2019-07-02

Mūsų Rusija


Baranauskų šeimos palikuonę vilioja Lietuva: šįkart atvyko su vaikais
Neseniai Anykščiuose svečiavosi, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus ekspozicijas bei kitus objektus lankė gausi Šachovų šeima iš Sergijev Posado
miesto Pamaskvėje (Rusija). Lietuvos pilietybę turinti Natalija Šachova – penkių vaikų mama, ji yra poeto ir vyskupo Antano Baranausko
jauniausiojo brolio Anupro proproanūkė.

Sergejus ir Natalija Šachovai Anykščius pirmąkart aplankė prieš pusmetį, kai viešėjo Vilniuje, ieškodami savo istorinių šaknų Lietuvos archyvuose.

Šįkart jie grįžo vasarą ne tik su vaikais – 16-mečiu Nilu, 15-mete Aleksandra, 13-mete Marija, 10-mečiu Arsenijumi ir 5-mečiu Tichonu, bet ir su Natalijos motina Tatjana Marčius, saugančia po santuokos įgytą lietuvišką pavardę.

Šalia turistinių pramogų šeima surado ir savo protėvių kapą Anykščių kapinėse. Čia jie pasiėmė ir išsivežė kaip giminės relikviją saują žemės nuo Jono ir Teklės Baranauskų – vyskupo Antano tėvų – kapo.

Šios kelionės po Lietuvą metu šeima numačiusi atrasti ir savo protėvių Žemaitijoje gyventas vietas. Mat vyskupo brolis Anupras,
apie 1875-uosius grįžęs iš Sibiro tremties, vėliau gyveno Telšių krašte, ten tęsėsi jo vaikų ir anūkų gyvenimai, kol šeimą į Rusiją vėl nubloškė jau XX a. vidurio tremtys.

Viena šių Baranauskų palikuonių šaka Šachovų šeima pastaruoju metu gyvena Sergijev Posade – turtinga istorija ir turistiniu patrauklumu Rusijoje garsėjančiame mieste. Jau keletą metų jie aktyviai kaupia istorines žinias apie savo lietuviškąją kilmę, vaikai mokosi lietuvių kalbos.

Šachovai turi stambią šeimos įmonę „Posad Izograf“


– kuria naujų Rusijos stačiatikių bažnyčių interjerus, restauruoja ir auksuoja senuosius altorius bei ikonas.


A. Baranausko klėtelę Anykščiuose aplankę vaikai negalėjo patikėti, kad ją čia pastatė jų šeštosios kartos senelis – ir ji iki šiol tebestovi.

O vyriausiasis sūnus Nilas ypač žavėjosi ekspozicijoje atskleidžiamu A. Baranausko matematiko talentu – gal kada pratęs nebaigtus tyrinėjimus?






Komentarų nėra: