2013-11-30

#LRT that's so true! III

LRT poros mėnesių senumo naujienos:

Ukrainos premjeras Mikola Azarovas atmetė galimybę, kad jo vyriausybė galėtų paleisti kalinamą buvusią ministrę pirmininkę Juliją Tymošenko arba leisti jai išvykti iš šalies gydytis, praneša agentūra AFP.

J. Tymošenko yra „nuteista teismo, nes padarė šaliai didelės žalos“, sakė M. Azarovas žurnalui „Superillu“. Anot jo, neįmanoma, kad vyriausybė sušvelnins nuosprendį.

J. Tymošenko, kuri, jos advokatų ir artimųjų duomenimis, sunkiai serga, kalinimas temdo Kijevo santykius su Europos Sąjunga (ES). Ukraina tikisi netrukus pasirašyti Asociacijos sutartį su Bendrija.

Prieš tris savaites, tas pats LRT:

Ukrainos opozicijos lyderio ir J. Tymošenko bendražygio Arsenijaus Jaceniuko atstovė Olha Lapo pranešė, kad ES specialieji pasiuntiniai – buvęs Lenkijos prezidentas Aleksander Kwasniewski ir buvęs Europos Parlamento pirmininkas Patas Coxas nurodė Ukrainos parlamentarams iki trečiadienio priimti įstatymą, kuris leistų J. Tymošenko išskristi gydytis į Vokietiją.

Prieš porą savaičių, LRT:

Lietuvos užsienio ministras Linas Linkevičius sako tikintis, kad Europos Sąjungos Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje lapkričio pabaigoje bus pasirašyta Asociacijos sutartis su Ukraina.

Interviu dienraščiui „Verslo žinios“ ministras taip pat ragino Ukrainą paleisti buvusią premjerę Juliją Tymošenko gydytis į užsienį, nes kai kuriose Europos sostinėse šis klausimas priimamas kaip lakmusas, parodantis, kokios pozicijos laikytis sutarties pasirašymo klausimu.

„Ukrainiečiams sakau, kad jiems gali tai patikti ar nepatikti, jie gali dėl to piktintis, bet yra faktas – J. Tymošenko klausimas yra laikomas kaip itin svarbus tam tikrose ES valstybėse. Todėl geriausias sprendimas būtų paleisti ją iš arešto ir leisti gydytis užsienyje“, – dienraštis cituoja L. Linkevičių.

„Ukrainiečiai turi šansą ir turi juo pasinaudoti. Būtų kvaila tą šansą praleisti“, – interviu „Verslo žinioms“ sakė ministras, sakydamas, kad Ukrainai neverta rizikuoti ir atidėlioti J. Tymošenko klausimo sprendimo.

Lapkričio 28–29 dienomis Vilniuje vyks ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas, kuris yra vienas iš svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių. Jame tikimasi pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su Ukraina ir parafuoti tokius susitarimus su Moldova ir Gruzija.

Tačiau ES šalys perspėja, kad Ukraina negali tikėtis sutarties, jei iki viršūnių susitikimo nebus paleista kalinama ekspremjerė J. Tymošenko. Jos persekiojimą Vakarai vadina selektyvaus teisingumo pavyzdžiu.

Prieš savaitę, LRT:


Ketvirtadienį, likus savaitei iki Vilniuje vyksiančio viršūnių susitikimo, kuriame turėtų būti pasirašyta ES ir Kijevo Asociacijos sutartis, Ukrainos parlamentas svarstys įstatymo projektą, kuris leistų kalinamai buvusiai premjerei Julijai Tymošeko gydytis užsienyje. Deputatai jau kelis kartus jo svarstymą atidėjo.

Briuselis reikalauja paleisti J. Tymošenko. Priešingu atveju Ukrainos eurointegracija esą bus atidėta neribotam laikui.

Prieš savaitę, LRT:

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius telefonu pranešė prezidentei Daliai Grybauskaitei, kad Kijevas negali pasirašyti sutarties su Europos Sąjunga (ES) dėl Rusijos ekonominio spaudimo ir šantažo, penktadienį BNS sakė prezidentės patarėja.

Vakar, LRT:

Gruzija ir Moldova penktadienį Vilniuje parafavo asociacijos ir laisvos prekybos sutartis su Europos Sąjunga (ES), tačiau Ukraina atsisakė pasirašyti istorinį susitarimą.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius per susitikimą su ES vadovais Vilniuje nepakeitė savo nuomonės, ir tik iš šalies stebėjo iškilmingą sutarčių pasirašymo ceremoniją.

Irgi vakar, LRT:

Ukraina iš Europos Sąjungos (ES) bandė reikalauti labai daug pinigų, vengdama bet kokių įsipareigojimų ir pasiteisindama Rusijos spaudimu, nors iš tiesų tai buvo pačios Ukrainos vadovybės valia, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Labai keista, pasak prezidentės, taip pat buvo tai, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius bandė pristatyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį kaip kažkokią žalą Ukrainai, kurią būtina kompensuoti. Tačiau pati sutartis ir Lietuvos bei kitų 12 šalių patyrimas rodo atvirkščiai – integracija į Europos ekonominę erdvę atneša tik naudą, pažymi D. Grybauskaitė.


Komentarų nėra: