (dabar tai Nowa Huta rajono dalis, Krokuvoje), vėliau persikėlė į Krokuvos miestą, kur susituokė su Katerina Rosberg, kilusia iš lenkų-vokiečių kilmės balnių šeimos.
Janas buvo devintasis iš vienuolikos jų vaikų. Jau nuo ankstyvos vaikystės demonstravo nepaprastus sugebėjimus mene, kas leido jam pakilti iki aukštumų, nes visi kiti dalykai jam sekėsi sunkiai. Niekada taip ir neišmoko jokios kitos kalbos, o ir lenkų kalba nebuvo taisyklinga.

*** Dabar viskas kitaip:)))

**** Čekija...

Bohemija.

Jos vėliava.

Komentarų nėra: